Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

10. Runjićeve večeri: Novo ruho poznatog dalmatinskog melosa

07.10.2014. Laura SinovčićVrijeme čitanja: 3 minute
foto: Maja Prgomet, urednica fotografije, preuzeto sa Split.com.hr

foto: Maja Prgomet, urednica fotografije, preuzeto sa Split.com.hr

U nedjelju su u Splitu održane  10. Runjićeve večeri, manifestacija za koju su karte bile rasprodane i prije objave liste izvođača. Koncert koji je sada već postao godišnja tradicija, održava se u čast jednom od najvećih skladatelja zabavne glazbe na našim područjima, Zdenku Runjiću. Kako 2014. godina broji desetu obljetnicu smrti Zdenka Runjića, tako je ovogodišnji koncert bio jubilaran, što je organizatore potaknulo na širenje ove lokalne manifestacije na regionalnu razinu. Već poznati tandem koji čine Alan Bjelinski, Ante Gelo i Ivana Runjić organizirao je večer koja će zasigurno ostati u pamćenju svima koji su imali prilike sjediti u publici.

„Ove godine imali smo ideju napraviti duete u bilo kojem obliku. Dakle ili dva pjevača ili pjevač i instrumentalist, u kojem je izraz teksta malo jači. Na ovaj način smo postigli veću pažnju publike te smo se i regionalno proširili. Došli su Bojana Stamenov i Frajle iz Srbije, Amira Medunjanin i Dino Šaran iz BiH, iz Makedonije nam se pridružio Daniel Kajmakoski, a orkestar je ove godine nešto mlađi, budući da pokušavamo osvježiti ovu manifestaciju i ponuditi nova lica“, izjavio je Alan Bjelinski. Sam uspjeh organizacije pripisuje Runjićevom poznatom mediteranskom prizvuku, za kojeg tvrdi da nam je svima u genima te kojeg volimo njegovati.

Posebnost Runjićevih večeri također leži i u novim aranžmanima, koji su prilagođeni novim vremenima i dragima za izvoditi mnogobrojnim mlađim izvođačima. Kako bi poznate dalmatinske pjesme obukli u novo ruho, standarno su se obratili Olji Dešiću i Ivanu Popeskiću, no aranžerskoj postavi pridružili su i mlađu generaciju koju predstavljaju Filip Šljivac i Zvjezdan Ružić.

foto: Maja Prgomet, urednica fotografije, preuzeto sa Split.com.hr

foto: Maja Prgomet, urednica fotografije, preuzeto sa Split.com.hr

Opuštena atmosfera bila je vidljiva od samoga počeka kroz neformalan uvod Marka Tolje u samu manifestaciju koja, iako do sada dosta formalna i ozbiljna, ove godine raste u neočekivano novom smjeru koji dokazuje kako njegovanje hrvatske kulturne baštine itekako može biti zabavno. Kroz večer, pozornicom su se izmijenjivale nove glazbene nade kao što su Dina Rizvić i već spomenuti Daniel Kajmakoski, zajedno s već poznatim imenima hrvatske estrade kao što su Ivana Husar, Nina Badrić, Ivana Kindl i Damir Kedžo.

Amira Medunjanin, koja se na pozornici našalila kako joj treba rječnik čitajući tekstove Runjićevih skladbi, nije skrivala svoje oduševljenje. „Ovdje sam prvi put, pravi sam debitant, ali užasno mi je velika čast nastupati u Splitu i dijeliti pozornicu s ovako dobrim ljudima“.

Da je Runjić napisao veliki broj skladbi, svima je poznato, no njegova kćer Ivana objasnila nam je kako postoji Runjićeva pjesmarica, koju ona od milja zove Biblija. „Tata je bio jako pedantan. Imao je jednu knjigu gdje je uveo sve skladbe koje je ikada napisao,objavljene ili neobjavljene, kada su izvedene, pod kojim brojem, tko je kada to snimio… To je nevjerojatno. Ima dosta pjesama koje još nismo uspjeli ni nabaviti, koje su misterija, ali postoji i neka draž u tome da otkrivamo i dalje njegov opus.“ Iako ne može izdvojiti svoju najdražu pjesmu, priznaje nam kako u pjesmi Ti me vodi preko voda najviše nalazi svoga oca.

foto: Maja Prgomet, urednica fotografije, preuzeto sa Split.com.hr

foto: Maja Prgomet, urednica fotografije, preuzeto sa Split.com.hr

Kao i svake godine, i ovoga puta je dodijeljeno Priznanje Zdenko Runjić, nagrada koja se dodijeljuje izvođačima koji su dio hrvatske kulturne baštine. Ivo Baldasar nagradu je uručio Josipi Lisac, opisavši ju kao pravu legendu hrvatske estrade, a koja je svoj ikonski status potvrdila nešto ranije otpjevavši Kapetane moj. Na samome kraju koncerta na pozornicu je izašao Oliver Dragojević, izvođač koji je sa Zdenkom Runjićem ostvario najplodonosniju suradnju, a za kojeg je Runjić napisao preko 200 pjesama. Na čelu s „pravim galebom“, kako Olivera od milja i zovu, cijela lista izvođača izašla je na pozornicu otpjevati Moj galebe.

Sam kraj koncerta Oliver je odlučio odgoditi odsviravši poznate note skladbe Vjeruj u ljubav, a nakon višestrukih zahvala, obratio se publici, savršeno zaključivši manifestaciju rečenicom: „Neka nas zauvijek vežu pjesme Zdenka Runjića!“

(Visited 1.002 times, 1 visits today)

Komentari