Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

37. Interliber – najveći domaći književni sajam objavio program

07.11.2014. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Zagreb.hr

Foto: Zagreb.hr

37. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 11. do 16. studenog, a službeni program objavljen je tek nedavno. Kao i obično, na glavnoj pozornici ne odvijaju se najzanimljiviji programi, već je dobar dio programa smješten na štandovima pojedinih (uglavnom velikih) izdavača koji će kao i obično okupirati veći dio površine paviljona u kojima se Interliber svake godine održava.

U službenom programu tako možemo očekivati promociju niza izdanja naklade Ljevak, a pretpostavljamo da se radi o knjigama Izborna šutnja Drage Hedla, Hrvatskom frazeološkom rječniku i petom izdanju Škole života Brune Šimleše.  Silvija Šesto će predstaviti nakladu Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, a tradicionalno će niz nakladnika organizirati druženja s književnicima za djecu i osnovnoškolcima. Na Interliberu će biti predstavljeno i dodijeljeno nekoliko nagrada, među kojima je i ponovno uvedena nagrada VBZ-a i Tisak Medije za najbolji neobjavljeni roman, nagrada Kočićevo pero koja će biti dodijeljena Dragi Hedlu i nagrada Ovca u kutiji za najbolju hrvatsku slikovnicu. O međunarodnom programu, kao i prošlih nekoliko godina, nema ni zbora. Jedno od najzanimljivijih predstavljanja na Interliberu bit će ono novih naslova u višestruko nagrađivanoj ediciji Na tragu klasika nakladničke kuće Disput.

Programi (većine) nakladnika također su obavijeni velom tajne. Školska knjiga sprema predstavljanje novih kola sabranih djela Ivana Aralice i Ive Andrića te niza stručnih knjiga, ali i već spomenuta druženja s književnicima i učenicima osnovnih škola te znanstvene radionice za djecu. Njihova podružnica za beletristiku Lumen sprema novi nastavak dječjeg serijala o čarobnici Oksi Pollock, roman Kletva krvi, najavljen kao spoj priče o Mariji Antoaneti i popularne Buffy i napeti triler Krug sestara koji spaja Drugi svjetski rat i još jedan zaplet vezan uz potragu za Svetim Gralom.

Izdanja nešto viših umjetničkih dosega najavljuje zaprešićka Fraktura, koja je za Interliber pripremila novu knjigu Amosa Oza Prizori iz seoskog života te drugi prijevod ovogodišnjeg nobelovca Patricka Modiana na hrvatski, roman Ulica mračnih dućana. Tu su i novi romani nagrađivanih domaćih književnika poput Josipa Mlakića, Tatjane Gromače i Ivane Šojat-Kuči te romaneskni prvijenac Damira Zlatara Freyja, uglednog kazališnog redatelja, pod naslovom Kristalni kardinal. Frakturini autori na samom će Interliberu potpisivati izdanja, a od ponedjeljka do srijede u Vip clubu održat će se tribine Razotkrivanje na kojima će gostovati Deborah Harkness, Ognjen Sviličić i Damir Zlatar Frey.

Novi izdavački gigant Algoritam Mozaik Profil zadržao je pojedinačne štandove, pa tako i pojedinačne programe. Na Profilovom, tradicionalno najvećem štandu, gostovat će Florence Hartmann, bivša glasnogovornica haškog suda, Milko Valent, autor romana Umjetne suze, jednog od najhvaljenijih romana prošle književne sezone, Teofil Pančić, Mani Gotovac i francuski ekonomist Thomas Piketty, autor knjige Kapital u dvadeset prvom stoljeću. Od novih naslova očekuju nas još roman Ravnica dobitnice Pulitzerove nagrade Jhumpe Lahiri te Svjetlo koje ne vidimo, roman o djeci zatečenoj  u vihoru Drugog svjetskog rata.  Algoritam je proteklih godina od popratnih programa imao samo potpisivanje knjiga, a ove godine najavljuje niz novih izdanja, među kojima se ističe roman Vladimira Arsenijeviča Let Ocean na kraju staze Neila Gaimana koja razmatra djetinjstvo, ali nije knjiga za djecu i novitet u Algoritmovoj publicističkoj biblioteci Facta, knjiga Stephena Greenblatta pod nazivom Skretanje: Kako je svijet postao moderan, a analizira utjecaj spisa De rerum natura Tita Lukrecija Kara na razvoj renesansne umjetnosti i znanosti. 

(Visited 193 times, 1 visits today)

Komentari