Istaknuto
21.11.2018.

Za vas smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi birate svog favorita.

20.11.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

Knjige

Elementi: Četrnaesto izdanje Istrakona

22.03.2013. Ana Klanjac
Foto: facebook.com/Istrakon

Foto: facebook.com/Istrakon

Pazin, grad u srcu Istre i grad Julesa Vernea, ovog je vikenda ponovno odredište svih ljubitelja SF-a. Istrakon, konvencija čiji je glavni cilj promocija znanstvene fantastike i fantastike, počinje danas u 19 sati, a završava u nedjelju, 24.  ožujka.

Počeci Istrakona sežu četrnaest godina unatrag, a krenulo je sa skupinom entuzijasta i ljubitelja ZF-a. “Originalni organizatori Istrakona više ne sudjeluju u organizaciji, možda je ostala samo nekolicina njih, ali sve je počelo s tim prvim Istrakonom koji je bio više kao neko druženje organizatora i ljudi koje su oni uspjeli dovesti”, kaže Gorana Družeta, koordinatorica konvencije. Te se prve godine Istrakon održavao u Kaštelu (onom iz kojeg se Julesov grof Mathias Sandorf spustio u Pazinsku jamu). “S  vremenom je to preraslo u jednu veliku konvenciju, možda čak i najveću po broju posjetitelja u Hrvatskoj, a jednu od većih u regiji, što je zanimljivo jer je Pazin jako malo mjesto s  pet tisuća i nešto stanovnika”, objašnjava koordinatorica.

Zemlja, zrak, voda, vatra i eter u 2013. godini

Istrakon svake godine nosi određenu temu: lani je to, prikladno, bila Apokalipsa, a ovogodišnja su tema Elementi.  Ideja za istrakonsku temu 2013. Gorani je nadošla odmah nekoliko tjedana nakon prošlogodišnje konvencije: “Palo mi je na pamet da bi nam dobro došla jedna tema koja bi bila nekako šira, ne previše specifično vezana za neki određeni dio SF-a ili neki određeni dio fantasyja,  nego da privučemo i širu publiku. To nam je pogotovo važno jer u zadnjih par godina imamo neki manjak novih članova u udruzi Albus koja zapravo organizator ove konvencije”. Pet elemenata – vatra, voda, zemlja, zrak i eter, uz kombinacije – učinilo im se kao prirodna tema koju je moguće povezati sa znanošću i svim vidovima umjetnosti i tema za koju mogu pozvati predavače iz različitih područja, organizirati različite igre, radionice itd.

A svega toga doista ne nedostaje. Iako Istrakon traje samo dva i pol dana, program je prepun te ljubiteljima spekulativne fikcije neće biti jednostavno odabrati u kojim njegovim dijelovima sudjelovati.

Intrigantna predavanja: od Božje čestice do Avatara

Od brojnih predavanja, Gorana je izdvojila ono Korada Korlević, višnjanskog astronoma, bez kojeg je, kaže, Istrakon već nezamisliv:  “On će održati predavanje ‘Rađanje, život i smrt zvijezda’, jedno zanimljivo astronomsko predavanje. Tu je i Davor Horvatić, doktor fizike iz Zagreba koji ima dva predavanja: jedno o crnim rupama, a drugo o Higgsovom bozonu, što je dosta aktualna tema i aktualno područje”. Ogren Variola održat će predavanje o udaljenostima u svemiru, Ivan Šimatović pričat će o geopatogenim zračenjima i elektromagnetskim zračenjima, a mi bismo, baš kao i Gorana, istaknuli i Olivera Franića, jednog od osnivača SFere i pisca koji je 2004. objavio Araton, najobimniji hrvatski roman. On će održati predavanje “Stvarnost i znanstvena fantastika”,  za vrijeme kojeg će pokušati odgovoriti na pitanje: je li fantastika neovisna o stvarnosti koja nas okružuje, i to pomoću analize dvaju primjera: romana i filma Solaris Stanislava Lema i Avatara Jamesa Camerona.

Foto: facebook.com/Istrakon

Foto: facebook.com/Istrakon

Osim predavanja, tu je i subotnji svečani program kada će pazinska udruga Albus, organizator konvencije, dodijeliti nagradu Crveni zmaj Istrakona pojedincu, organizaciji ili udruzi zbog iznimnog doprinosa Istrakonu. U subotu će se održati i središnji književni događaj ove konvencije – predstavljanje zbrike istrakonskih pričai njezinih autora. Ovogodišnja zbrika nosi naziv Psiho Pita, a što se iza tog naziva krije čitatelji će, kaže Gorana, morati otkriti sami:  “Naziv zbirke uvijek dolazi iz samih priča. Nikad nije naslovljena zbirka prije nego se sve priče pažljivo ocijene i uvrste u zbirku. Na kraju cijelog tog procesa prosudbena komisija odabire naziv i definitivno je povezan sapričama koje se nalaze unutra”. Uza svu tajanstvenost vezanu uz naziv i tematiku, poznato je da je ove godine prijavljena 41 priča, od čega je prosudbena komisija u standarnoj postavi  –  Tihana Linardon, Mirko Grdinić i Davor Šišović – odabrala njih 11. “Iz razgovora s Davorem Šišovićem koji je urednik zbirke saznala sam da ove godine priče, nažalost, nisu baš bile na visini standarda koje je komisija postavila. Tako da ove godine novčanim iznosom neće biti nagrađen niti jedan autor  i zbirka je malo manjeg opsega baš zato što je bilo teško izabrati one radove koji svojom kvalitetom mogu ući u zbirku”.  Je li riječ o zamoru naše fantastične književne scene ili o nečem drugom, teško je reći, no činjenica da se kvaliteta prijavljenih priča za Istrakon srozava već nekoliko godina zaredom ostaje. Možda će ovo biti poticaj svježoj krvi  da se sljedeće godine prijavi.

Ležerna nedjelja uz druženje i igranje

Nedjelja je, pak, oslobođena svečanosti i predavanja i to iz vrlo praktičnih razloga: “Nedjelja je nekakav ležeran dan za druženje, s obzirom da smo ove godine odlučili ne stavljati predavanja u nedjelju.  To se često zna izjaloviti – predavači nam znaju zaspati i ne doći, posjetitelji moraju ići doma u subotu navečer, nedjelju ujutro i tako dalje”, objašnjava Gorana razloge zbog kojih je nedjeljni program nešto siromašniji. Nedjelju su prepustili štandovima, druženjima i igrama. A igara će tijekom cijelog vikenda biti svakakvih. I to upravo onih najzabavnijih  – RPG (role playing games). Istrakonci će tako moći zaigrati dvije igre uloga s olovkom i papirom:  Pathfinder Society Organized Play i The One Ring Adventures: Over the Edge of the Wild. Potonja je igra u kojoj igrači preuzimaju uloge  Tolkienovih likova iz Međuzemlja, a radnja igre događa se 5 godina nakon poraza Smauga, a 70 godina prije Frodova pohoda. Zanimljiva je i LARP (live action role playing) igra Koliba, u kojoj će igrači fizički izvoditi akcije likova čije uloge preuzimaju, a organizatori Istrakona odlučili su ove godine oživjeti i Vampire – The Eternal Struggle. Kao i uvijek igrat će se i turnir Magic the Gatgering, a večeras u kasnim satima zainteresirani će moći zaigrati i jednu novu RPG igru,  za čiji je dolazak u Pazin zaslužna upravo Gorana: “To je upravo zanimljiva igra uloga. Zove se Mafia, a igra se u ekipama od desetak ljudi, koji moraju svojim zajedničkim odlukama i radom povlačiti poteze kako bi svi što bolje prošli kroz igru. Igru je osmislio jedan Rus, Dimitry Davidoff, a ona se danas često u svijetu koristi u velikim korporacijama radi team bulidinga“.

Foto: facebook.com/Istrakon

Foto: facebook.com/Istrakon

Svakako, onim akreditiranim posjetiteljima za vrijeme pazinske konvencije neće biti dosadno. Akreditiranim – jer na Istrakonu posjetitelji mogu sudjelovati na dva načina: uz plaćene akreditacije, i kao obični posjetielji , promatrači i šetači. Cijena akreditacije kreće se od 70 do 10 kuna, ovisno o programu na kojem posjetitelj želi sudjelovati, a koordinatorica Istrakona kaže da akreditiranih posjetitelja očekuju 400. Kada tome pridodate osamdesetak organizatora i brojne Istrijane koji Istrakon vole barem posjetiti, jasno vam je zašto se o Istrakonu govori kao o  jednoj od najvećih ZF i fantasy konvenciji u Hrvata.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Komentari