Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

GNG u Sivoj: Velika eksplozija boja u malo kvadrata

10.04.2016. Katarina Šapina
Foto: Kristijan Smok

U subotu, 9. travnja, u galeriji Siva, kolektiv Graffiti na Gradele započeo je obilježavanje pete godine svoga djelovanja. Organizirana je izložba radova umjetnika koji kroz GNG platformu djeluju od njenih začetaka.

Foto: Kristijan Smok

Foto: Kristijan Smok

Tmurni oblaci i kiša zamijenili su žegu i bolsko Sunce. Pijesak pod nogama nisam osjetila, a ni miris soli, dok su lokve nadomjestile more. Nije bio Bol, ali je bio Zagreb i to u istoj kvaliteti. Unatoč drugačijim uvjetima, umjetnici su ostali isti, a to je jedino bitno.

“Ideja je, u biti, pokazati da jesmo graffiti festival, ali da surađujemo sa širokim brojem umjetnika koji rade s različitim medijima – plakatima, instalacijama, pravim graffitima, crtaju na panelima i slično. Znači, želimo okupiti što širi broj tih umjetnika koji se izražavaju na različit način i da im mi ponudimo nekakvu platformu za djelovanje, a opet da na taj način radimo super pozitivnu stvar koja je inkluzivna, široka i heterogena”,  rekla je Antonija Bačić iz GNG festivala.

Modul Osam, Bare (Pimp my Pump), Sarme, Chez 186, Rad Recorder, Mane Mei i Artu Ditu pripadaju kategoriji o kojoj je organizator pričao, a njihov značaj je i u tome što su uz festival od prve godine, stoga je cilj izložbe proslaviti njegov peti rođendan i promocijom tih umjetnika.

Dok su se Chez 186, Sarme i Modul Osam poslužili umjetničkim platnom i izvrsno spojili moderniju tehniku s tradicionalnijom podlogom, Bare iz kolektiva Pimp my Pump je inovativno predstavio odličnog Toma Waitsa utjelovljenog na surferskoj dasci. Naravno, u kutu je stajao i popularni Francek koji je zorno čuvao leđa Waitsu i ostaloj ekipi.

Foto: Kristijan Smok

Foto: Kristijan Smok

Rad Recorder, nekima možda poznatiji kao splitski reper Kiše Metaka, Vuk Oreb, kombinirao je klasičnu i stripovsku ilustraciju te izložio 12 postera pop-art izraza. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode bi trebalo poslati molbu „bezimenom“ umjetniku Mane Mei da ih nauči kako se uspješno reciklira. U kutu galerije izložio je razglednice od papira kutije za pizzu i „in your face“ pokazao da umjetnost nema granice.

Foto: Kristijan Smok

Foto: Kristijan Smok

Da je umjetnost neograničena, pokazuje i kolektiv Artu Ditu koji su jedini na izložbi izložili instalaciju, kojom poručuju da moderni plastični svijet iza sebe ne ostavlja ništa osim otrova, pustoši i smrti. Uz instalaciju, zid su krasila i tri postera vizualnog identiteta GNG-a za kojeg je zaslužna Antonija Bačić, koja inače potpisuje cjelokupni GNG vizual.

Foto: Kristijan Smok

Foto: Kristijan Smok

Iako je ova izložba koncipirana na već profiliranim i iskusnijim umjetnicima, sudeći po Markovim riječima, došlo je do promjene na street art sceni. “Imamo situacija da je sve više izložbi i evenata gdje se na neki strukturiran način predstavlja street art i graffiti scena. Što se tiče same scene, graffiteri možda nisu toliko aktivni kao prije, nema više toliko tih situacija na ulici, vlakovima i slično. Čini se da stanje na ulici u pogledu kvanitete nekako stagnira, ali na nekoj drugoj razini sve ovo se počelo etablirati kao prihvaćena mlada umjetnost i sve je više umjetnika koji su graffite i murale uspjeli uspjeli afirmirati kao nešto poželjno, a ne samo prihvatljivo. Riječ je o dosta specifičnoj situaciji i nadamo se da će to onda dodatno potaknuti mlađe umjetnike i graffitere da se aktiviraju i uključe.”

S obzirom na to da je mnogo mladih umjetnika izrazilo želju za sudjelovanjem na GNG festivalu, kolektiv uspijeva u svome naumu da umjetnicima ponude platformu preko koje mogu afirmirati svoje djelovanje, upoznati se i eventualno ostvariti neke buduće suradnje

Organizatori Antonija Bačić i Marko Boko najavili su da će se 29. travnja u Vintage Industrial Baru (odnosno u klubu Kavez u dvorištu VIB-a) održati mala izložba Hane Tintor i Supernie, odnosno Antonije Bačić, u sklopu cjelokupnog programa, a crtat će se i graffiti. Uz navedeno, posjetitelji će moći uživati u skate contestu, akustičnom koncertu Auguste i Luce te koncertu Kiše Metaka i Mašinka.

Ako ne stignete posjetiti događanja u Zagrebu, imat ćete priliku sve nadoknaditi tijekom ljeta na Ferragosto Jamu u Orahovici, Backyard Art Festivalu u Donjem Miholjcu, SARS festivalu u Sinju te festivalu Graffiti na Gradele u Bolu na Braču.


(Visited 244 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(15 votes, average: 3.667 out of 5)

Komentari