Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Interaktivna izložba "XYZT – Apstraktni pejzaži": Igra tijela i svjetlosti

12.08.2014. Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Ljeti često zalutam tražeći neku akciju, “odmor” od dosadnog izležavanja na plaži i šetnji obalom. Ove sam godine prolazeći Pulom tako naletjela na zanimljivu izložbu “XYZT – Apstraktni pejzaži” u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca. Sam naslov izložbe pobudio je moj interes, a predosjećaj mi je govorio da se radi o nečemu posebnom i drugačijem; nisam se razočarala. Radi se o izložbi interaktivnih instalacija francuskih umjetnika Adriena Mondota i Claire Bardainne koja je otvorena još 2. svibnja ove godine.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Autori izložbe djeluju pod zajedničkim imenom AMCB Company i poznati su po korištenju svjetlosti i moderne tehnologije u svome radu. Kako bi ukratko opisali svoju izložbu zanimljivog naslova napisali su da “XYTZ” označava koordinate u prostoru i vremenu. Varijabla X stoji za vodoravnost, Y za okomitost, Z za dubinu i T za vrijeme. Ova četiri slova dočaravaju kretanje jedne točke kroz prostor i otkrivaju imaginarni prostor, slučajnost između geometrije i organskog, između materijalnog i nematerijalnog.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Ulaskom u prostor zamijećuju se instalacije koje su smještene na kulisama, podu i zidovima galerije. Na taj način pametno je iskorišten čitav prostor te posjetitelji imaju osjećaj kao da su ušetali u kakav digitalni svemir. Prvi dojam koji izložba ostavlja je igra, eksperiment svjetlom. Nakon što sam došla do prve instalacije koja se nalazila na kulisi primijetila sam da svjetlo reagira na pokret i da sitne svjetlosne čestice brzo poprimaju oblik mog tijela. Ostale instalacije dopuštaju doticanje algoritama, šetnju kroz vodu i travu projecirane na pod, crtanje krugova po zidu i gledanje vlastite projekcije na kulisi koja izgleda pomalo zastrašujuće, poput duha. Svi ovi vizualni elementi popraćeni su opuštajućim zvukovima valova, zrikavaca i ptica.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Moram priznati da sam izložbu na kraju nerado napustila jer sam se sigurno mogla zabavljati satima. Ovaj način interakcije s imaginarnim područjima svakako je nešto drugačije, svojevrsno osvježenje za osjetila vida i sluha. Posljedice interakcije tijela i svjetlosti mogu vas iznenaditi i zabaviti na način da se ponovno osjećate poput djeteta.
Za one koji bi rado posjetili izložbu mogu to učiniti još tjedan dana, do 20. kolovoza. Ulaznice koštaju 20kn za odrasle i  10kn za djecu.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

 

Komentari