Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Intervju

The Gaslight Anthem: “Želimo ostarjeti dostojanstveno, ne kopirati sami sebe”

01.11.2014. Tim HrvaćaninVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Press

Foto: Press

The Gaslight Anthem, hvaljeni alternativni rock bend iz New Jerseya, 9. studenog dolazi u Tvornicu kulture. Četvorka će svoj premijerni hrvatski nastup održati u sklopu europske turneje kojom promoviraju najnoviji studijski album, „Get Hurt“. Riječ je o njihovom petom studijskom albumu, nakon albuma „Sink or Swim“, „The ’59 Sound“, „American Slang“ i „Handwritten“.

Bend je osnovan 2006. godine, a čine ga pjevač i gitarist Brian Fallon, gitarist Alex Rosamilia, basist Alex Levine i bubnjar Benny Horowitz. Upravo smo s Horowitzem dobili priliku popričati (točnije – mailati se) povodom nadolazeće zagrebačke svirke.

Na turneji dolazite po prvi put u Hrvatsku. Jeste li bili ovdje možda privatno već ranije? Što očekujete od hrvatske publike?

Nikad nismo svirali u Hrvatskoj, niti sam bio tamo turistički. Veselimo se tome da otkrijemo novu zemlju i da upoznamo neke njezine stanovnike. S obzirom na to da nismo upoznati s publikom nemamo neka očekivanja od nje, samo se nadamo da ćemo se svi zajedno dobro zabaviti!

Na novom albumu, „Get hurt“, dosta ste promijenili zvuk u odnosu na prijašnje albume. Otkud dolazi ta promjena?

Svi smo osam godina stariji nego što smo bili za vrijeme snimanja prvog albuma. Ljudi se mijenjaju, kako u životu, tako i u glazbi. Kao bend želimo ostarjeti s dostojanstvom, a ne kopirati nešto što smo radili kao mlađi i kad smo imali drugačiju vrstu energije.

Foto: facebook.com/GaslightAnthem

Foto: facebook.com/GaslightAnthem

Što je bila inspiracija za album „Get hurt“?

Inspiracija za nove snimke dolazi s različitih strana. Definitivno smo proučili nekoliko bendova koji imaju dugu, neisprekidanu karijeru i kakve su promjene oni napravili da bi ostali vjerni sebi. Znali smo da je potrebna promjena kako bi se sve ovo nastavilo te kako bi i nama i dalje bilo zanimljivo. To je bila velika inspiracija.

Kakav vam je proces stvaranja nove glazbe?

Neke ideje dođu kroz jammanje, nekakav riff ili beat. Ali obično Brian snimi demo verziju skice pjesme, sa stihovima i refrenom. Ostatak benda se upoznaje s tim, počnemo vježbati live pjesmu i svaki individualno razradi svoj dio glazbe.

Imate li kakve glazbene uzore?

Mislim da bi ih bilo previše za spomenuti. Ugledali smo se na neke izvođače kao primjere toga što se može učiniti i što ne učiniti s karijerom. Nemamo problema s učenjem na tuđim greškama.

Što kažeš na usporedbe benda s izvođačima poput Bruce Springsteen i Tom Petty?

Mislim da je to sjajno. Srećom pa nas ne uspoređuju s lošim glazbenicima. Springsteen i Petty su jedni od najtalentiranijih i najosebujnijih kompozitora unatrag 30 ili 40 godina.

Foto: facebook.com/GaslightAnthem

Foto: facebook.com/GaslightAnthem

Kakvu glazbu slušaš privatno? Imaš li najdraži album ili najdražeg izvođača svih vremena?

Slušam veoma širok raspon glazbe, a u zadnje vrijeme su to novi album Becka, Minus the Bear, Cormega, Modern Life is War i Gates. Najdraži bend svih vremena mi je sigurno Led Zeppelin, a Radiohead od bendova koji još postoje.

Imaš li najdraži koncert na kojem si bio?

Bio sam na jako puno svirki, ali vjerojatno su mi najveće uspomene koncert Rusha sa svojom majkom ili prvi put kad sam bio na koncert od Avail.

Koja je razlika između sviranja na festivalima i na klupskim solo koncertima? Što više preferiraš?

Festivalsko iskustvo i iskustvo klupske svirke su potpuno različita. Preferiram svirke u klubovima i kazalištima jer su intimnije i možeš odsvirati cijeli set. Festivali su jako daleko od publike, pa je drugačiji osjećaj. Ali volim šetati po festivalima i slušati druge bendove.

Foto: facebook.com/GaslightAnthem

Foto: facebook.com/GaslightAnthem

Kako  slažete setlistu za koncerte?

Mijenjamo je svakodnevno. Volimo imati grupu pjesama koje ćemo ostaviti na setlisti, ali u to umiješamo puno starijih stvari kako bi koncerti bili zanimljivi.

Volite li više svirati starije ili nove pjesme? Što možemo očekivati u Zagrebu?

Uživamo svirajući i jedne i druge, iz različitih razloga. Pretpostavljam da ćemo u Zagrebu svirati umjeren broj novijih pjesama s obzirom na to da nikad nismo tamo bili te nismo predstavili prijašnje albume. Ali svakako će biti i novih starih pjesama.

Imaš li što za poručiti hrvatskim fanovima?

Hvala što čekate toliko dugo da nas vidite uživo i hvala unaprijed što dolazite na koncert. Ne možemo čekati da posjetimo vašu zemlju i da vidimo u čemu je stvar (what it’s all about)!

Ulaznice za koncert 9. studenog u Tvornici kulture možete kupiti po cijeni od 170 kuna u sustavima Eventim i Entrio, dok ćete na dan koncerta morati izdvojiti 190 kuna. Zagrebački koncert jedini je u regiji na ovoj turneji, a najbliže Zagrebu su u Beču.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari