Istaknuto
11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

08.10.2017.

Zadnja tri mjeseca 2017. godine očekuje nas veliki broj raznolikih glazbenih sadržaja, od premijernog koncerta kultnog islandskog sastava Sigur Ros u Domu sportova do novih sezona popularnih programa kao što su MIMO, ZEZ, Good Vibrations, Začarana Močvara i drugi.

Vizart

Izložba nadrealista i ekscentrika: Salvador Dalí u Parizu!

12.03.2013. Marta Lučić
Foto: facebook.com/ Centre Pompidou

Foto: facebook.com/ Centre Pompidou

Kada bi skupljali asocijacije na ime Salvadora Dalija prvi pojmovi zasigurno bi bili brkovi, ekscentrik, narcis… Samo vjerni obožavatelji će znati da je veliki umjetnik kao dječak htio biti kuhar, da je dizajnirao logo za lizalicu “Chuppa Chupps”, izmišljao jezike, napisao roman “Skrivena lica” i surađivao u izradi scenografije s Alfredom Hitchcockom. Teško je izdvojiti zanimljivo i značajno iz tako burnog života jedne tako velike ličnosti. Kakvim god ga označavali, za sebe je rekao da je razlika između njega i luđaka u tome što on nije lud, sebe je pak nazivao “provokatorom za sve”.

Foto: facebook.com/ Salvador Dalí

Foto: facebook.com/ Salvador Dalí

Prošlo je već punih trideset godina od posljednje retrospektivne izložbe jedinstvenog Španjolca uglađenih brčića. Odličan razlog za okupljanje svih ljubitelja velikana nadrealizma Salvadora Dalija i umjetnosti općenito pružio je Pariški “Centre Pompidou” otvaranjem velike retrospektivne izložbe. Izložba je otvorena još u studenom prošle godine, a za posjetitelje će biti otvorena sve do 25. ožujka. Sa 120 izložbenih primjeraka, ova izložba proučava njegov život i osvjetljava snagu njegove kreativnost, usredotočena na razdoblje djela između 1925. i 1950. Direktor muzeja moderne umjetnosti koji je vodio i zadnju veliku retrospektivu 1979., Alfred Pacquement, objašnjava da su Dalija željeli pokazati u punom sjaju. Što su i uspjeli sudeći po redovima čekanja ispred i unutar muzeja i osam tisuća posjetitelja dnevno željnih upoznati djela ne samo slikara, kipara, fotografa, redatelja nego Dalija kao kontroverznu ličnost koja je obilježila 20. stoljeće, i to ne samo u umjetnosti. U čast izložbe fasada muzeja je usklađena s ekscentričnošću same izložbe. Obuzeli su je poznati Dalijevi razlijevajući satovi, baš kao na slavnoj izloženoj slici Postojanost vremena (1931.) Osim “satova”, koje je Dalí navodno naslikao inspiriran Camembert sirom, izložena su još mnoga od najpoznatijih djela kao što su Muka sv. Antuna, Duh lica i voćnog jela na plaži te mnoge skulpture, umjetničke instalacije, fotografije i filmski materijali. Velika izložba otvorena je velikom fotografijom Dalijevog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika, Phillippea Halsmana “Dali in an Egg”, koja prikazuje Dalijev u embrij sklupčani akt.

Foto: facebook.com/ Salvador Dalí

Foto: facebook.com/ Salvador Dalí

Izložba vrijedna posjeta, dok je još tako blizu jer se nakon Pariza seli u rodnu Španjolsku, točnije Madrid. Ne morate biti Dalijev obožavatelj da unesete dašak nadrealizma i ekscentričnosti u život ili samo sjedite u Dalijevoj fotelji u obliku usana u sklopu instalacije “Mae West’s Lip Sofa”. Budite samo sretni što ste ga imali priliku upoznati, jer kako sam kaže to je veliko zadovoljstvo: “Svaki dan kada se probudim iznova osjetim veliko zadovoljstvo- bivanja Salvadorom Dalijem.”

Foto: facebook.com/ Salvador Dalí

Foto: facebook.com/ Salvador Dalí

Komentari