Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Izvještaj – Alen Brlek predstavio nagrađivanu zbirku poezije ‘Metakmorfoze’

23.05.2015. Tijana Živko
Foto: facebook.com/Alen Brlek

U petak, 22. svibnja, u Dnevnom boravku pulskog kulturnog centra Karlo Rojc održana je književna večer s mladim autorom Alenom Brlekom koji je predstavio zbirku poezije Metakmorfoze. U intimnom okruženju autor je predstavio svoju zbirku, otkrio što znači njezin naziv i slogan te je opisao i skustvo s nedavno održanog festivala Prvi prozak na vrh jezika.

Alen Brlek je rođen u Zagrebu 1988. godine, osnovnu i srednju školu završio je u Rovinju i Puli. Za zbirku Metakmorfoze dobio je nagradu Na vrh jezika za najbolji rukopis zbirke poezije autora do 35 godina. Alen piše otkako zna za sebe; prvo rap liriku, a onda, nakon eksperimentiranja i traženja forme u kojoj bi se osjećao pririodnije, dolazi do poezije koju je, kao većina klinaca u školskim klupama, gledao zbunjeno i nezainteresirano.

Urednik Alenove zbirke, Kruno Lokotar, rekao je da ‘zbirka, prije svega, opčinjava svojim slobodarskim pristupom, a to slobodarsko istaknuto je i u sloganu zbirke: Zidarima slobode. Nije lako nakon svih i svega izgraditi vlastiti pristup poeziji, ali Alen Brlek kao da je krenuo u pravom smjeru, a njegov poetski razvitak bit će, sasvim sigurno, vrlo uzbudljivo promatrati i konzumirati.’

Svaka umjetnost treba biti slobodarska, smatra Alen. ‘Ono što se događa u stvarnom svijetu, očituje se u jeziku, a zbirku sam posvetio svima onima koji imaju potrebu širiti okvire. Obraćam se svima onima koji imaju potrebu biti slobodni.’ – opisao je autor slogan Zidarima slobode.

Poigravanje riječima i ritmom

Alen se u svojim pjesmama voli igrati jezikom, istraživati ritam, riječi i znakove. Pjesme u zbirci uglavnom su kratke, ponekad koncentrirane do poetskih slogana, a teme su raznolike: zastupljena je i politika, ljubav, odnosi, identitet. Svoju poeziju Alen vidi kao istraživanje samoga sebe.

‘Strašno se volim poigravati riječima. Od jedne možeš napraviti dvije, tri nove. Volim se poigravati i ritmom zbog potpuno novog značenja jedne riječi. Napisati nešto što će vas odvesti u potpuno novom smjeru.’ – kazao je Alen referirajući se na svoje pjesme u kojima je vidljivo poigravanje jezikom (Art, ikulacija za,reza)

Pjesme u zbirci nastajale su u periodu od tri godine, u jednakom psihičkom i emocionalnom tonu, a budući da je u njima tražio jednaku poveznicu, dolazi do naziva Metakmorfoze. Motivaciju za pisanje, kako kaže, pronalazi svugdje. Ponekad je to loše skuhana kava, a ponekad pronalazak novog asteroida, odnosno sve ono što ga dotiče. Također, i sredina je ono što ga je odredilo kao umjetnika. Alen je rođen u Zagrebu, jedno je vrijeme živio u Puli, a trenutno stanuje u Dugom Selu. Svaka okolina ima svoje struje i ideje koje su utjecale na njega kao autora.

Foto: facebook.com/Alen Brlek

Foto: facebook.com/Alen Brlek

Odnosi, ljubav, politika, religija

Autor zbirke, osim što se u svojim pjesma poigrava ritmom i jezikom, on se dotiče i tema religije, politike, ljubavi, ali i odnosa među ljudima. Smatra kako su ljudi danas licemjerni na jednoj naivnoj razini, nastoje se identificirati unutar neke ideologije, a mržnju proglašavaju ljubavlju. Politika se, ističe Alen, uvukla u svaki odnos na nekakvoj metaforičkoj razini i nemoguće ju je izbjeći. Isto tako, i religija se također upliće kroz svaki odnos, zagovara moralne vrijednosti kojih se ni sama ne drži. Oduvijek je tu, sveprisutna je te tako je dio i Alenovih pjesama.

Na pitanje koliko mu znači i što mu je donijela osvojena nagrada Na vrh jezika, Alen odgovara kako mu je svakako otvorila vrata, ali isto tako donijela i veliku odgovornost što se tiče budućeg rada. Zahvaljujući osvojenoj nagradi, Alen je sudjelovao na novom književnom festivali Prvi prozak na vrh jezika koji se nedavno održao u Zagrebu. Iskustvo s festivala opisuje kao zanimljivo i poučno, a mladim autorima koji pišu ili još nisu objavili svoje djelo, poručuje da u svome radu ostanu ono što jesu.

Publika je bila aktivna, a jednu je slušateljicu zanimalo koga od domaćih mladih autora valja čitati na što je Alen istaknuo Marka Pogačara, Bojana Krivokapića, Dortu Jagić. Alen je na kraju pročitao i nekoliko novih još neobjavljenih pjesma, od kojih vam jednu donosimo.

Solve et coagula

Sinoć šutnja u pepeo sve
rasadnike u grudima,
živ planiram dan i kretnje u sobi punoj duhova, glasova
i matematike.
Kao odjeća razbacane čakre
po predmetima                                                                                                                                                                          opominju statičnost mesa i
kostiju,
promiče mi zdravlje.
Razvijam vlagu postojanja
svakom mišlju o daljini,
bojim se bacit ću sidro u to
neznanje
koliko si žena u sobi u kojoj spavaš.
(Odloženi koraci sviću,
kao vijesti o umiranju poznatih ličnosti.
U banalnom svijetu banalne tuge
u ljubavi i još dan, dva
i počet ću pisati sonete usred žita u 21. stoljeću.)
O mila, tko će te voljeti tako
majčinski,
tko će prkositi gravitaciji
s tobom
kada razlije se noć.
Pucketaju rebra pod težinom
praznine
kao placebo urušavanje Svemira
i što sutra sa svim tim rukama
što imale su
svijati gnijezda vratom,
dojkama i bedrima.
O mila, mi planktoni
s kompleksom boga
i bez sedativa, grizemo
samoćom
svaki zglo koji sije nježnost.


(Visited 241 times, 1 visits today)

Komentari