Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Izvještaj – Ljeto u MSU: Lačni Franz je i dalje gladan

28.06.2015. Jan VukasovićFoto: Vanja Strmečki/Pixsell

Lačni Franz  jedan je od onih rock bendova bivše države s određenom publikom koja je pohodila sve njihove koncerte, no nikada nije doživio onu razinu popularnosti poput svojih novovalnih prethodnika kao što su primjerice Azra ili Riblja Čorba. Usprkos tome, Lačni Franz je uvjerljivo radio jedne od najkvalitetnijih rock pjesama na ovim prostorima, što su ujedno i pjesme koje mi je otac puštao na liniji još od malih nogu, a to mogu potkrijepiti činjenicom da smo imali samo jedan CD – upravo onaj Lačnog Franza. U svim tim godinama koje su prošle od prvog puštanja tog albuma do danas, na svoju veliku žalost nisam imao prilike ili mogućnosti čuti ih uživo, a kamoli u originalnoj postavi. Sinoć možda nije bilo onako kako je to bilo kasnih osamdesetih ili ranih devedesetih, ali bilo je odlično.

Foto: Vanja Strmečki/Pixsell

Foto: Vanja Strmečki/Pixsell

Na krilima novog albuma, prvo su napunili Tvornicu, a sad je na red došao i plato MSU-a. Prije početka samog koncerta, organizator si je uzeo vremena i objasnio kako su odlučili posvetiti ovaj koncert Vladi Divljanu što je publika odlično prihvatila, pogotovo jer je i Zoran Predin bio njegov osobni prijatelj – tako da nije moglo biti više prikladno. Cijela atmosfera koncerta je bila koncentrirana na neku vrstu nostalgije i mladenačkog duha, nešto s čime se netko moje dobi relativno teško može poistovjetiti, jer eto, nisam ni na pola puta do Predinovih godina, no iskrene emocije i želja da ih se prenese je nešto što svatko može razumjeti i cijeniti. Barem bi trebao. Koncert su otvorili svirajući tri pjesme s novog albuma što je nešto starija publika popratila, razumljivo, samo osmjesima na licu. Pravi koncert je počeo kada je Predin najavio da će odsvirati vrstu pjesme kakve on najviše voli, jednu osjećajnu baladu o voljenoj osobi – a riječ je naravno bila o pjesmi Kosa Boje Srebra, posvećenoj pokojnoj Margiti Stefanović iz Ekatarine Velike. Od svojih starih uspješnica, izveli su sve. Od Bog Nima Telefona s albuma “Ikebana” pa sve do Ne Mi Dihat Za Ovratnik koju je publika zdušno popratila svojim glasovima.

Foto: Vanja Strmečki/Pixsell

Foto: Vanja Strmečki/Pixsell

Predin je vrlo vješto zabavljao publiku između svake pjesme pričajući viceve i anegdote ili pak šalama na račun članova svojeg benda, što je dovelo do potpunog opuštanja publike. Rijetko tko ima sposobnost zabavljanja onih okupljenih ispred pozornice između pjesama – uglavnom se svi samo zahvaljuju – no Predinovo pričanje je stvorilo atmosferu nekog drugog vremena, baš kao što ju stvara i glazba koju sviraju on i njegov bend. Premda originalni članovi postave Lačnog Franza nisu u tom sastavu, u njemu su vrhunski instrumentalisti koji su i više nego vjerno prenijeli zvuk uz kojeg su tisuće odrastale, plesale i voljele se, ma koliko to jadno i sladunjavo zvučalo u vremena kada svi pokušavamo biti jako ozbiljni. Zvuk na samom koncertu je bio odličan, sve se savršeno čulo i bilo je dovoljno glasno; što nije često slučaj s manjim pozornicama s kojima se možete susresti.

Sve u svemu, Zoran Predin uspio je uskrsnuti Lačni Franz u nešto drugačijem ruhu i ostati relativno aktualan, kombinirajući ljubavne ali i društveno angažirane pjesme. Uvijek u toj poznatoj kožnoj jakni, odlično raspoložen, odradio je nastup kakvog se može posramiti većina njegovih starijih kolega iz ostalih ‘dobrih starih’ bendova koji i dan danas aktivno nastupaju. Odlično raspoložena publika je tu odigrala veliku ulogu. Ako ste pogledali oko sebe mogli ste vidjeti nekoliko generacija iste obitelji kako zdušno pjevaju i plešu na pjesme ovog antologijskog benda – a upravo iz tog razloga, MSU je odlično izabrao kada je odlučio ugostiti nastup upravo ovog izvođača.

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(10 votes, average: 3.900 out of 5)

Komentari