Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Ja, Jacobus apothecarius: Povijest ljekarništva u Muzeju grada Zagreba

11.03.2013. Eleonora Glišić
Foto: mgz.hr

Foto: mgz.hr

U odlično odabranom prostoru, u potkrovlju muzeja između drvenih greda, smještena je izložba o povijesti ljekarništva. Popraćena prikladnom srednjovjekovnom glazbom i prigušenom rasvjetom, atmosfera prostora vraća nas u neka starija vremena. Najprije se upoznajemo s Jacobusom, ljekarnikom u Zagrebu koji se spominje u sudskim spisima iz 1355. jer je vodio nekoliko parnica sa svojim sugrađanima. Nakon Jacobusa ulazimo u svijet prethistorijskih biljaka koje su koristile za liječenje glavobolja, želučanih, srčanih problema i svih drugih nelagoda. Posjetitelji mogu vidjeti antičke instrumente za proizvodnju lijekova te izložak zmije bjelice ili Eskulapove zmije koja je bila medicinski simbol (omotana oko štapa). Izložene su i mnoge ljekovite biljke koje su držali srednjovjekovni svećenici u svojim samostanima vjerujući da “svaka bolest svoju biljku ima”.

Foto: mgz.hr

Foto: mgz.hr

U alkemičarskom kutku može se vidjeti rekonstrukcija laboratorija s ljudskom lubanjom, lubanjom konja, kornjačinim oklopom i krokodilom, te popis simbola alkemijskih znakova. Otkrivamo čime se bavila Barbara Celjska poznatija kao Crna kraljica, tko je ediktom razdvojio liječništvo i ljekarništvo, gdje je radio Danteov unuk Niccolo Alighieri, gdje se nalazila, i danas postojeća, prva apoteka “K crnom orlu”, tko su bili najpoznatiji gradski ljekarnici, gdje su se sve nalazile ljekarne u Zagrebu 19. stoljeća. Arhitektima će se sigurno svidjeti planovi prvih ljekarna u Zagrebu i rekonstrukcija barokne ljekarne sv. Marije na Dolcu otvorene 1599. Izloženi su primjerci starih bočica sa zanimljivim etiketama, stari recepti i reklamni letci. Posjetitelji mogu vidjeti i kako je izgledao tipičan interijer ljekarne iz 19. stoljeća s priborom za izradu tableta i drugih lijekova. Zanimljivi su i izlošci kolača od opijuma i drugih egzotičnih, otrovnih biljaka i droga. Izložba posjetitelje uči mnogo o počecima industrijske proizvodnje lijekova, ali i kozmetičkih proizvoda.
Ako se nađete u Zagrebu, prošećite na Gornji grad i u Muzeju grada Zagreba, do 28. travnja pogledajte ovu zanimljivu, poučnu i zabavnu izložbu.

(Visited 239 times, 1 visits today)

Komentari