Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Vizart

Ja, Jacobus apothecarius: Povijest ljekarništva u Muzeju grada Zagreba

11.03.2013. Eleonora GlišićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: mgz.hr

Foto: mgz.hr

U odlično odabranom prostoru, u potkrovlju muzeja između drvenih greda, smještena je izložba o povijesti ljekarništva. Popraćena prikladnom srednjovjekovnom glazbom i prigušenom rasvjetom, atmosfera prostora vraća nas u neka starija vremena. Najprije se upoznajemo s Jacobusom, ljekarnikom u Zagrebu koji se spominje u sudskim spisima iz 1355. jer je vodio nekoliko parnica sa svojim sugrađanima. Nakon Jacobusa ulazimo u svijet prethistorijskih biljaka koje su koristile za liječenje glavobolja, želučanih, srčanih problema i svih drugih nelagoda. Posjetitelji mogu vidjeti antičke instrumente za proizvodnju lijekova te izložak zmije bjelice ili Eskulapove zmije koja je bila medicinski simbol (omotana oko štapa). Izložene su i mnoge ljekovite biljke koje su držali srednjovjekovni svećenici u svojim samostanima vjerujući da “svaka bolest svoju biljku ima”.

Foto: mgz.hr

Foto: mgz.hr

U alkemičarskom kutku može se vidjeti rekonstrukcija laboratorija s ljudskom lubanjom, lubanjom konja, kornjačinim oklopom i krokodilom, te popis simbola alkemijskih znakova. Otkrivamo čime se bavila Barbara Celjska poznatija kao Crna kraljica, tko je ediktom razdvojio liječništvo i ljekarništvo, gdje je radio Danteov unuk Niccolo Alighieri, gdje se nalazila, i danas postojeća, prva apoteka “K crnom orlu”, tko su bili najpoznatiji gradski ljekarnici, gdje su se sve nalazile ljekarne u Zagrebu 19. stoljeća. Arhitektima će se sigurno svidjeti planovi prvih ljekarna u Zagrebu i rekonstrukcija barokne ljekarne sv. Marije na Dolcu otvorene 1599. Izloženi su primjerci starih bočica sa zanimljivim etiketama, stari recepti i reklamni letci. Posjetitelji mogu vidjeti i kako je izgledao tipičan interijer ljekarne iz 19. stoljeća s priborom za izradu tableta i drugih lijekova. Zanimljivi su i izlošci kolača od opijuma i drugih egzotičnih, otrovnih biljaka i droga. Izložba posjetitelje uči mnogo o počecima industrijske proizvodnje lijekova, ali i kozmetičkih proizvoda.
Ako se nađete u Zagrebu, prošećite na Gornji grad i u Muzeju grada Zagreba, do 28. travnja pogledajte ovu zanimljivu, poučnu i zabavnu izložbu.

(Visited 288 times, 1 visits today)

Komentari