Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Još uvijek stignete na izložbu Grad filma – tvornica snova

20.10.2014. Laura Sinovčić
foto: mgz.hr

foto: mgz.hr

Zagreb je svoje prvo prikazivanje “živućih fotografija” doživio 1896. godine u zgradi Hrvatskog pjevačkog društva “Kolo” i od tog trenutka, počeo živiti s filmom. Kako bi prikazali Zagreb kao jedan od najvažnijih središta filmske produkcije u regiji, Muzej grada Zagreba organizirao je izložbu Grad filma – tvornica snova, koju imate prilike pogledati do 2. studenog. Izložba tematizira povijest Zagreba putem razvoja filmske industrije.

Zagreb je privlačio sineaste, kako domaće tako i strane. Niz je društveno-gospodarskih prilika uzrokom iznimnoga zanimanja producenata za snimanje u Zagrebu i njegovoj okolici, ali su visokoprofesionalno filmsko osoblje, šarm zagrebačkih ulica, trgova, parkova te njegova gostoljubivost, neki od najpresudnijih.

foto: mgz.hr

foto: mgz.hr

Izložba prezentira niz rekvizita korištenih pri snimanju mnogih svjetski poznatih, no i manje poznatih filmova i serija, kao i bitnih filmskih nagrada, kao što je Oscar koji je Zagreb film dobio za animirani film Surogat Dušana Vukotića 1962. godine, zatim Zlatnog lava, pulske Arene te Zlatne nimfe s festivala u Monte Carlu. Prošećite se pored brojnih plakata za filmove kao što je recimo i Bitka na Neretvi, pored raznih fotografija sa snimanja filmova, bacite oko na stare scenarije i zamislite se u antiknim kostimima. Brojni isječci iz filmova koje posjetitelji mogu pogledati na izložbi, svojevrsno su svjedočanstvo o gradu i njegovoj prošlosti. U njima prepoznajemo grad kojeg više nema, grad koji je neupitno mijenjao svoje lice, pa tako ti filmovi pored umjetničke, sadrže i dokumentarnu vrijednost. U tome leži i najveći interes Muzeja grada Zagreba za tu vrstu baštine.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Komentari