Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Majstorica crno-bijele fotografije, Marija Braut, dobila službenu web stranicu

02.05.2013. Marta Lučić
Foto: www.marijabraut-foto.hr

Foto: www.marijabraut-foto.hr

Suradnica Toše Dabca i jedna od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja i jedina živuća poznate zagrebačke škole, napokon je dobila službenu internet stranicu. Modernog i jednostavnog dizajna, stranica pruža galerijski pregled ciklusa njenih fotografija, uključujući Djeca, Ljudi, Portreti, Krajevi, Zagrebačkim ulicama i mnoge druge. Fotografije na stranici su zaštićene autorskim pravom i ne mogu se kopirati, ali se lijepo može uživati u njihovom pregledu. Internet stranicu punu snažnih i živopisnih crno-bijelih fotografija provjerite sami, možda se i vi zaljubite u rad Marije Braut!

Foto: www.marijabraut-foto.hr

Foto: www.marijabraut-foto.hr

Zagrebačka škola fotografije, koju je osnovao slavni zagrebački fotograf Tošo Dabac, okupljala je fotografe amatere 30-ih godina 20. stoljeća, čije su fotografije najčešće bile usmjerene na prikaz društva. Baš zato je najčešći motiv takvih fotografija bio upravo čovjek, onaj jednostavni, obični, s ulice. Takav prikaz je u tadašnju fotografiju uveo sam Tošo Dabac, priznat i van granica ondašnje Jugoslavije koja mu je nadjenula titulu “majstora fotografije”. Iz okvira zagrebačke škole i utjecaja Toše Dabca razvio se i Marijin rad, poznat po vještoj igri svjetla, sjene i tame na fotografiji. Započela se baviti fotografijom iz potrebe za novcem, tek poslije je shvatila da joj dobro ide i njen posao se pretvorio u hobby i stil života. Ljubav za fotografijom ju je potpuno obuzela 1967., dok je surađivala s Dabcom u njegovom ateljeu u Ilici 17. Tada je postala član Fotokluba Zagreb, ali je, unatoč svom slovenskom podrijetlu, zavolila Zagreb i njegove ljude. Iza nje su dvije monografije, bezbrojne izlžzbe i nagrade, unutar i van granica Hrvatske (Australia, New York, Kanada…) Njenom najznačajnijom izložbom u Hrvatskoj, koja je obuhvatila njen opus fotografija u 30 godina rada, se može smatrati ona retrospektivna iz 2001. u Klovićevim dvorima. Svojim fotografijama oživljava ne samo Zagreb, nego i cijelu Hrvatsku. Zasigurno je ostavila, i još ostavlja, neizbrisiv trag u povijesti hrvatske fotografije.

(Visited 603 times, 1 visits today)

Komentari