Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Mala plesačica Edgara Degasa kao tema mjuzikla!

19.04.2013. Sunčana Bošnjak BrkićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: tumblr.com/Kennedy Center

Foto: tumblr.com/Kennedy Center

Mjuzikl inspiriran Degasovom skulpturom Mala plesačica bit će premijerno prikazan u washingtonskom Kennedy Center-u, a premijera je najavljena za deseti mjesec 2014. godine.
Kennedy Center je u ovu srijedu objavio da novi mjuzikl stvaraju u produkciji sa nagrađivanim timom iz Broadwaya. Naime, bit će temeljen na knjizi i stihovima spisateljice Lynn Ahrens, muzici Stephena Flahertya i direkciji i koreografiji Susan Stroman. Mjuzikl će biti svojevrsna povijesna fikcija inspirirana mladom balerinom koja je pozirala za Edgara Degasa i time postala najpoznatija svjetska plesačica.

Foto: facebook.com/Edgar Degas

Foto: facebook.com/Edgar Degas

Niste znali o Degasovoj plesačici…
Mala četrnaestogodišnja plesačica, (francuski: La Petite Danseuse de Quatorze Ans) je Degasova skulptura koja datira iz 1881. godine. Degasu je za ovu skulpturu pozirala mlada studentica plesa, Marie van Goethem. Originalno je skulptura napravljena od voska, a tek kasnije, 1922. godine, je, odlukom Degasovih nasljednika, salivena u dvadeset i sedam brončanih primjeraka. Vosak je bio neobičan izbor materijala za ono doba (pa i za danas?!).

Foto: facebook.com/Edgar Degas

Foto: facebook.com/Edgar Degas

Da bi stvorio ovu skulpturu, Degas je napravio “kostur” služeći se kistovima. Napravio je malenu periku od prave kose, koju je stavio na skulpturu, a zatim je sve prekrio voskom. Obukao ju je u pamučnu suknjicu – tutu, stavio vrpcu u njenu kosu, i postavio na drveno postolje. Jedini dio originalne voštane skulpture koji nije bio prekriven voskom tako je ostao dio gdje se nalazi ukrasna vrpca, koju je Degasu dala sama Marie (postoje teorije da su Degas i Marie bili u romantičnoj vezi) i naravno, sam tutu. Zanimljivo je da svaki muzej koji u svom postavu ima ovu skulpturu, ima svoj, poseban tutu. Originalnu voštanu skulpturu kupio je Paul Mellon 1956. godine, a on i njegova supruga su ju poklonili The National Gallery of Art 1985. godine, zajedno s još 49 Degasovih voštanih skulptura, 10 brončanih, i dvije gipsane. Postoji i verzija ovoga kipića u  M.T. Abraham Center for the Visual Arts, koju taj muzej s vremena na vrijeme ustupi drugim muzejima.

Foto: facebook.com/Edgar Degas

Foto: facebook.com/Edgar Degas

Ovu skulpturu, jedinu koju je ikada izlagao, Degas je izložio na Šestoj impresionističkoj izložbi u Parizu, iste godine kada ju je i stvorio, a mišljenja kritike o njoj su bila prilično podijeljena. Većina je njome bila šokirana. Rekli su da je ružna, da izgleda kao nekakav medicinski primjerak – možda zato jer ju je Degas izložio zaštićenu staklenom kutijom. Smatrali su da su joj lice i glava groteskni i primitivni. Tako i Mala plesačica, danas jedna od najpoznatijih skulptura na svijetu, pripada umjetničkim djelima koja su bila neshvaćena u svoje doba.

(Visited 264 times, 2 visits today)

Komentari