Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Glazba

Upoznajte Monteverdija povodom 450. godišnjice njegova rođenja

15.05.2017. Veronika RagužFoto: bbc.co.uk

Claudio Monteverdi kršten je u Cremoni u talijanskoj Lombardiji 15. svibnja 1567. godine. Posljednji je veliki majstor talijanskog renesansnog madrigala te prvi barokni operni dramatičar. Iako je napisao veći broj djela, od njegovih opera sačuvane su: “Orfej”, Tužaljka iz opere “Arijana”, “Uliksov povratak u domovinu” te “Krunidba Popeje”. Povodom 450. obljetnice njegova rođenja, donosimo nekoliko zanimljivosti o današnjem slavljeniku:

1. Njegovo puno ime je Claudio Giovanni Antonio Monteverdi.

2. Najstariji je od petero djece u obitelji.

3. U djetinjstvu ga je podučavao Marc’Antonio Ingegneri, dirigent katedralnog zbora iz Cremone.

4. Prva djela objavljena su mu kad je imao 15 godina.

Nesuđeni susret

5. Godine 1599. oženio se Claudijom Cattaneo, koja je pjevala u zboru kojim je dirigirao. Imali su troje djece: sinove Francesca i Massimilina te kći Leonoru.

6. Iako je 1610. u Rim stigao s namjerom da svoju glazbu predstavi papi Pavlu V., do njihovog susreta nikada nije došlo.

7. Napisao je devet knjiga madrigala, glazbeno-pjesničkog oblika, koji ima dvije do tri kitice s po tri retka teksta. Madrigali su u to vrijeme imali dvije temeljne društvene funkcije: bili su dodatak javnih ceremonija, a privatno su na dvorovima predstavljali kultiviranu razbibrigu.

8. Svoju najpoznatiju operu “Orfej” posvetio je Francescu Gonzagi, sinu svog dugogodišnjeg poslodavca Vincenza, vojvode od Mantue.

Svećenik, alkemičar i plagijator?

9. Smatra se ocem opere, u koju uvodi tragične, romantične i komične scene, realističniji prikaz likova te smanjuje orkestar. Također, počinje koristiti basso continuo.

10. Zbog svog tada modernog stila, bio je na meti kritika glazbenog teoretičara Giovannija Marije Artusija.

11. Navodno Monteverdi nije skladatelj dueta Nerona i Popeje, najpoznatijeg dijela njegove opere “Krunidba Popeje”.

12. Godine 1632. postaje svećenik.

13. Navodno se bavio alkemijom.

14. Umro je u Veneciji, 29. studenog 1643., u dobi od 76 godina.

Komentari