Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Nova glazba: The National, Savages, Dum Dum Girls i Merchandise

21.10.2015. Glazbena redakcija[Savages] Foto: Facebook.com

Ovaj tjedan obilježile su razne suradnje glazbenika te njihove nove pjesme, a tu su i miljenici domaće publike koji, kako se čini, konačno prezentiraju rad sa željno iščekivanog albuma koji će naslijediti “Trouble Will Find Me”.

Iako su i Matt Berninger i Aaron Dessner zaokupirani radom na drugim projektima izuzev matičnog benda The National (kao što su El Vy, Pfarmers i Little May), čini se da rad na sedmom albumu unatoč tome itekako napreduje. Obožavatelji će biti sretni kada čuju da je na YouTube-u osvanula live verzija jedne od novih pjesama, radnog imena Checking out (Roman Candle), koju su ovi momci iz Ohija odsvirali na koncertu u Los Angelesu i Treasure Island festivalu u San Franciscu.

Londonski post-punkeri iz benda Savages već su ranije teaseali obožavatelje trailerom za novi, drugi album, a sada smo o njemu konačno dobili više informacija te je stigao i najavni, monstruozni singl The Answer s pripadajućim videospotom. S obzirom na to da su prošle dvije godine od odličnog debi izdanja  “Silence Yourself”, čini se da je početak iduće godine odlično vrijeme za novu porciju britke i žustre muzike s otoka − “Adore Life” s deset novih pjesama stiže 22. siječnja na police prodavaonica diskografskih nosača.

Glavna australska indie rock protagonistica  Courtney Barnett posjetila je Nashville kako bi sa svima poznatim kolegom Jackom Whiteom zasvirala u studiju, a ovaj je posjet rezultirao s dvije nove verzije pjesama: Boxing Day Blues (Revisited) i obradom legendarne Shivers Rowlanda S. Howarda u nešto drugačijem ruhu od onog u kojem smo je čuli u Barnettinoj prvoj izvedbi.

Osim prethodnog projekta glazbenih zvijezdi, odnosno suradnje, također je bitno istaknuti da su danska pjevačica i Diplo (Major Lazer) nastavili zajedno snimati u studiju, što rade već neko vrijeme. Novi produkt ovog dvojca pjesma je Kamikaze u kojoj je ćutljiv dašak Indijske i orijentalne muzike.

Ovaj tjedan izašla je i zajednička pjesma dvaju bendova koje su u sklopu ŽednoUhih koncerata dvaput nastupali u Hrvatskoj. Riječ je o numeri Red Sun koja uvelike evocira mračnjački štih osamdesetih u izvedbi floridskog benda Merchandise s ženskim noise pop bendom Dum Dum Girls.

 

Komentari