Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Odbrojavanje do početka festivala dizajna – Dan D: Dizajn na rubu

29.05.2014. Eleonora Glišić
Foto: Facebook

Foto: Facebook

Peti po redu međunarodni festival dizajna Dan D, čija je tema ove godine dizajn na rubu, započinje sa svojim programom sutra u 10 sati u oživljenom prostoru bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici. Posjetitelji će moći pogledati više od 15 različitih izložbi koje uz tradicionalnu D-izložbu i D-market, uključuju i radove dizajnerskih fakulteta i škola iz Hrvatske i regije, nekoliko repriznih HDD-ovih projekata arhivskih izložbi te prvu verziju tematske izložbe Dizajn: na rubu vol. 1.

D-izložba uključuje naručene ili samoinicirane radove, mentorirane ili samostalne projekte, te one projekte i koncepte natječajem izabranih mladih dizajnera iz regije, osmišljene i realizirane upravo za nastup na festivalu. Sudjeluju: 4/4, Ana Armano Linta, Bokte, Elementi, Evolve, Freštreš, Iris Klarić, Ivan Šaban, Kirsrajer, Lea Vavra, Maja Grakalić, Maja Jandrić, Manufakturist, Matea Bronić, Mihael Miklošić, Morana Krklec, Nina Bačun i Goran Jovanović, NJI3 , Orin Ivan Vrkaš, Paolo Čerić, Preša: radionica sitotiska u Tvornici sardina, Puce, Roman Vlahović, This Town Needs Posters, Vanja Veselić i Berislav Kovačević, Vedrana Mastela i VK 2011.

Oni koji su zainteresirani za kupnju maštovito dizajniranog komada nakita, odjeće ili obuće uputit će se na D-market. Novo izdanje prodajne izložbe predstavlja selektirane male i velike dizajnerske brendove, dućane, projekte i izdavače, a ovogodišnji sudionici su: Artisan, Bosa noga, LP design, DI dizajn, Sexy plexy, Ovo nije nakit, Pera Podrug Kraljić, Ines Vlahović, Fashion corner, điđibiđi, Kutumi dizajn, Gloopy, Margareta, PlayAndCover, Nokoncept, Borovo, ITO ITO, Centar za inkluzivne radne aktivnosti, Kriva crta, Lidija Jasnić, Dizajn turizam 2014 i Mali plac.

Dizajn: na rubu VOL.1 oslanja se na autorske prakse dizajnera, koje nastaju iz refleksije samih autora prema kontekstu vlastitog djelovanja i pretpostavkama koje ono nosi. U ovom su projektu okupljeni neki od autora čiji je dosadašnji rad, barem u nekim segmentima, prepoznat kao inspirativan u kontekstu teme dizajna na rubu, sa željom da na nju odgovore postojećim radom, novom produkcijom ili predstavljanjem nekog projekta u nastajanju. Autori izloženih radova su: BilićMüller, Dora Đurkesac & Vesna Rohaček, Lina Kovačević, Dejan Kršić, Igor Kuduz, Niko Mihaljević, Petra Milički, Organizam, i Damir Prizmić & Ivan Klisurić.

Sve izložbe otvorene su u petak i subotu od 10 do 20 sati, te u nedjelju od 10 do 18 sati. Cijena festivalske ulaznice za Dan D iznosi 35 kn te vrijedi za sva dnevna i večernja festivalska događanja.

Komentari