Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Vizart

Počinje 5. izdanje Muzeja ulične umjetnosti

20.08.2014. Jelena Kovačev
Foto: Facebook

Foto: Facebook

Zagreb ponovno postaje središte ulične umjetnosti. Od 24. do 31. kolovoza u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87 održat će se jubilarno peto izdanje Muzeja ulične umjetnosti. Naglasak je i dalje na site-specific segmentu, ali unutar šireg pojma instalacije i skulpturalnog ambijenta. Okupit će se umjetnici iz različitih dijelova svijeta: Izraela, Njemačke, Kine, Mongolije, Bosne i Hrvatske, a po prvi put moći će se kupiti limitirane edicije umjetničkih printova na samoj lokaciji.

MUU surađuje s hrvatskim umjetnicima Brunom Pogačnikom Wukodrakulom, Mariom Kolarićem, Vladimirom Dodigom Trokutom, Gaellom Gotwald, s ESH iz Bosne i Hercegovine, Emom Emom Emom iz Srbije, a ugostit će i njemačkog suvremenog umjetnika Borisa Hoppeka, najpoznatijeg po kontroverznim karakterima „Negritos“ koji prikazuju „male crnce“ i autorov su apel za osvještavanje problema afričkih emigranata u Europi i žrtava koje svake godine padaju tijekom prelaska na europski kontinent. Najavljuje se interaktivna instalacija izraelske umjetnice Shahar Yahalom koja će svoj rad realizirati pomoću MUU-ovih posjetitelja koji će po njezinim instrukcijama izvršiti rad.

Xu Wang i Tuguldur Yondonjamts, porijeklom iz Azije, problematiziraju teme  aktualne u svakom kulturnom kontekstu. Xu istražuje dinamiku vozača taksija kroz tip vozila koji voze u pojedinoj zemlji, a Tuguldur se bavi fenomenom šverca i crne trgovine između Azije i ostatka svijeta.

Još jedan novitet bit će i filmski program koji se sastoji od dvadeset kratkih filmova, a u kojem sudjeluju jedni od najinteresantnijih umjetnika današnjice.To su Maja Čule, Hrvatica s njujorškom adresom, Jeremy Couillard koji unosi iskustva online gaming subkulture te Jon Kesler, umjetnik poznat po svojim kinetičkim skulpturama.

Gaella Gottwald, likovna umjetnica, izvest će umjetničku instalaciju „Poruka u boci“ kojom želi podići socijalnu i ekološku svijest o problemima u Hrvatskoj. Sa istim ciljem pridružit će joj se i Zoran Tadić u dvorištu vojne bolnice sa svojim instalacijama od recikliranog materijala.

Muzej ulične umjetnosti otvara se se 31. kolovoza na samo jedan dan, a kroz čitav postav vodit će kustosica Vjekica Buljan. Vodstva su organizirana svaki puni sat s početkom u 15 sati.

Cilj  je Muzeja ulične umjetnosti promicanje ulične umjetnosti, decentralizacija kulturne ponude Zagreba i oživljavanje zanemarenih dijelova grada.

Komentari