Istaknuto
13.07.2019.

Vrijeme čitanja: 3 minute Ako se prepustimo nevinom gledanju i zanemarimo činjenicu da smo kao vrsta potamanili brojne druge s ovog ekrana, film je i besprijekorna zoološka izložba afričke faune.

12.07.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Fotografija s najviše lajkova na Ziheru odnosi titulu fotografije mjeseca, a autor fotografije dobiva priliku da se predstavi čitateljima putem intervjua na portalu.

Film

Otvoren je jubilarni deseti Festival mediteranskog filma Split!

10.06.2017. Dario DunatovFoto: fmfs.hr/press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Još davnih dana u školi su nas učili kako su visibaba, šafran i jaglac vjesnici proljeća i kako kad ih vidimo u našem okruženju znamo da se bliži proljeće. Slabije znamo što su vjesnici ljeta, pa vjerujemo kako su to visoke temperature. Vjesnike proljeća vidimo, one ljeta osjećamo. Ipak, u Splitu, već deset godina to nije tako. Vidljivi vjesnici ljeta u ovom gradu rastu u obliku papirnatog plavog cvijeća po staroj gradskoj jezgri: po šankovima kafića, rubovima kinoteka, prozorima i policama raznih udruga. Govorim naravno o plavim programskim knjižicama FMFS-a koje ukazuju kako se bliži festival koji je postao sinonim za početak ljeta. Imati jednu takvu knjižicu pored sebe postala je stvar opće kulture i obaviještenosti. Bez nje gledatelji su izgubljeni u bespućima bogatog festivalskog programa koji godinama raste, pa je u svom desetom izdanju poprimio rekordne proporcije.

Posjećenost koja nadmašuje predviđanja

Odavno nije novost kako je ljetno kino Bačvice omiljena festivalska lokacija, pa ne iznenađuje što je otvorenje jubilarnog desetog FMFS-a i ove godine bilo rasprodano, a smatra se kako je prvoj večeri nazočilo više od 900 posjetitelja. Impresivne su to brojke koje još jednom potvrđuju popularnost ovog događanja. Ovog četvrtka otvoreno je njegovo deseto izdanje koje je unatoč financijskim poteškoćama produženo na deset dana trajanja uz zanimljivu i nikad bogatiju filmsku ponudu.

Čast da otvori jubilarno deseto izdanje pripalo je splitskom studentu zagrebačkog ADU-a Marku Jukiću s kratkometražnim filmom Med i mliko. Publika je pozitivno reagirala na splitski humor i protagoniste filma koji su autentično prenijeli doživljaj sparnog splitskog ljeta u gotovo zaleđenom vremenu. Istaknimo kako se u jednoj od uloga tog filma našao lanjski pobjednik u konkurenciji „Ješke“ po izboru publike, Šime Šitum, koji se tada predstavio komedijom Ritki zrak. Spomenimo kako se Med i mliko, kao dio programa „Ješke“ bori za prestižnu nagradu od 10 000 kuna.

Foto: fmfs.hr/press

Balada o malom čovjeku

Nakon kratkog filma, kao po pravilu, došao je red na onaj dugometražni. Film Slava plod je bugarsko-grčke koprodukcije, a vrijedi spomenuti kako je do sada osvojio 26 nagrada po raznim festivalima od kojih treba izdvojiti one za najbolji film na filmskim festivalima u Locarnu i Sofiji.

U fokusu priče je „mali čovjek“, zaposlenik željeznice, koji se nađe u interesu javnosti kada pronađe ogromnu svotu novca, vrati ga, da bi ga država zauzvrat nagradila ručnim satom. Slava je film prepun smiješnih, toplo-ljudskih, ali i hladno-neljudskih situacija koje pomiješane čine jednu kompaktu dramu s intrigantnim i neočekivanim završetkom koji je sigurno iznenadio splitsku publiku. Film je to koji tematizira međuljudske odnose i sukobljava zgrtalački svjetonazor s onim malog, skromnog čovjeka, koji samo želi biti ostavljen na miru i u kojem on nužno izvlači deblji kraj.

Publika je pozitivno reagirala i na ovaj film, a smetala im nije ni prohladna večer, već im je dobro došla kao motivacija da se plesom ugriju uz glazbu popularnog DJ-a Duplog koji je puštao glazbu legendarne Izgubljene generacije.

Dobitna formula

FMFS nas je i ove godine podsjetio zašto ga toliko volimo. Nakon uspješne prve večeri jubilarnog desetog izdanja ovog festivala ostaje nam samo pratiti program iz legendarnih plavih knjižica i kupiti karte na vrijeme kako bi se izbjegle enormne gužve koje su postale uobičajeni prizor pred ulazom na gotovo svaku projekciju i koje govore za sebe o ovoj kulturnoj oazi.

(Visited 92 times, 1 visits today)

Komentari