Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Vizart

Otvoren Muzej povijesti poljskih Židova u Varšavi!

19.04.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
Foto: screenshot/hellowarshaw

Foto: screenshot/hellowarshaw

Muzej povijesti poljskih Židova (Muzeum Historii Żydów Polskich) otvorio se danas, 19. 04. 2013. godine, na sedamdesetu godišnjicu Ustanka u varšavskom getu. Gradnja muzeja svečano je započeta 2007. godine, a na njemu su radili poznati finski arhitekti Rainer Mahlamaeki i Ilmari Lahdelma.

Foto: screenshot/The New York Times

Foto: screenshot/The New York Times

Ustanak u varšavskom getu dogodio se 19. travnja, a ugušen je u krvi 16. svibnja 1943. godine. Bio je to najveći oružani otpor Židova protiv nacista.  Borbe su počele u vrijeme posljednjih deportacija Židova iz Varšave u koncentracijski logor Treblinka. Varšavski geto je spaljen i sravljen sa zemljom. Ubijeno je oko 7000 stanovnika geta i boraca. Preostalih oko 42 000 preživjelih Židova, deportirano je u koncentracijske logore. Više o muzeju možete pronaći na njihovim službenim stranicama.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Komentari