Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Izvedbene umjetnosti

Postoji li opravdano ubojstvo: ”Zločin(stvo) i kazna” u Gavelli

18.08.2013. Martina Marčinko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Knjiga Fjodora Mihajloviča Dostojevskog – ”Zločin i kazna”, koja je definitivno obilježila prve godine Državne mature i o kojoj starije generacije maturanata apsolutno sve znaju, obilježit će i početak nove sezone u  Gavelli.

Adaptaciju ovog romana uzeo je u svoje ruke Zlatko Sviben, koji je prošle godine ‘okrunjen’ Nagradom hrvatskog glumišta za najboljeg redatelja. Ne sumnjamo u njegove sposobnosti ni u ove godine spomenutoj predstavi.

Glavnog glumca Raskoljnikova utjelovljuje filmski i kazališni glumac Franjo Dijak, a njegov razlog zbog kojeg je počinio zločin je Inge Appelt, kao Aljona Ivanova. Od drugih značajnijih likova sudjeluju Darko Milas – Svidrigajlov, Nela Kocsis – Sofja, odnosno Sonja i Živko Anočić – Razumihin.

Radnja romana, a time i predstave, odvija se sredinom 19. stoljeća u Sankt Petersburgu. Glavni lik, Rodion Romanovič Raskoljnikov, kako mu i prezime kaže, u raskolu je između humanosti i surovosti. Na početku romana ipak ga prevlada surovost, te se odluči na na ubojstvo stare lihvarice Aljone Ivanove. Upravo se na samom početku postavlja pitanje svih pitanja – postoji li opravdano ubojstvo?

Prema mišljenju Raskoljnikova postoji, jer je stara Ivanova bila ‘društvena uš’, međutim, sagledamo li s moralne i etičke perspektive, odgovor je kako zasigurno ne postoji. Problematiziranje oko ovog pitanja daje na svevremenosti i popularnosti ovog dijela, čak i toliko godina nakon objavljivanja.

Iako je tema ubojstvo i ovaj je roman samo jednim djelom kriminalistički, mi  ubojicu znamo od samog početka. Pa sigurno se, kao i ja, pitate kako je Dostojevski uspio prikupiti ostalih 600-tinjak stranica. Odgovor je psihološka analiza glavnog lika. Pisac glavnog lika razrađuje od samog čina ubojstva, pa sve do njegova pokajanja, čak i nakon toga.

Kako će Zlatko Sviben uspjeti adaptirati ovo djelo na kazališne daske, imat ćete priliku pogledati 19. rujna u Gavelli.

(Visited 464 times, 1 visits today)

Komentari