Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Predstavljanje knjige 'Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas'

08.12.2014. Inga ĐudikVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: facebook.com/kazalisteumochvari

Foto: facebook.com/kazalisteumochvari

Za dva dana od danas nam KUM (Kazalište u Močvari) i Turbina (turbo tribina) donose predstavljanje knjige Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas autorice Suzane Marjanić s početkom u 20:30 sati.

U tri knjige, koje čine cjelinu, opisana je povijest umjetnosti performansa od 20-ih godina prošloga stoljeća počevši s avangardom i Travelerima – mladim zagrebačkim gimnazijalcima koji su izvodili ulične performanse – sve do 60-ih i 70-ih godina kada je pokrenuta umjetnost performansa. Za završnu godinu uzeta je 2010. kada pokretač umjetnosti performansa, Tomislav Gotovac, umire. Knjiga je obrađena nimalo centralistički – poglavlja čine gradovi kao centri aktivnosti: Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula – Labin, Rijeka, Osijek – Vinkovci i Varaždin. Osim teorijsko obrađenog dijela, u troknjiže su uvrštena 149 razgovora koja je autorica knjige vodila od 1999. godine s pojedinim akterima pokreta ili teoretičarima istog.

Zanimljivo je da je kao druga godina završetka hrvatskog performansa uzeta upravo prošla, 2013. godina, kada smo ušli u Europsku uniju. To je opisano kao ‘obrnuti slijed neokolonijalne kastracije ekonomski post/apokaliptičnoga razdoblja’.

(Visited 121 times, 1 visits today)

Komentari