Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Predstavljanje knjige 'Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas'

08.12.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com/kazalisteumochvari

Foto: facebook.com/kazalisteumochvari

Za dva dana od danas nam KUM (Kazalište u Močvari) i Turbina (turbo tribina) donose predstavljanje knjige Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas autorice Suzane Marjanić s početkom u 20:30 sati.

U tri knjige, koje čine cjelinu, opisana je povijest umjetnosti performansa od 20-ih godina prošloga stoljeća počevši s avangardom i Travelerima – mladim zagrebačkim gimnazijalcima koji su izvodili ulične performanse – sve do 60-ih i 70-ih godina kada je pokrenuta umjetnost performansa. Za završnu godinu uzeta je 2010. kada pokretač umjetnosti performansa, Tomislav Gotovac, umire. Knjiga je obrađena nimalo centralistički – poglavlja čine gradovi kao centri aktivnosti: Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula – Labin, Rijeka, Osijek – Vinkovci i Varaždin. Osim teorijsko obrađenog dijela, u troknjiže su uvrštena 149 razgovora koja je autorica knjige vodila od 1999. godine s pojedinim akterima pokreta ili teoretičarima istog.

Zanimljivo je da je kao druga godina završetka hrvatskog performansa uzeta upravo prošla, 2013. godina, kada smo ušli u Europsku uniju. To je opisano kao ‘obrnuti slijed neokolonijalne kastracije ekonomski post/apokaliptičnoga razdoblja’.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari