Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Knjige

Predstavljanje knjige 'Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas'

08.12.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com/kazalisteumochvari

Foto: facebook.com/kazalisteumochvari

Za dva dana od danas nam KUM (Kazalište u Močvari) i Turbina (turbo tribina) donose predstavljanje knjige Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas autorice Suzane Marjanić s početkom u 20:30 sati.

U tri knjige, koje čine cjelinu, opisana je povijest umjetnosti performansa od 20-ih godina prošloga stoljeća počevši s avangardom i Travelerima – mladim zagrebačkim gimnazijalcima koji su izvodili ulične performanse – sve do 60-ih i 70-ih godina kada je pokrenuta umjetnost performansa. Za završnu godinu uzeta je 2010. kada pokretač umjetnosti performansa, Tomislav Gotovac, umire. Knjiga je obrađena nimalo centralistički – poglavlja čine gradovi kao centri aktivnosti: Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula – Labin, Rijeka, Osijek – Vinkovci i Varaždin. Osim teorijsko obrađenog dijela, u troknjiže su uvrštena 149 razgovora koja je autorica knjige vodila od 1999. godine s pojedinim akterima pokreta ili teoretičarima istog.

Zanimljivo je da je kao druga godina završetka hrvatskog performansa uzeta upravo prošla, 2013. godina, kada smo ušli u Europsku uniju. To je opisano kao ‘obrnuti slijed neokolonijalne kastracije ekonomski post/apokaliptičnoga razdoblja’.

(Visited 111 times, 2 visits today)

Komentari