Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Knjige

Predstavljanje knjige 'Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas'

08.12.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com/kazalisteumochvari

Foto: facebook.com/kazalisteumochvari

Za dva dana od danas nam KUM (Kazalište u Močvari) i Turbina (turbo tribina) donose predstavljanje knjige Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas autorice Suzane Marjanić s početkom u 20:30 sati.

U tri knjige, koje čine cjelinu, opisana je povijest umjetnosti performansa od 20-ih godina prošloga stoljeća počevši s avangardom i Travelerima – mladim zagrebačkim gimnazijalcima koji su izvodili ulične performanse – sve do 60-ih i 70-ih godina kada je pokrenuta umjetnost performansa. Za završnu godinu uzeta je 2010. kada pokretač umjetnosti performansa, Tomislav Gotovac, umire. Knjiga je obrađena nimalo centralistički – poglavlja čine gradovi kao centri aktivnosti: Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula – Labin, Rijeka, Osijek – Vinkovci i Varaždin. Osim teorijsko obrađenog dijela, u troknjiže su uvrštena 149 razgovora koja je autorica knjige vodila od 1999. godine s pojedinim akterima pokreta ili teoretičarima istog.

Zanimljivo je da je kao druga godina završetka hrvatskog performansa uzeta upravo prošla, 2013. godina, kada smo ušli u Europsku uniju. To je opisano kao ‘obrnuti slijed neokolonijalne kastracije ekonomski post/apokaliptičnoga razdoblja’.

(Visited 102 times, 1 visits today)

Komentari