Istaknuto
19.10.2017.

Večeras se u Francuskom paviljonu otvara izložba međunarodno priznate multimedijalne umjetnice OKO, povodom čega smo ukratko popričali s autoricom.

11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

Knjige

Preminula slavna američka književnica i aktivistica Maya Angelou

28.05.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

“Nema veće agonije od te da nosimo u sebi neispričanu priču.”

Danas je u 86. godini života preminula Maya Angelou, američka pjesnikinja i spisateljica, važna osoba u borbi za građanska prava, lanjska dobitnica nagrade za životno djelo National Book Award. Umrla je u svome domu u Sjevernoj Karolini nakon iznenadne bolesti.

Rođena je 4. travnja 1928. godine u Missouriju. S 14 godina odustala je od obrazovanja, a nekoliko godina kasnije vratila se u srednju školu kako bi maturirala. Samo nekoliko tjedana nakon mature rodila je sina. Kao 17-godišnja samohrana majka radila je kao konobarica, a tijekom rada u restoranu otkrila je strast za glazbom i plesom. Pisanju se posvetila nakon traume u djetinjstvu kada je u dobi od sedam godina postala žrtva seksualnog zlostavljanja. Silovao ju je mamin dečko koji je ubijen nakon njezina svjedočenja.

Foto: facebook

Foto: facebook

Najpoznatija je po svom književnom radu i autobiografskom djelu Znam zašto ptica u kavezu pjeva koji je obuhvatio užase koje je proživjela u djetinjstvu, a neke od tema su i lezbijke, predbračni seks i pornografija. Napisala je više od 30 knjiga i osvojila nagradu Grammy za tri albuma recitacija. Zanimljivo je da ju je  Oprah Winfrey često spominjala kao svog uzora te na taj način doprinijela njezinoj slavi, a pjesmu S bilom jutra recitirala je na inauguraciji Billa Clintona. Iako nije završila fakultet, predavala je na sveučilištu u Sjevernoj Karolini, a dobitnica je više od 30 počasnih diploma. Knjiga poezije Daj mi samo čašu hladne vode prije nego što oooooteeeeegnem (1971.) nominirana je za Pulitzerovu nagradu.

Komentari