Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Preminula slavna američka književnica i aktivistica Maya Angelou

28.05.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

“Nema veće agonije od te da nosimo u sebi neispričanu priču.”

Danas je u 86. godini života preminula Maya Angelou, američka pjesnikinja i spisateljica, važna osoba u borbi za građanska prava, lanjska dobitnica nagrade za životno djelo National Book Award. Umrla je u svome domu u Sjevernoj Karolini nakon iznenadne bolesti.

Rođena je 4. travnja 1928. godine u Missouriju. S 14 godina odustala je od obrazovanja, a nekoliko godina kasnije vratila se u srednju školu kako bi maturirala. Samo nekoliko tjedana nakon mature rodila je sina. Kao 17-godišnja samohrana majka radila je kao konobarica, a tijekom rada u restoranu otkrila je strast za glazbom i plesom. Pisanju se posvetila nakon traume u djetinjstvu kada je u dobi od sedam godina postala žrtva seksualnog zlostavljanja. Silovao ju je mamin dečko koji je ubijen nakon njezina svjedočenja.

Foto: facebook

Foto: facebook

Najpoznatija je po svom književnom radu i autobiografskom djelu Znam zašto ptica u kavezu pjeva koji je obuhvatio užase koje je proživjela u djetinjstvu, a neke od tema su i lezbijke, predbračni seks i pornografija. Napisala je više od 30 knjiga i osvojila nagradu Grammy za tri albuma recitacija. Zanimljivo je da ju je  Oprah Winfrey često spominjala kao svog uzora te na taj način doprinijela njezinoj slavi, a pjesmu S bilom jutra recitirala je na inauguraciji Billa Clintona. Iako nije završila fakultet, predavala je na sveučilištu u Sjevernoj Karolini, a dobitnica je više od 30 počasnih diploma. Knjiga poezije Daj mi samo čašu hladne vode prije nego što oooooteeeeegnem (1971.) nominirana je za Pulitzerovu nagradu.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Komentari