Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Preporuka: Cesta – Priča o kataklizmi, kanibalima i ljubavi

17.04.2013. Melita Vrsaljko
Foto: vimeo.com

Foto: vimeo.com

Jeste li ikada razmišljali o apokalipsi i o tome kako ona izgleda? Je li to sudnji dan kojeg najavljuju sve religije, trenutak u kojem će ljudska vrsta i sva njena dostignuća samo odjednom prestati postojati ili je samo riječ o početku nove ere, kada će se svijet transformirati u nama nepoznato igralište, a mi ćemo biti prisiljeni promijeniti svoju igru? U svakom slučaju, sama riječ apokalipsa izaziva laganu neugodnost, pa čak i strah.

Cormac McCarthy u svom romanu Cesta opisuje svoju verziju događaja koji nas vreba negdje u bliskoj ili dalekoj budućnosti. Njegova priča nije nimalo ugodna, štoviše, poprilično je zastrašujuća i zbog nje bi većina ljudi poželjela da apokalipsa pokuca na vrata tek onda kada će se naći u horizontalnom položaju negdje ispod zemlje. Naime, nakon neimenovane kataklizme u Americi vlada očaj i bezakonje. Klima je drugačija, zemlja je pokrivena pepelom, a životinje su nestale. Preživjeli ljudi, vođeni svojim instinktima, okreću se kanibalizmu kako bi preživjeli.

U takvom su se okruženju našli otac i desetogodišnji sin. Autor im nije dodijelio imena, no to nije bitno. Sve što znamo o njima je to da su na cesti i da se kreću prema obali, a na svom putu nailaze na svakakve prepreke koje će ih staviti na kušnju. Otac, vođen razumom i roditeljskom ljubavlju, suočen je s dječakom i njegovim idealističnim pogledom na svijet u kojem vlada tama. Njihovi dijalozi su jednostavni i nepretenciozni, ali atmosfera koju dočaravaju ima popriličnu težinu. Svaki dan im predstavlja izazov, a na putu se susreću s nedostatkom hrane, ali i s opasnošću od kanibala. Usred kaotične situacije u kojoj su se našli, junaci ove priče odlučili su biti dobri momci. Sačuvali su čovječnost i odlučili da neće jesti druge ljude, pa makar umrli od gladi.

Cormac McCarthy jedan je od najcjenjenijih živućih američkih pisaca. Napisao je devet romana, među kojima su najvažniji Krvavi meridijan, Svi lijepi konji te Nema zemlje za starce, koji je poslužio kao predložak za Oscarom višestruko nagrađivan film braće Coen. Dobitnik je mnogih književnih priznanja, među kojima se ističe Pulitzerova nagrada za književnost 2007. godine za roman Cesta, koji je postigao veliki uspjeh kod čitatelja i kritike i poslužio kao temelj za istoimeni film.

Cesta je roman koji, usprkos zastrašujućoj slici postapokaliptične Amerike u kojoj vlada agonija, odiše nevjerojatnom ljepotom i snagom. McCarthy je svojim jednostavnim izrazom uspio dočarati nimalo ugodan scenarij koji će se jednog dana odigrati na zemlji. No, u toj mračnoj predstavi, uspio je kreirati bar jednu svijetlu točku, ljubav između oca i sina, i nadu da će se u najmračnijim danima ljudske  civilizacija ipak moći pronaći pokoja iskra ljudskosti.

(Visited 171 times, 1 visits today)

Komentari