Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Pripremite se za Noć muzeja 2016. (1. dio)

23.01.2016. Anja TomljenovićFoto: facebook.com/nocmuzeja.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Pred nama je još jedna Noć muzeja koju će obilježiti više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica i drugih kulturnih ustanova u 100 hrvatskih gradova i mjesta. Jedanaesta po redu, održat će se 29. siječnja od 18:00 do 01:00 sati sa slobodnim ulazom na sve programe. S obzirom na prošlogodišnju temu vezanu uz izume i otkrića Nikole Tesle, Hrvatsko muzejsko društvo ove godine odredilo je temu „Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena“ kojom se kulturne ustanove prisjećaju lika i djela jedne od najutjecajnijih hrvatskih osobnosti 19. stoljeća. U prvom dijelu ovog pregleda osvrćemo se na kulturne ustanove koje su svojim izložbama odgovorile na zadanu temu te koje se još zanimljive izložbe, radionice, prezentacije i koncerti pripremaju diljem Hrvatske.

Dvjestota godišnjica rođenja Josipa Jurja Strossmayera obilježena je prošle godine, a Noć muzeja posebno će naglasiti njegov utjecaj na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na zanimljivu namjeru otvaranja sakralnih muzeja. Ovogodišnji partneri Noći muzeja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije Osijek, pripremivši izložbe koje bi javnost trebale pobliže upoznati sa Strossmayerovim velikim doprinosom u hrvatskoj kulturi. Tako će Strossmayerova galerija starih majstora u Palači HAZU-a, koju je osnovao sam Strossmayer, predstaviti izložbu odabranih umjetnina koje će prikazati biskupovu sakupljačku aktivnost i formiranje vlastite zbirke. Muzej Đakovštine će u Đakovu, Strossmayerovom gradu biskupskog stolovanja, svojom izložbom skrenuti pozornost na njegov odnos prema glazbenicima, umjetnicima i graditeljstvu. Konačno, Muzej Slavonije u rodnom mu Osijeku, predstavit će izložbu koja će predočiti osobne biskupove veze s gradom.

S obzirom na ključan dio Strossmayerove osobnosti koja je imala uporište u vjeri, javnost će imati jedinstvenu priliku pogledati nešto iz fundusa sakralnih ustanova koje inače nisu otvorene široj javnosti, poput sakralne zbirke sv. Servula u Crkvi Majke Milosrđa u Bujama. Bit će organizirana i posebna vodstva kroz sakralne objekte poput pavlinskog samostana sa župnom crkvom Rođenja BDM u Sveticama ili crkvu sv. Blaža u Zagrebu, a priprema se i izuzetno zanimljiv susret s arhitektom Željkom Kovačićem koji će pojasniti detalje oko liturgijsko-umjetničkog uređenja oltarnog prostora. U prezentaciju Noći muzeja bit će uključene i druge važne ličnosti hrvatske povijesti poput lošinjskih reformatora, Juraja Dobrile ili Ferde Rusana te će se znatiželjnicima odgovoriti na pitanje kako su Deželić i Kolarić utjecali na varaždinske vatrogasce.

Ostatak Hrvatske je svojom raznolikom i bogatom kulturnom ponudom također spreman za još jednu Noć muzeja. Gradski muzej Bjelovar, u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH, predstavit će dio bogate japanske kulturne tradicije. Očekuje vas cjelokupno iskustvo Japana, od origami radionica i demonstracija ikebane do degustacija japanske hrane. Program Zvjezdanog sela Mosor uključuje predavanje o Strossmayeru, ali i popularno-znanstveno predavanje prof. dr. Ivice Puljka, s temom „Tajni život zvijezda“. Nije isključena opcija astronomskog promatranja neba s terase zvjezdarnice, što će zasigurno privući i strastvene astronome i zanesene romantičare. Izgleda da Valentinovo u Požegu ove godine stiže malo ranije jer je Gradski muzej Požega pripremio je pravu ljubavnu poslasticu. Tematskom šetnjom po Požegi „Ljubavni jadi starih Požežana“ posjetit će se Kraljević, Ciraki, Kempf, Ilijašević i Lerman, a čitava priča zaokružit će se prigodnim koncertom. U obnovljenom prostoru Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju posjetitelji će svjedočiti očuvanju tradicijske kulture ovog dijela Hrvatske. Bit će prikazan slavonski običaj čijanja perja i izrada zlatoveza s izložbom radova. Konačno, Udruga studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci pretvorit će obrazovnu instituciju u muzej na jednu noć. Svi posjetitelji će moći upoznati povijest Akademije kao institucije i povijest same zgrade te Stražarnica koje se nalaze na ulazu u Kampus, a ujedno i vidjeti radove studenata Akademije i podržati mlade umjetničke snage.

(Visited 222 times, 1 visits today)

Komentari