Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Vizart

Prvi zahodski festival u Japanu

30.06.2014. Jelena Kovačev
Foto: Facebook

Foto: Facebook

Grad Oita u Japanu planira ambiciozni projekt u obliku umjetničkog festivala sa zanimljivim obratom. Taj grad srednje veličine nada se upisati svoje ime u povijest održanjem „Toilennialea“, prvog zahodskog festivala na svijetu. Oita zapošljava umjetnike i dizajnere da bi javne zahode pretvorio u instalacije sa skulpturama, muralima i interaktivnim sadržajima za sljedeće ljeto. Teatralni performansi bit će izvođeni ispred par kupaonica u dućanima i javnim prostorima, a kolekcija zahoda bit će izložena na različitim gradskim lokacijama. Također se planira prodaja malih replika Duchampovog ready-made djela „Fountain“. Japanci obožavaju svoje zahode, a zahvaljujući naprednoj tehnologiji oni ih opremaju zagrijanim sjedalima i automatskim otvaranjem poklopca.

Ovim festivalom promovira se Oita, grad u procesu transformacije. Organizatori se nadaju da će pretvoriti Oitin donji grad u „muzej moderne i marginalne umjetnosti“. Povećani turizam je glavni cilj, kao i uljepšavanje grada. Toilenniale nije prva intersekcija takve vrste. Jedan od najpopularnijih izložaka na Venice Architectural Bieannaleu bila je zahodska soba. U unutrašnjosti nalazila se svojevrsna vremenska lenta, ikonični wc-i kroz povijest, od kamenitih primjeraka iz Rima do najnovijih modela iz Japana. Umjetnik Eisuke Sato, član izvršnog odbora Oite Toilennalea, naposljetku ističe da umjetnost i zahodi nisu tako različiti, dvije stvari koje nas razlikuju od životinja i prijeko potrebne u životu.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Komentari