Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Recenzija – George Ezra: ‘Voyage’ prema zrelosti

11.07.2014. Marta LučićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/ George Ezra

Foto: facebook.com/ George Ezra

Mladi, naočiti, plavi kantautor nevjerojatno zrelog vokalnog intenziteta – tako bi možda bilo najlakše i najjednostavnije opisati 21-godišnju nadu, Georgea Ezru. Rekli bi da se na sceni stvorio naglo, ni iz čega. Ili je možda stigao iz zlatne prašine, zajedno s gitarom, neoborivim vokalom i zanimljivim tekstovima. Međutim, dobar dio slave u izgradnji Ezra može zahvaliti BBC-u. U sklopu BBC-evog godišnjeg Sound poll-a, skupina kritičara i glazbenih znalaca bira obećavajuće nove izvođače. Upravo u sklopu navedenog izbora Ezra je osigurao zavidno peto mjesto na ovogodišnjoj listi (prvo je pripalo Samu Smithu). Na scenu se ozbiljnije lansirao nastupom na BBC-evom Introducing Stageu slavnog Glastonbury festivala – sve zajedno, dobar kamen temeljac karijere. Slijede dva EP-a (“Did You Hear The Rain” 2013. i “Cassy O” 2014.) te napokon i debitantski album, “Wanted on Voyage”. Nakon BBC-a i neočekivanog uspjeha njegovog EP prvijenca, kvalitetu u njemu prepoznali su i MTV, Vevo, Itunes, pa čak i Burberry, koji je za svoj modno-glazbeni događaj kao glazbenu podlogu iskoristio Ezrin live akustični nastup pjesme Did You Hear the Rain.

— >Predviđanja i očekivanja: Mlade nade 2014.

Ono što Ezru čini simpatičnim, osim, za njegove godine, pomalo nepojmljivo snažnog vokala naspram njegovoj krhkoj figuri, je i njegov netipičan pristup slavi. Još nenaviknut na brzo rasprodane europske turneje, i sam kaže da slavu zahvaljuje nekoj “ludoj sreći”, koje ni sam nije svjestan. Na cijeli proces gleda dosta ležerno, jednostavno i mladenački, najviše kroz šalu, što najbolje dokazuje njegov otkačeni Twitter profil, pun neklasičnih fotografija i pošalica koje razmjenjuje s rapidno rastućim brojem fanova. Svojom glazbom, po uzoru na Boba Dylana i Woodyja Guthrieja, oživljava blues, country i folk zvuk te ga spaja jednostavnim izrazom dečka iz susjedstva na relaciji Bristol-Hertford. Voyage albuma nije samo krinka imena, Ezra je zaista vlakom obilazio Europu pišući tekstove.

Zanimljiv na “igrama”, siguran na laganicama

Nakon dugog iščekivanja albuma prvijenca, očekivanja su porasla. Ne samo iz osobne perspektive, nego i dijelom zbog pozitivnih kritika i punih usta hvale upućenih mladom Ezri. Album od dvanaest pjesama (šesnaest u Deluxe verziji), čini jednu skladnu cjelinu koja, za jedan debitantski izričaj, ostavlja dojam sigurnosti  i stava čvrsto-na-zemlji. Vidi se da se Ezra uhodao izvrsnim (pa čak i po meni zanimljivijim) EP-jevima (preporuka – Coat of Armour). Izdani singlovi s albuma – Budapest, Cassy O i Did You Hear The Rain – već su postali radijski (komercijalni?) hitovi, koje je publika uspješno zagrizla. Dobar mamac, iako nažalost, uz singlove, čini se da je malo toga što još odvlači pažnju i pobuđuje zanimljivost na albumu. Nakon nekoliko slušanja dobije se dojam jednoličnosti i repetitivnosti. Je li pitanje u krivoj posloženosti pjesama, ili pak u izostavljanju nekih izvrsnih pjesama s EP-a koji nisu uvrštene u tracklistu albuma? To su pitanja koja mi se motaju po glavi tijekom slušanja. Sve je skladno, a opet nedovoljno dobro. Vokal odličan, tekstovi na mjestu, dobre kompozicije, ali nešto nedostaje.

Nasreću, da ne odustanem od preslušavanja albuma navodi me odlična uvodna pjesma Blame It on Me (za koju se trenutno snima i spot). Poletna u country tonu, na tragu Jake Bugga, jedna je od bisera albuma.  Istaknula bih i Leaving It Up to You, laganicu s zanimljivim refrenom, u kojim se igra temelji na Ezrinom povišenom vokalu, back vokalima i pozadinskim mini-elektronskim efektima. U jednom razgovoru o novom albumu, Ezra je kao svoj favorit istaknuo Drawing Board, po meni pop-asti obični pjesmuljak s dobrim tekstom. Poigravalo se i van retro zvuka, približavajući se indieju (Stand by Your Gun), sentimentalnim laganicama (Breakaway) ili pak bad-guy-cowboy stilu (Spectacular Rival). Vrijedna isticanja je i Over The Creek, iako su najhitoidniji upravo singlovi koji odnose najviše pažnje albuma.

Ono što mi se sviđa jest zvuk u koji je upakiran album. Nosi vintage-sjetnu notu, popraćenu izvrsnim Ezrinim vokalom koji spasi i dosadnjikavu stvar. Kvalitetno za prvijenac, iako se moglo izvesti i pametnije. Ali pohvale za zrelost. Zahtjeva više slušanja da se zagrize, što ne mora nužno biti loše. Dajte mladom Ezri priliku.

 

(Visited 180 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari