Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Socijalistička disko kultura u Galeriji SC

03.07.2015. Katarina ŠapinaFoto: Facebook.com

Prve asocijacije koje nam padnu na pamet pri spomenu riječi disco su definitivno blještavilo, ples i kič. Unatoč činjenici da možda neki od nas nisu ni bili rođeni 70-ih i 80-ih godina kada se disko kultura počela razvijati u SFRJ, jasno je da svi znamo kako je to nekada izgledalo. Možda bi danas još i više znali da disko kultura, iako sveprisutna u bivšoj SFRJ,  nije s vremenom počela blijediti. Neki su zamjenu pronašli u novom valu, a neki u drugim suvremenim fenomenima tog vremena.

Upravo se na tu tematiku osvrće Marko Zubak u izložbi „Ostati živ: Socijalistička disko kultura“ koja će biti otvorena za posjetitelje od 4. do 18. srpnja u vremenskom razdoblju između 12 i 20 sati radnim danima, te između 10 i 13 sati subotom. Izložba će vam možda dati odgovore na pitanje kako se uopće disko kultura razvila u socijalističkoj zemlji kao što je bila SFRJ, ali i na mnoga druga. Zanimljivost ovoga leži i u inherentom hedonizmu, konzumerizmu te eskapizmu kojima se negirala radna etika te jednakost i disciplina socijalizma. Da je disko kultura imala snažan utjecaj govori i činjenica da se ona proširila i po komunističkim zemljama Europe.

Razlog zbog čega je nama disko kultura posebice zanimljiva je definitivno vizualni kod koji se razvija u tom vremenu. Pod utjecajem kiča i campa, disko kultura postaje prepoznatljiva u svim svojim vizualnim oblicima, od mode prepune blještavila i šljokica preko specifičnog i prepoznatljivog namještaja pa sve do vizualne artikulacije u foto reportažama te koreografiranim televizijskim disko sekvencama. Naravno, ne smijemo zaboraviti možda i najprepoznatljiviji element disko kulture, glazbu. Plesni ritmovi koji su odjekivali i izvan diskoteke omogućili su nastanak specifičnog noćnog društvenog života koji je tako prerastao u zaseban životni stil, obilježen inovativnim svjetonazorom te određenim kodeksom ponašanja.

Ako se želite nakratko vratiti u prošlost ili pak vidjeti i iskusiti kako je to nekada bilo, posjetite Galeriju SC i prisustvujte otvorenju izložbe u 20 sati, a možda vas ritam DJ-a WC7, koji će biti zaslužan za sve hitove Ex-Yu disko glazbe, ponese pa pokažete i neke svoje plesne pokrete.

(Visited 152 times, 1 visits today)

Komentari