Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Izvedbene umjetnosti

Splitski, osječki i varaždinski HNK objavili programe sezone 2015./16.

23.09.2015. Tim HrvaćaninFoto: www.hnk-split.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Zagrebački i riječki HNK svoje su programe za sezonu 2015./16. objavili prije nekoliko mjeseci te već naveliko rade na prodaji pretplate i promociji novih naslova na repertoaru. Riječki je HNK Ivana pl. Zajca već i odigrao čak dvije premijere, mjuzikl „Sušak, Sušak“ u režiji Edvina Liverića te Krležinu „Hrvatsku rapsodiju“ u režiji Sebastijana Horvata. S druge strane, preostale su nacionalne kazališne kuće to učinile ovih dana, sredinom rujna.

HNK Split ove sezone namjerava postaviti deset premijernih dramskih, opernih i baletnih naslova. Sezonu splitske drame, pod sloganom Obitelj u gradu, grad u svijetu, otvorit će 13. listopada „Umjetnost intervjua“ suvremenog španjolskog dramatičara Juana Mayorge u režiji Nenni Delmestre. Predstava će igrati u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu, a nastaje u koprodukciji s HNK Zadar. Na Sceni 55 bit će postavljena „duo“ drama „Mali bračni zločini“ francuskog dramatičara  Érica-Emmanuela Schmitta u režiji ravnatelja drame Trpimira Jurkića.

Preostala će četiri dramska naslova, kao i operni i baletni naslovi, igrati na velikoj sceni splitskog kazališta. Delmestre će, uz „Umjetnost intervjua“, režirati i novi tekst splitskog glumca i dramatičara Elvisa Bošnjaka „Kašeta brokava“. S podnaslovom Mali Lear iz Veloga Varoša, Bošnjak u novom tekstu priča priču o jednoj velovarškoj obitelji i rođendanu najstarijeg člana te obitelji. Delmestre je u splitskom HNK režirala već tri Bošnjakova teksta, a predstave „Otac“ i „Nosi nas rijeka“ na Marulićevim su danima bile proglašene najboljim predstavama u cjelini 2001. odnosno 2003. godine.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Intendant splitskog HNK Goran Golovko režirat će „bulevarski“ komad „Strašni roditelji“ francuskog avangardnog pisca Jeana Cocteaua.  Nakon što je na ovogodišnjem Splitskom ljetu režirala autorski projekt „Nevidljivi grad“, Olja Lozica vraća se u Split gdje će postaviti lektirni klasika Nobelovca Luigija Pirandella „Šest lica traži autora“. Tandem Anica Tomić i Jelena Kovačić nakon Kerempuha, Gavelle i ZKM-a dolazi u Split, gdje će postaviti svoju „Melodramu“ prema motivima filma „Cherbourški kišobrani“ Jacquesa Demyja.

Opera i balet ponovit će naslova s ovogodišnjeg Splitskog ljeta, pa će tako već u listopadu na velikoj sceni splitskog HNK zaigrati opera „Samson i Dalila“ Camillea Saint-Saënsa u režiji Krešimira Dolenčića te balet „5 do 12“ u koreografiji Igora Kirova na glazbu Kirila Džajkovskog. U operi će igrati i Verdijev „Ernani“ u režiji talijanskog gosta Giancarla del Monaca, dok će sezonu baleta zaokružiti „Vragolasta djevojka“ na glazbu Ferdinanda Hérolda i  Petera Ludwiga Hertela u koreografiji Dinka Bogdanića.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

HNK Osijek naredne će sezone postaviti šest premijernih naslova. Dramski će program otvoriti roman „Moć zemlje“ hrvatskog pučkog književnika Janka Matka. Na repertoaru će se naći i kultne Čehovljeve „Tri sestre“ te komedija „Jedan čovjek, dva šefa“ suvremenog engleskog dramatičara Richarda Beana, inače praizvedena 2011. u National Theatre u Londonu. Na noćnoj će sceni zaigrati duo-drama „Muška stvar“ njemačkog dramatičara i redatelja Franza Xavera Kroetza.

Glazbeni će program obogatiti dva naslova, opera „Tosca“ Giacoma Puccinija, najavljena kao glazbena drama u tri čina, te kultni mjuzikl „Moje pjesme, moji snovi“ Richarda Rodgersa. Osijek ipak nije grad značajne veličine, stoga je produkcija mjuzikla ipak bolja, sigurnija i financijski više održiva opcija od opera i baleta. Imena redatelja i dirigenata, datumi premijera ni detaljnije informacije o programu ili predstavama nisu objavljene.

Varaždinski je HNK, nakon prošlogodišnjih 11, ove sezone najavio skromnih šest premijera. Sezonu će otvoriti 17. listopada na podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz hrvatskom premijerom nagrađivane drame „Malo blago“ suvremene irske dramatičarke Elaine Murphy. Predstavu će režirati Tomislav Pavković. Mjesec dana kasnije, 21. studenog, na velikoj će sceni premijerno biti izveden Moliereov „Škrtac“ u režiji Vinka Brešana.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Ove će sezone po treći put u tri godine u Varaždinu režirati Georgij Paro. Nakon „Tri kavaljera frajle Melanije“ Miroslava Krleže i „Svoga tela gospodar“ Slavka Kolara, Paro se vraća Krleži i njegovim „Baladama Petrice Kerempuha“, čija je premijera najavljena za veljaču. U ožujku 2016. trebala bi premijerno biti izvedena drama „Čelične magnolije“ Roberta Harlinga u režiji glumice Barbare Rocco, poznatija kao istoimeni filmski hit iz 1989. s Juliom Roberts, Daryl Hannah i Dolly Parton. Sezonu će u svibnju sljedeće godine zatvoriti novela „Pseće srce“ Mihaila Bulgakova u režiji Ivana Plazibata.

Za travanj je najavljen i autorski projekt za omladinu „Do you want to be my friend?“, no taj naslov nije uključen u pretplatu niti je poznato čiji je projekt u pitanju ili čime će se baviti. Osim tog misterioznog projekta, nije najavljena ni jedna dječja ili lutkarska predstava, iako u sklopu varaždinskog HNK djeluje Dječja i lutkarska scena. S ožujka ove godine za rujan je bila odgođena predstava „Bonton ili kak se kaj šika“ Vesne Kosec-Torjanac i Dubravka Torjanca, no čini se da ona nikad neće ugledati svjetla pozornce. Možemo se samo nadati da će dječji i lutkarski naslovi biti naknadno objavljeni.

(Visited 112 times, 1 visits today)

Komentari