Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Sretan rođendan Audrey!

04.05.2014. Vladimir Knežević
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Audrey Hepburn danas bi proslavila 85. rođendan. Ova bezvremenska filmska i modna ikona, ali i velika humanitarka rođena je u Bruxellesu 4. svibnja 1929. od oca Josepha Anthonya Rustona, irskog bankara i majke, nizozemske plemkinje, barunese Elle van Heemstra. Zbog majčine obitelji u Nizozemskoj i očeve u Engleskoj, često su putovali između tri zemlje, što je stvorilo pogodnosti za Audrey, koja je tečno govorila engleski, nizozemski i francuski te talijanski, njemački i španjolski jezik.

Uz multikulturalnu pozadinu i široku lepezu stranih jezika, pohađala je najbolje privatne škole u Engleskoj i Nizozemskoj. Nakon razvoda roditelja 1935, Audrey nastavlja živjeti s majkom u Arnhemu (Nizozemska). Početkom njemačke invazije na Nizozemsku u Drugom svjetskom ratu, odlučuje koristiti (nizozemsko) ime Edda van Heemstra, jer je njezino staro ime zvučalo suviše engleski. Tijekom velike gladi u zimi 1944. godine, Nijemci su zaplijenili hranu od Nizozemaca. U strašnim uvjetima bez grijanja i hrane, Audrey je ozbiljno oboljela. Nakon oporavka, zarađivala je baletom ne bi li sakupila novac za pokret otpora. Po završetku rata preselila se s majkom u Amsterdam, gdje ju je baletu poučavala čuvena Sonia Gaskell te naposljetku u London, gdje je započela svoju glumačku karijeru.

Karijera

Godine 1951. počinje raditi kao model. Iako se školovala za zubara, iskorištavajući svoju ljepotu, kreće se baviti glumom, kao profitabilnijim zanimanjem u to vrijeme, da bi majci pomogla oko troškova. Prvu veću ulogu imala je u filmu ,,The Secret people”, u kojem je glumila balerinu. Za ulogu u brodvejskom mjuziklu ,, Gigi” nagrađena je nagradom ,,Theatre World Award”. Nakon toga postepeno kreće njen uspon kao filmske zvijezde. U filmu ,,Roman Holiday”, Audrey utjelovljuje lik princeze Ane, koja bježi od okova plemstva i zaljubljuje se u televizijskog voditelja (Gregory Peck). Isprva je tu ulogu trebala dobiti Elizabeth Taylor, no redatelj William Wyler bio je očaran Audreynim šarmom, nevinošću, talentom i smislom za humor te je samo izjavio ,,That’s the girl!
Princeza Ana donijela joj je Oscara za najbolju glumicu, BAFTA nagradu za najbolju britansku glumicu u glavnoj ulozi te Zlatni globus. Nešto kasnije ulogom u Giraudouxovoj drami Ondine dobiva Tonya te se afirmira kao filmska i kazališna glumica.Postavši velika holivudska zvijezda, glumila je s mnogim poznatim glumcima poput: Freda Astaireom (Funny Face), Humphreyem Bogartom i Garyem Cooperom (Love In The Afternoon), Georgeom Peppardom (Breakfast At Tiffany’s), Cary Grantom (Charade), Rexom Harrisonom (My Fair Lady), Peterom O’Tooleom (How To Steal A Million) i Seanom Conneryem (Robin and Marian).

Privatni život i humantirani angažman

Pedesetih godina bila je zaručena za imućnog američkog poduzetnika Jamesa Hansona. Udala se dva puta, za glumca Mela Ferrera i poznatog talijanskog psihijatra Andreu Dottija. S Ferrerom ima sina Seana, dok s Andreom ima sina Lucu. Preminula je 1993. u Švicarskoj od posljedica raka slijepog crijeva.

Iskusivši strahote rata na vlastitoj koži, Audrey je pomagala siromašnoj djeci iz cijeloga svijeta. Za UNICEF je radila cijeli život, a nakon svog posljednjeg filma postala je i počasni ambasador. Posjećivala je siromašnu djecu diljem svijeta, no za razliku od njene današnje verzije – Angeline, nijedno nije ponijela doma.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Pokoja zanimljivost

– Njeno pravo prezime zapravo je ,,Ruston”, dok je ,,Hepburn” prezime njezine prabake, koje je njen otac naknadno dodao, ne bi li zvučalo više plemićki.

– Htjela je postati primabalerina, no odbili su ju jer je bila previsoka (174cm)

– Pletenje joj je bio jedan od hobija te je, uz cigerete, često plela na pauzama od snimanja.

– Njene čuvene naočale u filmu Breakfast at Tiffany’s nisu Ray-Ban, kao što mnogi pretpostavljaju, već su marke Oliver Goldsmith.

– Crna Givenchyeva haljina koju je nosila u filmu Breakfast at Tiffany’s prodana je za rekordnih 920.000 dolara 2006, što ju čini najskupljom memorabilijom u povijesti.

– Njezin djed, nizozemski plemić Aarnoud van Heemstra, bio je poznati političar iz obitelji iz koje potječu nizozemski i engleski kraljevi.

– Givenchy je napravio parfem L’Interdit samo za Audreynu osobnu uporabu. Bila je jedina koja je koristila parfem nekoliko godina, dok konačno nije lansiran na tržište šezdesetih.

– Među rijetkim je glumicama koje su osvojile sve četiri prestižne glumačke nagrade: Oscara, Tonya, Emmya i Grammya.

– Godine 1990. vrsta tulipana nazvana je po njoj, zbog potresne priče da su za vrijeme Drugog svjetskog rata jeli tulipane u nedostatku hrane.

(Visited 85 times, 1 visits today)

Komentari