Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Film

Sretan rođendan Audrey!

04.05.2014. Vladimir KneževićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Audrey Hepburn danas bi proslavila 85. rođendan. Ova bezvremenska filmska i modna ikona, ali i velika humanitarka rođena je u Bruxellesu 4. svibnja 1929. od oca Josepha Anthonya Rustona, irskog bankara i majke, nizozemske plemkinje, barunese Elle van Heemstra. Zbog majčine obitelji u Nizozemskoj i očeve u Engleskoj, često su putovali između tri zemlje, što je stvorilo pogodnosti za Audrey, koja je tečno govorila engleski, nizozemski i francuski te talijanski, njemački i španjolski jezik.

Uz multikulturalnu pozadinu i široku lepezu stranih jezika, pohađala je najbolje privatne škole u Engleskoj i Nizozemskoj. Nakon razvoda roditelja 1935, Audrey nastavlja živjeti s majkom u Arnhemu (Nizozemska). Početkom njemačke invazije na Nizozemsku u Drugom svjetskom ratu, odlučuje koristiti (nizozemsko) ime Edda van Heemstra, jer je njezino staro ime zvučalo suviše engleski. Tijekom velike gladi u zimi 1944. godine, Nijemci su zaplijenili hranu od Nizozemaca. U strašnim uvjetima bez grijanja i hrane, Audrey je ozbiljno oboljela. Nakon oporavka, zarađivala je baletom ne bi li sakupila novac za pokret otpora. Po završetku rata preselila se s majkom u Amsterdam, gdje ju je baletu poučavala čuvena Sonia Gaskell te naposljetku u London, gdje je započela svoju glumačku karijeru.

Karijera

Godine 1951. počinje raditi kao model. Iako se školovala za zubara, iskorištavajući svoju ljepotu, kreće se baviti glumom, kao profitabilnijim zanimanjem u to vrijeme, da bi majci pomogla oko troškova. Prvu veću ulogu imala je u filmu ,,The Secret people”, u kojem je glumila balerinu. Za ulogu u brodvejskom mjuziklu ,, Gigi” nagrađena je nagradom ,,Theatre World Award”. Nakon toga postepeno kreće njen uspon kao filmske zvijezde. U filmu ,,Roman Holiday”, Audrey utjelovljuje lik princeze Ane, koja bježi od okova plemstva i zaljubljuje se u televizijskog voditelja (Gregory Peck). Isprva je tu ulogu trebala dobiti Elizabeth Taylor, no redatelj William Wyler bio je očaran Audreynim šarmom, nevinošću, talentom i smislom za humor te je samo izjavio ,,That’s the girl!
Princeza Ana donijela joj je Oscara za najbolju glumicu, BAFTA nagradu za najbolju britansku glumicu u glavnoj ulozi te Zlatni globus. Nešto kasnije ulogom u Giraudouxovoj drami Ondine dobiva Tonya te se afirmira kao filmska i kazališna glumica.Postavši velika holivudska zvijezda, glumila je s mnogim poznatim glumcima poput: Freda Astaireom (Funny Face), Humphreyem Bogartom i Garyem Cooperom (Love In The Afternoon), Georgeom Peppardom (Breakfast At Tiffany’s), Cary Grantom (Charade), Rexom Harrisonom (My Fair Lady), Peterom O’Tooleom (How To Steal A Million) i Seanom Conneryem (Robin and Marian).

Privatni život i humantirani angažman

Pedesetih godina bila je zaručena za imućnog američkog poduzetnika Jamesa Hansona. Udala se dva puta, za glumca Mela Ferrera i poznatog talijanskog psihijatra Andreu Dottija. S Ferrerom ima sina Seana, dok s Andreom ima sina Lucu. Preminula je 1993. u Švicarskoj od posljedica raka slijepog crijeva.

Iskusivši strahote rata na vlastitoj koži, Audrey je pomagala siromašnoj djeci iz cijeloga svijeta. Za UNICEF je radila cijeli život, a nakon svog posljednjeg filma postala je i počasni ambasador. Posjećivala je siromašnu djecu diljem svijeta, no za razliku od njene današnje verzije – Angeline, nijedno nije ponijela doma.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Pokoja zanimljivost

– Njeno pravo prezime zapravo je ,,Ruston”, dok je ,,Hepburn” prezime njezine prabake, koje je njen otac naknadno dodao, ne bi li zvučalo više plemićki.

– Htjela je postati primabalerina, no odbili su ju jer je bila previsoka (174cm)

– Pletenje joj je bio jedan od hobija te je, uz cigerete, često plela na pauzama od snimanja.

– Njene čuvene naočale u filmu Breakfast at Tiffany’s nisu Ray-Ban, kao što mnogi pretpostavljaju, već su marke Oliver Goldsmith.

– Crna Givenchyeva haljina koju je nosila u filmu Breakfast at Tiffany’s prodana je za rekordnih 920.000 dolara 2006, što ju čini najskupljom memorabilijom u povijesti.

– Njezin djed, nizozemski plemić Aarnoud van Heemstra, bio je poznati političar iz obitelji iz koje potječu nizozemski i engleski kraljevi.

– Givenchy je napravio parfem L’Interdit samo za Audreynu osobnu uporabu. Bila je jedina koja je koristila parfem nekoliko godina, dok konačno nije lansiran na tržište šezdesetih.

– Među rijetkim je glumicama koje su osvojile sve četiri prestižne glumačke nagrade: Oscara, Tonya, Emmya i Grammya.

– Godine 1990. vrsta tulipana nazvana je po njoj, zbog potresne priče da su za vrijeme Drugog svjetskog rata jeli tulipane u nedostatku hrane.

(Visited 93 times, 2 visits today)

Komentari