Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Sretan rođendan Ludovicu Ariostu

08.09.2014. Tijana Živko
Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Bilo bi bolje, ljubiš li je, ako
Prerežeš put joj i zadržiš prije,
Nego još dalje ne izmakne tako.
U vlasti kad nam bude, tada nije
Odluka teška,mač odluči lako
Čija će biti; jer mislim drukčije
Ne ćemo stići do nikakve mete,
Van nakon duge nevolje— do štete.”
(Bijesni Orlando)

Na današnji dan prije 540 godina rođen je talijanski renesansni pjesnik Ludovico Ariosto. Rodio se 8. rujna 1474. u Reggio Emiliji, a preminuo je 6. srpnja 1533. u Ferrari vjerojatno od tuberkuloze koja je u to doba harala Italijom. Stekao je klasičnu naobrazbu zanimajući se prije svega za pjesništvo, a zanemarujući studij prava koji je upisao na nagovor oca. Otac mu je umro 1500. godine i tada završava lagano razdoblje Ariostova života jer je otada primoran skrbiti za majku i brojnu braću. Pisao je talijanske i latinske stihove, komedije i satire. Najpoznatija su njegova djela: Zamjenjivanja, Komedija o škrinji, Negromant, Lena, Studenti, no proslavio se napisavši ep Bijesni Orlando koji se smatra jednim od najboljih književnih ostvarenja talijanske renesanse

Bijesni Orlando (Orlando Furioso) viteški je ep koji opisuje i oživljuje srednjovjekovni viteški svijet i pretvara njegove legendarne junake u moderne ljude. Ariosto ga je stvarao od 1504. do 1514.godine, a objavljeno 1516. godine dok je konačni oblik dobilo tek u trećem izdanju 1532. U epu se opisuju vitezovi, borbe, ljubav i gospe, a djelo nema ni jednog glavnog junaka već je radnja vezana uz imaginarnu saracensku opsadu Pariza u doba Karla Velikog. U djelu se isprepliću mašta i realnost, prošlost i sadašnjost, a prisutna je i doza humora. Opisuje se Orlandova ljubav prema princezi Angelici zbog koje on poludi kada sazna da je pošla za saracenskog vojnika Medora. Samo djelo je imaginarno i fantastično, kompleksne radnje i zapleta. Radnja nije smještena na samo jednom mjestu već se povremeno  seli po čitavom tada nepoznatom svijetu, Parizu, Africi čak i na samom Mjesecu.

Ep se sastoji od 46 pjevanja, a pisan je u strofama od osam stihova, pretežno dvanaestercima. Ludovico Ariosto je u Bijesnom Orlandu uspio na vrhunski način prikazati najveće fantazije kao normalnu pojavu, a umjetničku je vrijednost pokazao brojnim pjesničkim slikama, prikazima događaja, paralelnim radnjama i povezivanjem likova.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Komentari