Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Sretan rođendan, Marlon Brando: “Jedina stvar koju glumac duguje svojoj publici je to da joj ne dosađuje“

03.04.2013. Valentina Botica
Photo: Facebook

Photo: Facebook

Na današnji je dan rođena filmska zvijezda i velikan Marlon Brando, dvostruki dobitnik Oscara i jedan od najutjecajnijih glumaca 20. stoljeća. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima Tramvaj zvan čežnja i Na dokovima New Yorka, te u Kumu kao Vito Corleone i Apokalipsa danas, kao pukovnik Walter E. Kurtz. Smatra se glumačkom ikonom, prema raznim listama svrstan je u najveće glumce ikada, a također i u najseksipilnije.

Njegova je gluma opisivana kao „teška kao olovo“, a zahvaljujući svom tvrdom stilu, postao je heroj mlađe generacije nakon uloge Johnnyja Strablera, buntovnog motociklista, u filmu Divljak. Stvorio je imidž buntovnika za nadolazeću rock n’ roll eru. Mnogi glazbenici kao npr. Elvis Presley imitirali su Brandov imidž i ponašanje. Elvis je također kopirao Brandovu ulogu Johnnyja dok je glumio Vincea u filmu iz 1957., Jailhouse Rock. (Zbog filma Divljak, prodaja motocikala i opreme vezane za njih, kožnih jakni, jeansa, čizama i majica naglo je porasla diljem zemlje).

Photo: Facebook

Photo: Facebook

Osim što je bio izvanredan glumac, imao je i svoje mane. Očito to ide tako kada se relativno rano uđe u showbusiness. Naime, zahvaljujući svojoj velikoj slavi, postao je jako zahtjevan i težak, ne samo kao glumac, već i kao osoba. Bio je bahat, umišljen i zahtijevao je mnogo (lude svote) novaca za uloge, a često bi tužio tvrtke koje mu po njegovom mišljenju nisu dovoljno isplatile (zaradio je više novaca za svoje kratko pojavljivanje kao Jor-El u Supermanu (1978.) nego Christopher Reeve za glavnu ulogu). Zaradio je i reputaciju problematičnog glumca na snimanju, jer često nije htio ili nije mogao zapamtiti svoje rečenice. Osim toga, umjesto da se koncentrira na snimanje, često se sukobljavao s redateljima s djetinjastim zahtjevima. S druge strane, drugi glumci smatrali su ga plemenitim i duhovitim.

Brando je bio dugogodišnji prijatelj pjevača Michaela Jacksona te ga je često posjećivao na njegovom imanju Neverland. Sudjelovao je i na Jacksonovim koncertima povodom 30. obljetnice samostalnog djelovanja 2001., a pojavio se i petnaestominutnom videospotu You Rock My World iste godine. Brandov sin Miko bio je Jacksonov tjelohranitelj i asistent nekoliko godina, a ostao je i dobar prijatelj s njim.

Kako su prolazile godine, sve je manje bio seks-simbol, a sve više debeli balon (došao je čak do 158 kg!). Udebljao se tako jako da su ponekad u filmovima trebali koristiti zamjenu, jer nije stao u kostime. Čak i prije nego što se udebljao, imao je čudne prehrambene navike (ogromni doručci, junk-food, noćne šetnje po hot-dog štandovima…). Njegova debljina je štetila njegovim ulogama. Za film The Apocalypse Now trebao je izgubiti kilograme i pročitati knjigu prema kojoj se snimao film. Nije napravio ni jedno ni drugo (vjerojatno zato jer mu je već bilo plaćeno), pa je u svim scenama sniman u sjeni, da se ne vidi da je debeo (lik je trebao biti vrlo mršav).

Što se tiče obiteljskog života, ženio se triput, a sveukupno je imao (svoje i posvojene) jedanaestero djece. No osim žena (koje uključuju nekolikogodišnju vezu s Marilyn Monroe), imao je i muškarce. Bio je biseksualac, a čini se uspješan – spavao je sa svima koji su u to vrijeme u Hollywoodu nešto značili, a velik broj svojih uloga dobio je tako što je zaveo druge glumce nagovorivši ih da mu prepuste uloge. Za svoju biseksualnost izjavio je: „Kao i mnogi muškarci, i ja sam također imao homoseksualnih iskustava te se toga ne sramim.“. Njegov dugogodišnji ljubavnik je navodno bio Wally Cox. „Da je Wally žena, oženio bih ga te bismo živjeli dugo i sretno.“ Nakon što je Cox umro, Brando je čuvao njegov pepeo 30 godina, a razasut je skupa s njegovim. Coxova treća žena to je otkrila tek kad je Brando dao intervju Timeu: „Imam Wallyjev pepeo u svojoj kući. Razgovaram s njim stalno.“ Htjela ga je tužiti, ali njezin odvjetnik nije htio prihvatiti slučaj.

http://1.bp.blogspot.com

http://1.bp.blogspot.com

Tu je bila i obiteljska drama. Njegov najstariji sin Christian, koji je tada imao 31 godinu, 1990. godine ubio je ljubavnika svoje polusestre Cheyenne u obiteljskoj kući iznad Beverly Hillsa. Christian je tvrdio da je to bio nesretan slučaj. Proglašen je krivim i osuđen na 10 godina zatvora. Pet godina kasnije, Cheyenne se objesila na Tahitiju s 25 godina, u depresiji zbog ljubavnikove smrti. Christian je umro 2008. g. zbog upale pluća.

No, ono što se ne može osporiti je činjenica da je Marlon bio izvrstan glumac. A jedna od najpoznatijih filmskih scena, iz filma Na dokovima New Yorka u taksiju u kojoj govori „Mogao sam biti netko i nešto“ je potpuno improvizirana, zato što se Brandu nije svidjela originalna scena napisana u scenariju. Za glumu je izjavio: „Jedina stvar koju glumac duguje svojoj publici je to da joj ne dosađuje.“, „Glumac je u svojem najboljem pjesnik, a u najgorem zabavljač.“

Brando je s vremenom izgubio popularnost zbog svoje tvrdokorne reputacije i nastupima u preskupim ili marginalnim filmovima. 1. srpnja 2004. umro je u Los Angelesu u dobi od 80 godina od posljedica plućne fibroze. Kremiran je, a njegov pepeo rasut je na dva mjesta, dio na Tahitiju, a dio u Dolini smrti.

Photo: Facebook

Photo: Facebook

(Visited 314 times, 1 visits today)

Komentari