Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

U Izraelu pronađen dio egipatske sfinge

13.07.2013. Eleonora GlišićVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: screenshot/ nydailynews.com

Foto: screenshot/ nydailynews.com

Na sjeveru Izraela pronađen je fragment egipatske sfinge od granita na kojem je ispisano ime faraona Mikerena. Poznato je da je Mikeren živio prije 4500 godina i da je po njemu nazvana najmanja piramida u Gizi. Hijeroglifi se nalaze na prednjim šapama sfinge koje su arheolozi otkrili na lokalitetu Tell Hazor u Galileji, predvođeni profesorom arheologije na Hebrejskom sveučilištu Amnonom Ben-Torom. Fragment je dug otprilike 50 centimetara, a cijeli kip je bio dug oko 150 centimetara i širok 50 centimetara. Na njemu su vidljivi simboli Heliopolisa, nekadašnjeg glavnog grada staroegipatske države u blizini današnjeg Kaira u kojem se nalazio hram sa sfingom. Profesor Ben-Tor izjavio je kako pronađeni fragment pripada jedinoj poznatoj sfingi tog faraona. Začudo, veliki nalaz otkriven je baš u regiji koja je inače velika enigma za znanstvenike i na kojoj do sada nije bio pronađen niti jedan monumentalni egipatski kip. “Moguće je da je sfinga stigla u Hazor nakon početka Novog egipatskog kraljevstva tijekom kojeg je Egipat vladao Kanaanom i održavao bliske veze s lokalnim vladarima, koje je ostavio na prijestolju”, objasnio je Ben-Tor.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Komentari