Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Film

Uvrnuti božićni filmovi

24.12.2013. Inja Drače
Foto:Facebook.com/RareExportsMovie

Foto:Facebook.com/RareExportsMovie

Blagdansko vrijeme često provodimo u krugu obitelji gledajući omiljene božićne filmove. Međutim, televizijski program svake godine nudi iste koji su samim repriziranjem postigli status božićnih klasika. Ako ste raspoloženi za malo neobičnije i uvrnutije priče smještene u vrijeme blagdana u kojima Djed Božićnjak i vilenjaci nisu raspoloženi za širenje dobre volje, bacite pogled na našu listu.

1. Rare Exports (2010.)

Zamišljate Djeda Mraza kao simpatičnog, debeljuškastog bradonju? Ovaj Djedica ne živi na Sjevernom Polu izrađujući poklone cijele godine, nego leži zakopan duboko u finskoj planini. Po legendi, nije toliko zainteresiran za nagrađivanje dobre djece, koliko za kažnjavanje zločeste. Sobovi i djeca počnu misteriozno nestajati i nitko ne shvaća što se događa, osim dječaka Pietarija koji uz očevu pomoć rješava nastale probleme.

 2. Jack Frost (1997.)

Ne, ovo nije ona topla priča s Michaelom Keatonom i Kelly Preston. Ovaj Jack Frost je serijski ubojica koji nakon nasilne smrti se reinkarnira u snjegovića s istim ambicijama. Film bi se mogao svrstati u nekvalitetne trash hororce za koje ne možete uopće vjerovati da su snimljeni. Ali to nije sve! Postoji i nastavak u kojemu se opasni snjegović vraća ubiti još malo ljudi za Božić.

3.  Elves (1989.)

Nastavak  u revijalnom tonu, samo što su ovaj put podivljali vilenjaci. Mračna sila se probudila i izgleda kao zaslinjena lutkica goblina koja želi oploditi djevicu kako bi stvorili nadmoćnu rasu. Protiv njih se bori detektiv/Djed Mraz koji pokušava otkriti tajnu vezu između vilenjaka i nacista.

4. Scrooged (1988.)

Pomalo zaboravljena verzija Dickensove Božićne priče s Billom Murrayem. Osim u Ghostbustersima, Murray je i u ovom filmu imao posla s duhovima. Premještena priča u moderno doba (uzmimo to uvjetno, film je snimljen 1988.) u kojoj se bezosjećajni TV producent susreće s tri duha, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Kako i svaki Božić, mora se pogledati bar jedna verzija popularne novele, ove godine izaberite baš ovu.

5. Silent night, deadly night (1984.)

Ostajemo još uvijek u osamdesetima kojima je očito jedna od inspiracija bila horor Božić.  Nakon nasilne smrti roditelja, tinejdžer u odjelu Djeda Mraza kreće u masakr, potaknut zlostavljanjem odgajateljice u domu. Ovaj je film svojedobno naišao na neodobravanje s argumentom da Djed Mraz ne smije biti prikazan kao ubojica sa sjekirom. Zanimljivo da u sveopćem konzumerizmu i zloupotrebljavanju svim tema pa i božićnih, ovo je kap koja je prelila čašu. Sve ostalo je u redu. Samo da Djedica nema sjekiru je važno.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Komentari