Istaknuto
14.11.2018.

Otvaramo ti vrata Ziher zajednice - pridruži nam se!

14.11.2018.

Ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a sve ostalo je na vama. Vi odlučujete koji novitet zaslužuje biti na vrhu.

Film

U susret 12. izdanju ZagrebDoxa

14.02.2016. Ziher.hrFoto: zagrebdox.net/

12. izdanje ZagrebDoxa, ovaj put s više od 160 filmova u 17 programa, održat će se od nedjelje do nedjelje, 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol. Osim što kreće nešto ranije, ovogodišnji ZagrebDox nastoji privući pažnju ljubitelja dokumentaraca čak tjedan dana prije službenog početka festivala, i to zagrijavanjem programom Zaljubite se u dokumentarce čija je kulminacija upravo na Dan zaljubljenih spektakularnim portretom čovječanstva u filmu Ljudski (Human).

Među 24 naslova iz međunarodne konkurencije izdvaja se aktualni kandidat za Oscara za dokumentarni film i nagradu BAFTA Zemlja kartela (Cartel Land) Matthewa Heinemana. Kao i svake godine, konkurencija uključuje mnogo stilski odvažnih i inovativnih ostvarenja koja pomiču granice dokumentaristike. To su, primjerice, intiman, nepristojan, dirljiv i smiješan kineski hibrid Pjesnik na poslovnom putu (Poet on a Business Trip) u režiji Jua Anqija, nagrađen na festivalu u Rotterdamu, i zanimljiva suvremena istraga černobilske katastrofe, film Ruski djetlić (The Russian Woodpecker) Chada Gracije koji je nagrađen velikom nagradom žirija na Sundanceu. Inovativnim pristupom koji kombinira osobno i univerzalno izdvaja se i nizozemski film o jačanju egocentrizma u zapadnom svijetu Čudna ljubavna veza s egom (A Strange Love Affair With Ego) u režiji Ester Gould, nagrađen za najbolji nizozemski dokumentarac na IDFA-i.

U regionalnu konkurenciju uvršteno je ukupno 27 filmova. Francusko-bugarski A zabava se nastavlja (And the Party Goes On and On) u režiji Gueorguija Balabanova daje tragikomičnu perspektivu suvremenog bugarskog društva, a slovenski Dom (Home) Metoda Peveca, pobjednički dokumentarac Festivala u Portorožu, bavi se pričama i sudbinama stanara jedne ljubljanske peterokatnice, građevinskih radnika iz BiH koji su prije tridesetak godina tamo privremeno smješteni. Marginalizirani ljudi, sitni dileri, alkoholičari i kriminalci s američkog juga u fokusu su filma talijanskog autora Roberta Minervinija Druga strana (The Other Side), prikazanog između ostalog u programu Izvjestan pogled Festivala u Cannesu. 

Dvanaest je hrvatskih dokumentaraca u regionalnoj konkurenciji. Riječ je o filmovima 4.7 Đure Gavrana, Administrativna pogreška Tina Bačuna, Cimeri Katarine Zlatec i Ante Zlatka Stolice, Kandidat Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, Kino Otok Ivana Ramljaka, Kratki obiteljski film Igora Bezinovića, Lila Igora Bogdanovića, Noćas Zdravka Mustaća, Pravda Nebojše Slijepčevića, Sanja Nikice Zdunić, Treći Arsena Oremovića i Turizam! Tonćija Gaćine.

Niz izuzetnih naslova nalazi se i u službenim programima koji uključuju Biografski dox, Glazbeni globus, Happy dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen dox i Factumentarce.
Majstori doxa primjerice donose novi uradak, dobitnice ZagrebDoxove nagrade Mojoj generaciji, Helene Třeštíkove u obliku portreta ovisnice Mallory koji je proglašen najboljim dokumentarcem na festivalu u Karlovym Varyma. U ovogodišnjem Biografskom doxu očekuje nas 6 filmova o životima poznatih, između ostalog izvrsni prošlogodišnji Kurt Cobain: Montage of Heck Bretta Morgena te priča o legendarnom Marlonu Brandu u filmu Slušaj me, Marlone (Listen to Me Marlon) britanskog redatelja Stevana Rileyja. U Glazbenom globusu možemo izdvojiti Janis: Little Girl Blue film Amy Berg koji, prožet arhivskim snimkama i intervjuima sa zvijezdom, otkriva manje poznate istine o Janis Jopplin. Hvaljeni film Boljšoj Babilon (Bolshoi Babylon) Nicka Reada i Marka Franchettija donosi zakulisne priče slavnog ruskog baleta koji je 2013. godine došao u žižu javnosti zbog napada na direktora baleta kiselinom.

Posebni programi ove godine donose dva atraktivna noviteta. Rusi dolaze uključuje devet dokumentarnih filmovi na temu suvremene Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a Djeca mijenjaju svijet čine kratkometražni dokumentarci koje su snimila djeca izbjeglice u azilu u Austriji i izbjegličkom kampu u Jordanu.

Programima retrospektiva na 12. ZagrebDoxu bit će predstavljeni talijansko-švedski autor Erik Gandini i gruzijsko-francuska redateljica Nino Kirtadzé, dok će autorska večer biti u znaku hrvatskog redatelja Brune Gamulina.

Platforma ZagrebDoXXL i ove godine uključuje niz okruglih stolova, razgovora i proširenih sesija Q&A, a u okviru posebnih događanja organizirat će se biciklistička karavana (vezana uz projekciju filma Bicikli protiv automobila) i niz projekcija virtualne stvarnosti (VR). Kroz dodatna događanja čeka nas predstavljanje knjige Tko tu koga gleda autorice Martine Globočnik te promocija novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa.

Za one koji neće biti u mogućnosti sudjelovati ili su neodlučni s obzirom na opseg programa, u nedjelju, 28. veljače po cijeni od 35 kn posjetitelji će u programu The Best of Fest moći pogledati sve nagrađene filmove. I ove godine cijena ulaznica ostaje 20 kuna za dnevne projekcije i 25 kuna za večernje projekcije, dok je za program Teen Dox cijena ulaznice 15 kuna. Tijekom festivala će u dnevnim terminima biti omogućeno i besplatno gledanje filmova iz međunarodne i regionalne konkurencije.

(Visited 152 times, 1 visits today)

Komentari