Glazba

Sve informacije na jednom mjestu: Jeste li spremni za Eurosong?

Foto: CLEVER ° FRANKE
Vrijeme čitanja: 4 minute

Eurosong 2021 (65. izdanje)
Grad domaćin: Rotterdam, Nizozemska
Datumi održavanja: 18. (prvo polufinale), 20. (drugo polufinale) i 22. (finale) svibnja
Mjesto održavanja: Rotterdam Ahoy Arena
Televizija domaćin: AVROTROS, NOS, NPO
Voditelji: Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit, Nikkie de Jager
Broj potvrđenih zemalja: 40

Hrvatska na Eurosongu

Prošlo je već mjesec dana od Dore i Albina se užurbano priprema za Eurosong 2021 u Rotterdamu. Od svoje pobjede pa sve do sada, Albina je izdala nekoliko verzija svoje pobjedničke pjesme, od kojih je jedna bila na hrvatskom jeziku. Unatoč pozitivnim komentarima verzije na hrvatskom, Tick- Tock u Rotterdam putuje s verzijom s Dore – engleska verzija s jednim segmentom na hrvatskom. To je provjerena izvedba i, izgleda, najviše priželjkivana jer je dio na hrvatskom dovoljno upečatljiv za strane gledatelje.

Pjesma je tu, no što je s nastupom? Poznato je kako će iza Albine stajati ista osoba koja će biti zadužena za bugarski i ciparski nastup. Budući da Bugari i Ciprani zadnjih godina popriličnu svotu novaca ulažu u nastupe, možemo očekivati Albinin spektakl, možda i najbolji naš nastup do sada.

Sve u znaku epidemioloških mjera

Što se same organizacije Eurosonga tiče, još od ljeta 2019. je poznato kako će se Eurosong održati u Ahoy Areni u Rotterdamu, iako je bio otkazan prošle godine. U jesen prošle godine izložena su četiri moguća scenarija održavanja Eurosonga.

Prvi scenarij odnosio se na regularno održavanje natjecanja kao u normalnim okolnostima s punim kapacitetom dvorane i navedena opcija je nedugo zatim isključena iz razmatranja jer je postalo jasno kako će pandemija i dalje ostavljati traga na društvenim događanjima, jednako kao i sve mjere vezane uz ograničavanja javnih okupljanja.

Drugi scenarij bi dozvolio da velika većina izvođača bude prisutna u Rotterdamu izvodeći live nastupe u Ahoy areni, a oni koji ne budu mogli biti prisutni, imat će priliku nastupati pomoću ranije nasnimljenog nastupa – uz obavezno testiranje svih sudionika događaja. Također, u sklopu tog scenarija panirano je održati šest regularnih proba, dvije polufinalne večeri i jednu finalnu večer. Popunjenost press centra bi trebala biti 50% od ukupnog kapaciteta uz obavezne mjere socijalnog distanciranja.

Treći scenarij je zamišljen u slučaju restrikcije putovanja pa bismo gledali uživo iz Rotterdama jedino voditelje i popratni zabavni program, dok bi svi natjecatelji unaprijed snimili svoj nastup koji bi se emitirao za gledatelje. U dvorani bi bio dopušten jako maleni postotak domaćih gledatelja ili bi se odvijalo bez gledatelja. Press centar bi također bio virtualan.

Četvrti scenarij je prilagođen slučaju totalnog lockdowna u čijim okolnostima bi se sve odvijalo online. Zasad organizatori nastoje provesti u djelo drugi scenarij i rok za konačnu odluku je sredina travnja. Nadajmo se da će taj scenarij u konačnici i zaživjeti.

NPO/NOS/AVROTROS

Ništa bez drame ni ovaj put

Došla je sredina ožujka, vrijeme kada obično saznamo sve predstavnike. S današnjim danom Malta, Grčka i Azerbajdžan su zatvorile popis uzvanika za Rotterdam. Poznato je kako će ove godine na natjecanju sudjelovati 40 predstavnika.

Od povratnika u odnosu na posljednje izdanje od prije dvije godine tu su Bugarska i Ukrajina, a ove godine nećemo gledati Armeniju koja se u zadnji tren odlučila povući zbog ratnog stanja. Također, nećemo gledati ni Mađarsku ni Crnu Goru koje nisu ni trebale nastupati u prošlogodišnjem izdanju. Iako je još uvijek na popisu sudionika, vrlo je upitan nastup Bjelorusije. Razlog tome jest pjesma spornog teksta koja, kad se prevede na engleski, izruguje opozicijske prosvjede koji traju od predsjedničkih izbora u kolovozu 2020.

Mnoge države okrenule su leđa Bjelorusima te su tako Šveđani izbacili bjeloruski žiri iz finala Melodifestivalena. Zbog svega toga Bjelorusiji je zadan ultimatum promjene teksta postojeće pjesme ili u potpunosti treba promijeniti pjesmu – u protivnom će biti diskvalificirana. Ovo nije prvi takav slučaj jer se sličan incident dogodio Gruziji 2009. kada su trebali nastupati s We Don’t Wanna Put In, pjesmom koja je bila direktno upućena protiv Putina, no EBU ju je odlučio suspendirati, što je prouzrokovalo povlačenje Ukrajine iz natjecanja.

Raspored nastupa polufinalnih večeri je poznat, a priložit ću ga u tablici niže zbog bolje preglednosti.

Prvo polufinale (18. svibnja)

Drugo polufinale (20. svibnja)

 

Potvrđeni nastupi zemalja koje već imaju svoje mjesto u finalu

Što se tiče odabranih pjesama, ovogodišnje izdanje Eurosonga je jedno od žanrovski najraznolikijih do sada. Ima doslovno svega od rocka, metala, ozbiljnijih balada pa sve do pop generike, poskočica i nešto malo trešastijih stvari, baš onako kako jedan Eurosong treba izgledati. Čak se šuška i o pojavljivanju jednog poznatijeg lica na stageu. U svakom slučaju, predstoji nam jedan uzbudljivo glazbeno natjecanje.

Što kažu kladionice?

Već dugi niz godina jedno od glavnih mjerila u predikciji plasmana su kladionice, utjecaj im je postao toliko velik da sudjeluju i u kreiranju javnog mijenja. Trenutni pogled na kladionice nam stavlja Švicarsku u prvi plan s najvećim izgledom za pobjedu, no odmah iza Švicarske je Malta s neznatno većim koeficijentom (Švicarska drži koeficijent oko 3.5, a Malta oko 4.5).

Naša Albina trenutno stoji na 19. mjestu i ujedno je najbolje plasirana od Ex-Yu zemalja koje nastupaju (Srbija drži 31. mjesto, Makedonija se odmah smjestila mjesto iza, a Slovenija je zauzela pretposljednje mjesto). Naravno da je to samo trenutno stanje jer se promjene događaju iz sata u sat i možda kada članak bude vani, bit će aktualan neki drugi poredak.

Ovo stanje je okvirno jer ćemo realnije stanje saznati nakon prvih proba koje kreću u tjednu prije Eurosonga, ipak nastup čini polovicu ukupnog plasmana. Pustimo kladionice barem još neko vrijeme na miru i uživajmo u studijskim verzijama natjecateljskih pjesama, možda nam neke zbilja prirastu srcu.

Mislili smo na sve Spotify ljubitelje, ali i one sklonije YouTubeu. Spotify playlista ne sadržava pjesme predstavnica Bjelorusije i Malte jer nisu dostupne na platformi, ali ih zato možete pronaći na našoj YouTube playlisti.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari