Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

Večeras ostaješ kod kuće? Predlažemo movie night s ovih 6 filmova

31.10.2018. Iva Kolarfoto: Sebastiaan Stam/Unsplash
Vrijeme čitanja: 5 minute

Ponovno je došlo doba godine kada ljubitelji terora, mistike, čudovišta i možda pokoje kapljice krvi dolaze na svoje, slaveći po mračnim klubovima ogrnuti u plašteve i ukrašeni lažnim vampirskim očnjacima. Dok se o opravdanosti slavljenja ovog zapadnjačkog blagdana u našoj kulturi može raspravljati satima, u potpunosti je neupitno da smo i mi upoznati s brojnim filmskim naslovima koji eksploatiraju Halloween i njegov ugođaj prelaska svjetlijeg dijela godine u onaj mračniji i hladniji te sve navodne nadnaravne pojave koje s tim dolaze.

Iako postoje bezbrojne liste najboljih horora i filmova prigodnih za gledanje u vrijeme kada duhovi hodaju površinom Zemlje, dopustite nam da vam preporučimo još njih nekoliko, bilo da su već klasici ili za njih niste ni čuli.


A Girl Walks Home Alone at Night


Kao da nema dovoljno filmova o vampirima, Ana Lily Amirpour 2014. godine predstavila se s još jednim. No, ovaj indie film na perzijskom jeziku ne koristi ni potpuno stravične elemente vampirskih priča niti one gotovo isključivo romantične na kakve smo se navikli u zadnjih deset godina. A Girl Walks Home Alone at Night kombinacija je obiju strana, s atmosferom noir filma i vesterna. Sam naslov već izaziva jezu, no u ovom je slučaju djevojka koja sama hoda noću vampirica s jasnom misijom osvećivanja muškarcima koji su na bilo koji način oskvrnuli neka bazična prava ostalih ljudi na egzistenciju (uglavnom žena, budimo realni).

Ova vampirica i njene noćne avanture možda neće stjerati strah u vaše kosti, ali svakako je zanimljiv pogled na tradiciju priča o vampirima koje su uvijek obavijene velom seksualnosti, mistike, strave, što se sve može naći i u ovom filmu, iako možda njihov izvor nije samo nadnaravno biće, već njegova stvarna okolina.

halloween

Foto: facebook.com/AGirlWlaksHomeAloneAtNight


The Cabinet of Dr. Caligari


Ovaj nijemi film iz 1920. godine smatra se prvim pravim hororom, a govori o dr. Caligariju i njegovom mjesečaru Cesareu kao svojevrsnoj cirkuskoj atrakciji, koji može „predvidjeti budućnost“. Caligari zapravo hipnozom upravlja Cesareom i odgovoran je za broj misterioznih smrti u selu, a samo junak filma sumnja na njega i nitko mu ne vjeruje, što je izvor velike frustracije i stresa i kod njega i kod gledatelja.

The Cabinet of Dr. Caligari Roberta Wienea po današnjim standardima horora nije strašan, ali je i dalje vjerojatno kvalitetniji od većine filmova tog žanra koje dobivamo danas. Filmski set je prepun dvodimenzionalnih kulisa s iskrivljenim linijama i zbunjujućim kutovima, s neprestanom igrom svjetla i sjene, koja kao da je prešla i na lica glumaca pod teškom šminkom, zbog čega se dobiva nelagodan i uznemirujući dojam, kakvi se i dalje žele postići u hororima, iako možda pod maskom simpatičnosti nijemih filmova i ubrzanog trčkaranja glumaca. Lako je vidjeti kako je ovaj film postao inspiracija mnogim žanrovskim ostvarenjima sve do danas.

halloween

Foto: painted-bird.tumblr.com


The Guest


Kada vam uoči Noći vještica potpuni stranac pozvoni na vrata i praktički se pozove u vašu kuću, nešto se mora činiti sumnjivim. Tako se David pojavljuje na vratima obitelji Peterson tvrdeći da je prijatelj iz vojske njihovog poginulog sina/brata te da mu je obećao da će paziti na njih. David svoje obećanje zapravo ispunjava, ali njegova motivacija je i dalje sumnjiva, zbog čega obitelj kontaktira obitelj i saznaje da David nije onaj kim se predstavlja.

The Guest je vrlo zabavan akcijski triler koju se voli poigravati očekivanjima gledatelja, a istovremeno odaje počast žanrovskim ostvarenjima 80-ih. Vrlo bitna stavka filma itekako je izvedba Dana Stevensa, dotad publici poznatog samo kao bogati lord u Downton Abbeyju, ali nakon ove uloge u kojoj je pokazao da je sposoban odigrati žilavog i zastrašujućeg lika s nevjerojatnom smirenošću, otvorio si je vrata Hollywooda i u velikom stilu počeo istraživati svoju mračniju stranu.

halloween

Foto: facebook.com/TheGuestUSA


Get Out


Iako se radnja filma odvija daleko od noći lova na slatkiše u kostimima, Get Out je nesumnjivo jedna od strašnijih priča današnjice. Sve započinje gotovo kao romantična komedija o mladom paru koji se sprema na avanturu upoznavanja roditelja, ali neprestano je prisutna vrlo uznemirujuća nota i tjeskobna atmosfera, što u potpunosti eskalira kada se skinu sve maske i stvari se otmu kontroli.

Istražujući pitanje rasizma na potpuno uvrnut način, film je iznimno tjeskoban i napet te neprestano testira povjerenje gledatelja servirajući mu sa svakom novom minutom sve nevjerojatnije događaje i ideje, gurajući granice sve dalje i dalje. Pomiješanost svakodnevnih i dosadnih aktivnosti sa suptilnom i sveprisutnom paranojom zbog neobjašnjivih događaja koji nemaju veze s nadnaravnim i ne mogu se odbaciti samo kao nešto vjerojatno zamišljeno prisutna je u čitavom filmu i gledatelju ne dopušta vrijeme za predah. Jednom kada film završi jednako eksplozivno kao što je i počeo, gledatelju je jednako drago što je tortura završila, ali i što ju je uopće doživio.

halloween

Foto: facebook.com/GetOutMovie


Pan’s Labyrinth


Guillermo del Toro samog sebe smatra zaštitnikom čudovišta, što i pokazuje u svojim filmovima, a jedan od najboljih mu je Pan’s Labyrinth, dom nekoliko takvih štićenika. Inspiriran bajkama i njihovom sposobnošću zavođenja, del Toro u ovom filmu priča o djevojčici okruženoj stravom, jadom i neizvjesnosti koje su daleko strašnije od mitskih i fantastičnih bića s kojima se susreće i počinje družiti.

Melankoličan i mračan magijski realizam ovog filma jednako je očaravajući kao što je i zastrašujući – dok djevojčica Ofelia kao u nekoj alternativnoj stvarnosti obavlja zadatke za groteskno dotjerana čudovišta, njen novi očuh monstruozno vrši teror u vrlo opipljivom i stvarnom svijetu sukobljenih opresora i pobunjenika, ne birajući sredstva, a naizgled niti žrtve.

halloween

Foto: facebook.com/PansLabyrinthMovie


The Exorcist


Ovaj film i dalje slovi kao klasik žanra i jedan od najstrašnijih filmova svih vremena, koji se mnogi (bezuspješno) trude nadmašiti. Priča o djevojčici koju opsjeda demon i svećeniku koji tog demona nastoji iz nje istjerati samo u ovoj rečenici zvuči dovoljno strašno, bez da se uopće ulazi u film. Ako se u to ipak upustite, jeziva atmosfera, odlična gluma i impresivni specijalni efekti stvorit će nezaboravno iskustvo koje već generacije gledatelja nose sa sobom.

Snažan efekt ovog filma na gledatelja postignut je ne samo majstorskim efektima i mračnom atmosferom, već i uznemiravajućom tematikom kojom se bavi – ovo je uron u ispitivanje prirode zla, religije i čitave postave svijeta kakvim ga znamo, sugerirajući nam da se ne sastoji samo od onoga što vidimo golim okom. Iako se film do danas mnogo puta ironiziralo i ismijavalo u raznim humoreskama, njegov se snažan utjecaj i dalje ipak ne može umanjiti.

halloween

Foto: facebook.com/TheExorcist.Official

(Visited 304 times, 3 visits today)

Komentari