Film

Večeras ostaješ kod kuće? Predlažemo movie night s ovih 6 filmova

foto: Sebastiaan Stam/Unsplash
Vrijeme čitanja: 5 minute

Ponovno je došlo doba godine kada ljubitelji terora, mistike, čudovišta i možda pokoje kapljice krvi dolaze na svoje, slaveći po mračnim klubovima ogrnuti u plašteve i ukrašeni lažnim vampirskim očnjacima. Dok se o opravdanosti slavljenja ovog zapadnjačkog blagdana u našoj kulturi može raspravljati satima, u potpunosti je neupitno da smo i mi upoznati s brojnim filmskim naslovima koji eksploatiraju Halloween i njegov ugođaj prelaska svjetlijeg dijela godine u onaj mračniji i hladniji te sve navodne nadnaravne pojave koje s tim dolaze.

Iako postoje bezbrojne liste najboljih horora i filmova prigodnih za gledanje u vrijeme kada duhovi hodaju površinom Zemlje, dopustite nam da vam preporučimo još njih nekoliko, bilo da su već klasici ili za njih niste ni čuli.


A Girl Walks Home Alone at Night


Kao da nema dovoljno filmova o vampirima, Ana Lily Amirpour 2014. godine predstavila se s još jednim. No, ovaj indie film na perzijskom jeziku ne koristi ni potpuno stravične elemente vampirskih priča niti one gotovo isključivo romantične na kakve smo se navikli u zadnjih deset godina. A Girl Walks Home Alone at Night kombinacija je obiju strana, s atmosferom noir filma i vesterna. Sam naslov već izaziva jezu, no u ovom je slučaju djevojka koja sama hoda noću vampirica s jasnom misijom osvećivanja muškarcima koji su na bilo koji način oskvrnuli neka bazična prava ostalih ljudi na egzistenciju (uglavnom žena, budimo realni).

Ova vampirica i njene noćne avanture možda neće stjerati strah u vaše kosti, ali svakako je zanimljiv pogled na tradiciju priča o vampirima koje su uvijek obavijene velom seksualnosti, mistike, strave, što se sve može naći i u ovom filmu, iako možda njihov izvor nije samo nadnaravno biće, već njegova stvarna okolina.

halloween
Foto: facebook.com/AGirlWlaksHomeAloneAtNight

The Cabinet of Dr. Caligari


Ovaj nijemi film iz 1920. godine smatra se prvim pravim hororom, a govori o dr. Caligariju i njegovom mjesečaru Cesareu kao svojevrsnoj cirkuskoj atrakciji, koji može „predvidjeti budućnost“. Caligari zapravo hipnozom upravlja Cesareom i odgovoran je za broj misterioznih smrti u selu, a samo junak filma sumnja na njega i nitko mu ne vjeruje, što je izvor velike frustracije i stresa i kod njega i kod gledatelja.

The Cabinet of Dr. Caligari Roberta Wienea po današnjim standardima horora nije strašan, ali je i dalje vjerojatno kvalitetniji od većine filmova tog žanra koje dobivamo danas. Filmski set je prepun dvodimenzionalnih kulisa s iskrivljenim linijama i zbunjujućim kutovima, s neprestanom igrom svjetla i sjene, koja kao da je prešla i na lica glumaca pod teškom šminkom, zbog čega se dobiva nelagodan i uznemirujući dojam, kakvi se i dalje žele postići u hororima, iako možda pod maskom simpatičnosti nijemih filmova i ubrzanog trčkaranja glumaca. Lako je vidjeti kako je ovaj film postao inspiracija mnogim žanrovskim ostvarenjima sve do danas.

halloween
Foto: painted-bird.tumblr.com

The Guest


Kada vam uoči Noći vještica potpuni stranac pozvoni na vrata i praktički se pozove u vašu kuću, nešto se mora činiti sumnjivim. Tako se David pojavljuje na vratima obitelji Peterson tvrdeći da je prijatelj iz vojske njihovog poginulog sina/brata te da mu je obećao da će paziti na njih. David svoje obećanje zapravo ispunjava, ali njegova motivacija je i dalje sumnjiva, zbog čega obitelj kontaktira obitelj i saznaje da David nije onaj kim se predstavlja.

The Guest je vrlo zabavan akcijski triler koju se voli poigravati očekivanjima gledatelja, a istovremeno odaje počast žanrovskim ostvarenjima 80-ih. Vrlo bitna stavka filma itekako je izvedba Dana Stevensa, dotad publici poznatog samo kao bogati lord u Downton Abbeyju, ali nakon ove uloge u kojoj je pokazao da je sposoban odigrati žilavog i zastrašujućeg lika s nevjerojatnom smirenošću, otvorio si je vrata Hollywooda i u velikom stilu počeo istraživati svoju mračniju stranu.

halloween
Foto: facebook.com/TheGuestUSA

Get Out


Iako se radnja filma odvija daleko od noći lova na slatkiše u kostimima, Get Out je nesumnjivo jedna od strašnijih priča današnjice. Sve započinje gotovo kao romantična komedija o mladom paru koji se sprema na avanturu upoznavanja roditelja, ali neprestano je prisutna vrlo uznemirujuća nota i tjeskobna atmosfera, što u potpunosti eskalira kada se skinu sve maske i stvari se otmu kontroli.

Istražujući pitanje rasizma na potpuno uvrnut način, film je iznimno tjeskoban i napet te neprestano testira povjerenje gledatelja servirajući mu sa svakom novom minutom sve nevjerojatnije događaje i ideje, gurajući granice sve dalje i dalje. Pomiješanost svakodnevnih i dosadnih aktivnosti sa suptilnom i sveprisutnom paranojom zbog neobjašnjivih događaja koji nemaju veze s nadnaravnim i ne mogu se odbaciti samo kao nešto vjerojatno zamišljeno prisutna je u čitavom filmu i gledatelju ne dopušta vrijeme za predah. Jednom kada film završi jednako eksplozivno kao što je i počeo, gledatelju je jednako drago što je tortura završila, ali i što ju je uopće doživio.

halloween
Foto: facebook.com/GetOutMovie

Pan’s Labyrinth


Guillermo del Toro samog sebe smatra zaštitnikom čudovišta, što i pokazuje u svojim filmovima, a jedan od najboljih mu je Pan’s Labyrinth, dom nekoliko takvih štićenika. Inspiriran bajkama i njihovom sposobnošću zavođenja, del Toro u ovom filmu priča o djevojčici okruženoj stravom, jadom i neizvjesnosti koje su daleko strašnije od mitskih i fantastičnih bića s kojima se susreće i počinje družiti.

Melankoličan i mračan magijski realizam ovog filma jednako je očaravajući kao što je i zastrašujući – dok djevojčica Ofelia kao u nekoj alternativnoj stvarnosti obavlja zadatke za groteskno dotjerana čudovišta, njen novi očuh monstruozno vrši teror u vrlo opipljivom i stvarnom svijetu sukobljenih opresora i pobunjenika, ne birajući sredstva, a naizgled niti žrtve.

halloween
Foto: facebook.com/PansLabyrinthMovie

The Exorcist


Ovaj film i dalje slovi kao klasik žanra i jedan od najstrašnijih filmova svih vremena, koji se mnogi (bezuspješno) trude nadmašiti. Priča o djevojčici koju opsjeda demon i svećeniku koji tog demona nastoji iz nje istjerati samo u ovoj rečenici zvuči dovoljno strašno, bez da se uopće ulazi u film. Ako se u to ipak upustite, jeziva atmosfera, odlična gluma i impresivni specijalni efekti stvorit će nezaboravno iskustvo koje već generacije gledatelja nose sa sobom.

Snažan efekt ovog filma na gledatelja postignut je ne samo majstorskim efektima i mračnom atmosferom, već i uznemiravajućom tematikom kojom se bavi – ovo je uron u ispitivanje prirode zla, religije i čitave postave svijeta kakvim ga znamo, sugerirajući nam da se ne sastoji samo od onoga što vidimo golim okom. Iako se film do danas mnogo puta ironiziralo i ismijavalo u raznim humoreskama, njegov se snažan utjecaj i dalje ipak ne može umanjiti.

halloween
Foto: facebook.com/TheExorcist.Official
Be social

Komentari