Istaknuto
23.09.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi devet novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Filmolista: Najbolje povijesne kostimirane serije vol. 2

14.09.2017. Iva KolarFoto: telefilmcentral.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 6 minute

Povijesne kostimirane serije zadržavaju titulu jednog od najpopularnijih žanrova televizije, golicajući nam maštu i igrajući se s poviješću.  Nakon što smo prošlog puta dali prvi dio ove filmoliste, sada nastavljamo u istom tonu krećući se po dvorovima, prljavim ulicama i brodovima te upoznajući sve moguće slojeve europskog društva u manje ili više poznatim televizijskim kombinacijama povijesti i kostima.

10. The Tudors

Da, Jonathan Rhys Meyers možda je previše rock’n’roll za debelog i starog Henryja VIII. kojeg nam prikazuju udžbenici, serija možda nije uvijek vjerna povijesnim činjenicama i scene seksa su zapravo nepotrebne, ali ne može se reći da The Tudors nije zabavna serija. Bez obzira znamo li pjesmicu o sudbinama šest žena Henrika VIII. ili ne, The Tudors može biti intrigantna i zanimljiva priča s upravo dovoljno drskosti da povremeno skrene na stranputicu, osiguravajući putem gledatelju razonodu uz blještave kostime.

povijesne kostimirane serije

Foto: facebook.com/TheTudors

9. The Musketeers

Ako već dosad niste znali da su Tri mušketira zapravo četiri, onda je vrijeme da tu javnu tajnu otkrijete uz pomoć ove serije. D’Artagnan (Luke Pasqualino) se nakon prvotnog nesporazuma pridružuje Athosu (Tom Burke), Aramisu (Santiago Carrera) i Porthosu (Howard Charles), koji služe u redovima kraljevih mušketira i njihov je zadatak živjeti uzbudljivim životom vojnika, što uključuje služenje kralju, razotkrivanje i suzbijanje spletki protiv njega, rivalstvo s kardinalom, zavođenje raznih djeva i življenje u nesalomljivom bratstvu.

Iznenađujuće impresivne prve dvije i malo slabija treća sezona u ovoj adaptaciji povijesnog romana francuskog književnika Alexandrea Dumasa donose lijepu mješavinu avanture, humora i drame vođenu šarmantnim likovima, odnosno dovoljno uvjerljivom postavom glumaca.

povijesne kostimirane serije

Foto: facebook.com/TheMusketeersBBCA

8. The Living and the Dead

Nathan Appleby (Colin Morgan) i njegova žena Charlotte (Charlotte Spencer) iz Londona dolaze živjeti na selo. Budući da oboje posjeduju umove ispunjene progresivnim idejama, moraju se naučiti suočiti s više ili manje tihim neodobravanjem svojih sumještana, ali vrlo brzo to im nisu jedine brige jer se u selu počinju događati neobične i neobjašnjive stvari koje zahtijevaju vjeru u nadnaravno. Sva sreća što Nathan i Charlotte imaju otvorene umove, jer će biti stavljeni na kušnju.

Nije preporučljivo ovu seriju gledati nakon što padne mrak i prođe određeni sat u noći, jer je jako dobro iskorištena jezivost viktorijanskog, ruralnog okruženja te sablasnost narodnih pjesama u soundtracku. Osim što je serija napeta i zastrašujuća, jako je dobra i u istraživanju psihe i međusobnih odnosa svojih likova, što je samo čini zanimljivijom.

povijesne kostimirane serije

Foto: whatliesbeneathshouldbeleft.tumblr.com

7. North and South

Margaret Hale (Daniela Denby-Ashe) i njena obitelj prisiljeni su preseliti se s juga Engleske na sumoran i zagađen sjever, u industrijski grad Milton. Kao pripadnici srednje klase, Haleovi upoznaju utjecajne i uspješne obitelji Miltona, uključujući Thorntone, koji su vlasnici tvornice pamuka. John Thornton (Richard Armitage) i Margaret ne krenu (a ni ne nastave) baš najbolje, iako je očito da je privlačnost među njima opipljiva i svi su je likovi svjesni.

Bez obzira na to što se čini da je glavni fokus serije hoće li ili neće Thornton i Margaret konačno završiti zajedno (vrlo slična situacija kao Mr. Darcy i Lizzie Bennet), ova priča zapravo prikazuje razliku između sjevera i juga Engleske, odnosno opisuje život na oštrom sjeveru kroz oči novopridošle južnjakinje koja je tek zakoračila u odraslu dob.

povijesne kostimirane serije

Foto: laskaru-blog.tumblr.com

6. Black Sails

Black Sails priča je o životu gusara u 18. stoljeću i nije razvodnjena Disneyjevim logom, a koristi likove iz Otoka s blagom Roberta Louisa Stevensona. Captain Flint (Toby Stephens) najpoznatiji je i najstrašniji pirat svog vremena, no u zadnje vrijeme baš mu i ne ide i njegova osiromašena posada na rubu je pobune. Flint ima plan pronaći najveće blago dosad, ali taj mu plan pomuti mladi John Silver (Luke Arnold) koji igrom slučaja dospije do stranice iz Flintova dnevnika na kojoj piše lokacija blaga.

Black Sails govori o politici i lojalnosti, gdje svatko mora paziti na vlastitu kožu i znati se okretati u pravom smjeru želi li preživjeti. Puna nasilja, seksa i već spomenute politike, serija pruža vjerojatno malo realniju sliku o životu gusara od one na koju nas je navikao Disney.

Foto: facebook.com/pg/blacksails.starz

5. Harlots

Londonske prostitutke iz 18. stoljeća glavne su junakinje u ovoj seriji, a podijeljene su u dva tabora – na one iz bordela Margaret Wells (Samantha Morton) i na one iz bordela Lydie Quigley (Lesley Manville). Obje žene vladaju svojim bordelima nemilosrdno i samouvjereno, spremne žrtvovati sve za uspjeh, uključujući članove vlastite obitelji.

Serija nudi zanimljiv i drugačiji prikaz života prostitutki koje se inače ili romantiziraju ili vilaniziraju, stvarajući tako od njih zapravo proračunate i neovisne poduzetnice koje dobro znaju svoj zanat.

Foto: calamity-bean.tumblr.com

4. Grantchester

Mladi anglikanski svećenik Sidney Chambers (James Norton) i inspektor Geordie Keating (Robson Green) čine neobičan tim za rješavanje zločina u svom malom, živopisnom engleskom mjestu u 50-im godinama prošlog stoljeća. Sidney može postaviti pitanja koja Geordie ili ne zna ili ne želi, a Geordie predstavlja autoritet koji ljudi moraju poštovati. Iako su zapravo poprilično različiti, Sidney i Geordie izgrade iskreno i blisko prijateljstvo koje je možda ispunjeno trzavicama, ali je njegov razvoj divan za gledati.

Grantchester nije klasična britanska kriminalistička serija poput Midsomer Murders ili Herculea Poirota jer se više usredotočuje na svoje glavne, ali i stalne sporedne likove pa tako dobivamo razvijene i konkretne likove s individualnim problemima, realizirane u dobro napisanom i povezanom scenariju.

povijesne kostimirane serije

Foto: facebook.com/GrantchesterUK

3. Victoria

Jenna Coleman utjelovljuje kraljicu Viktoriju, jednu od najdugovječnijih engleskih monarha, na početku njene vladavine. Alexandrina Victoria došla je na prijestolje kao 18-godišnjakinja i jedva je dočekala izvući se iz ralja svoje majke. Već je tada vladavina engleskih kraljeva bila svedena na formalnu ulogu te su se uglavnom  morali oslanjati na svoju vladu i premijere, a Victoria se ispočetka možda i previše oslanja na svog premijera Lorda Melbournea (Rufus Sewell). Sve se, međutim, promijeni kada se Victoria zaljubi i uda za princa Alberta (Tom Hughes).

Ovaj stilizirani i vizualno lijep portret kraljice Viktorije zbog svog upletanja u život posluge podsjeća malo na Downton Abbey, dajući prikaz dvaju svjetova kraljevske palače, no uspijeva prikazati i sve prednosti i nedaće života kraljevske obitelji i engleskog dvora 19. stoljeća.

povijesne kostimirane serije

Foto: victoriasdaily.tumblr.com

2. War & Peace

War & Peace šestodijelna je adaptacija istoimenog klasika ruske književnosti u kojem Tolstoj daje komentar na ruski dvor, koji se ne da smesti u odlascima na opere i balove unatoč tome što Napoleon neprestano uvlači Rusiju u rat. Priča prati pet ruskih aristokratskih obitelji, a neki od glavnih aktera su Pierre Bezukhov (Paul Dano), nezakoniti sin plemića koji mu ostavi sve svoje bogatstvo, njegova žena Helene (Tuppence Middleton), femme fatale ruskog dvora koju se povezuje čak i s carom, njen brat Anatole Kuragin (Callum Turner), koji nije ništa bolji od nje, zatim knez Andrei Bolkonsky (James Norton), namršten i naočit plemić kojeg uspije razveseliti mlada i prpošna Natasha Rostova (Lily James).

Budući da je Rat i mir veliko i komplicirano djelo s mnoštvom likova i ideja, ova je miniserija zapravo sasvim solidno ostvarenje u kojem se može dobiti okus onoga što je Tolstoj priredio u svom remek-djelu. Serija se uspjela dotaknuti i politike, Pierreovih egzistencijalnih dilema, ljubavnih zavrzlama i spletki dvora te promjene stava u društvu prema ratu.

Foto: telefilmcentral.tumblr.com

1. Call the Midwife

Ova serija prati život grupe primalja u londonskom East Endu u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća. Jenny Lee (Jessica Raine) dolazi iz svog udobno provedenog života u siromašni East End raditi kao primalja i gledatelji zajedno s njom i njenim kolegicama dobivaju uvid u život siromašnih obitelji East Enda u kojima ne nedostaje djece, veša koji se suši i teških životnih uvjeta.

Call the Midwife komentar je na socijalne i ekonomske prilike siromašnog dijela Londona sredinom prošlog stoljeća upakiran u elegantne kostime, nakovrčane frizure i crveno našminkane usne primalja koje su u kontrastu s razdrljenim košuljama muškaraca, običnim haljinama žena trudnih po šesti put i zamusanim obrazima vojske djece.

povijesne kostimirane serije

Foto: facebook.com/callthemidwifeofficial

Sve ove povijesne kostimirane serije obećavaju da će duge jesenske i zimske večeri, kada umor i ponegdje ukradena dokolica uzmu maha, biti ispunjene pričama koje su davno završile, ali ostale u našim modernim svijestima.

(Visited 1.579 times, 8 visits today)

Komentari