Film

Filmolista: Najbolje povijesne kostimirane serije vol. 1

Peaky blinders
Foto: facebook.com/PeakyBlinders
Vrijeme čitanja: 7 minute

Kada nas događaji današnjice zamore i napokon nam dosade, kao svojevrsna oaza mogu poslužiti takozvane povijesne kostimirane serije, iliti na engleskom period dramas. Radi se o serijama čija je radnja smještena u neko minulo doba, bilo da se radi o srednjem vijeku ili dvadesetom stoljeću. Oko se kamere često gura na dvorove i prati spletke, intrige i vladavine određenih kraljeva i kraljica, no nije rijedak ni slučaj kada svoje brige možemo zamijeniti brigama više-manje običnih individua iz, recimo, 18. stoljeća.

Zašto pridjev kostimirane u nazivu? Televizija i film koji nose ovaj naziv veoma se ponose svojom kostimografijom i scenografijom. Što vjernije haljine i dvorovi ili ulice grada, to veća ocjena gledateljstva. A teško je odoljeti raskošnim haljinama pod svjetlom svijeća ili elegantnom odijelu gangstera s početka 20. stoljeća. Budući da su povijesne kostimirane serije popularan žanr i postoji velik broj iznimnih i zanimljivih ostvarenja, kako ne bih nekog zakinula, ovo će biti tek prvi dio dvodijelnog sveska ove filmoliste.

10. Lark Rise to Candleford

Ova nevjerojatno nježna serija kao da je stvorena za oštre zimske dane. Laura Timmins (Olivia Hallinan) odlazi iz sela Lark Rise u obližnji gradić Candleford kako bi radila kao pripravnica u pošti majčine rođakinje Dorcas Lane (Julia Sawalha). Uz pomoć njihovih likova upoznajemo ruralni život Lark Risea i užurbaniji tempo Candleforda na kraju 19. stoljeća. Kroz četiri sezone toliko dobro upoznamo likove da nam je iskreno teško oprostiti se od njih na samom kraju, usprkos tome što ova kostimirana drama zapravo ne donosi ništa novo niti revolucionarno.

Možda je upravo zbog tog poznatog i domaćeg ugođaja Lark Rise to Candleford postigla ogroman uspjeh u Velikoj Britaniji te u konačnici i dogurala do čak četiri sezone. Stoga, kada zapušu hladni zimski vjetrovi, uz šalicu čaja, dekicu i čajne kolutiće ne škodi prepustiti se toplom svijetu ove serije.

lark rise to candelford
Foto: feisty-little-maus.tumblr.com
9. Downton Abbey

Downton Abbey razvikana je i vizualno očaravajuća serija o engleskoj aristokratskoj obitelji Crawley s početka dvadesetog stoljeća. Otac, majka, tri kćeri i vojska posluge žive na imanju Downton Abbey i bore se s dolaskom moderne tehnologije i novih pogleda na svijet, velikim  povijesnim događajima te međusobno. Serija jednako prati obitelj koja živi u većinski raskošnom dijelu kuće ispijajući čaj u blistavim haljinama i večernjim odijelima te služinčad koja obitava u podzemnim prostorima dvorca.

Serija je pokupila brojne nagrade, bila hvaljena zbog kostimografije i scenografije te je prozvana jednom od najgledanijih televizijskih serija, iako se mora priznati da joj se nekad progledalo kroz prste.

downtown abbey
Foto: downtonabbeylamps.tumblr.com
8. Outlander

Claire Randall (Caitriona Balfe) s mužem je Frankom Randallom (Tobias Menzies) u Škotskoj na dugoočekivanom medenom mjesecu nakon završetka Drugog svjetskog rata. Lutajući jednog dana po gorju, Claire odlazi do Craigh na Dun, skupine kamenja (a la Stonehenge) i dodirnuvši kamen u središtu kruga, Claire iz 1945. čudesno otputuje u 1743. Tamo dolazi u kontakt sa skupinom ratobornih gorštaka, među kojima se nalazi i mladi Jamie Fraser (Sam Heughan), te zapne za oko zlom Jacku Randallu, za kojeg otkrije da je davni predak njenog muža Franka. Claire zapada u vjerojatno najnevjerojatniji ljubavni trokut te usput pokušava pobjeći iz ralja kapetana Jacka Randalla, koji je pljunuta slika njenog muža.

Poprilično vjernu televizijsku adaptaciju povijesnih romana Diane Gabaldon Outlander uspoređuju s Game of Thrones zbog brutalnih scena, mnogo eksplicitnog seksa i prekrasnih kostima, što možda prvotno privlači gledatelje, ali oni ostaju zbog uvjerljive glume, izvrsne kinematografije, divnog soundtracka i u konačnici zanimljive priče.

outlanders
Foto: facebook.com/OutlanderTvSeries.starz
7. Poldark

Iako Poldark zbog činjenice da je adaptacija serijala povijesne fikcije često dovode u vezu Outlanderom, te dvije serije ne mogu biti različitije. Ross Poldark (Aidan Turner) vratio se iz Američkog rata za neovisnost natrag u Cornwall, na iznenađenje svih, naročito njegove izabranice Elizabeth (Heida Reed) koja se u njegovoj odsutnosti udala za njegovog bratića. Ožalošćeni Ross zapada u mračno raspoloženje, ali ne dovoljno da se ne smiluje Demelzi (Eleanor Tomlinson) spasivši je od njenog okrutnog oca i zaposli je kao kućnu pomoćnicu. Ubrzo postaje jasno da su iskre među njima prejake i tu se zahuktava nova ljubavna priča, dok Ross istovremeno pokušava oživjeti oronule rudnike na svom imanju.

Poldark je klasična povijesna kostimirana drama s ljubavnom pričom kao glavnim pokretačem radnje, uz rivalstva te uspone i padove u braku i karijeri. U seriji prevlada feel-good osjećaj, naročito u poprilično jakoj prvoj sezoni i služi kao itekako dobar izvor eskapizma.

Poldark
Foto: ivebeentothewonderland.tumblr.com
6. Pride and Prejudice

Sada već kultna serija i za mnoge jedina legitimna adaptacija klasika Jane Austen, mini serija Pride and Prejudice iz 1995. godine dala nam je odlične nastupe, zadivljujuću kostimografiju i vinula Colina Firtha u zvijezde. Ova adaptacija priče o Elizabeth Bennet, neobičnoj djevojci koja se mora nositi s konvencijama društva, napornom i ponižavajućom majkom te zagonetnim Mr. Darcyjem i nakon 20 godina privlači gledatelje, ne ostavljajući ih na cjedilu. Sada taj pomalo retro look slike daje poseban šarm seriji, ali priča, gluma i kostimi ostaju jednako uvjerljivi.

Pride and Prejudice
Foto: dreamyfilms.tumblr.com
5. The Hour

Freddie Lyon (Ben Whishaw) i Bel Rowley (Romola Garai) dvoje su novinara koji su dobili priliku života da rade na novim tjednom programu The Hour, koji će voditi šarmantni voditelj Hector Madden (Dominic West). Radnja je smještena u 50-im godinama, što znači mnogo elegantnih kostima, likovi i scenarij su uvjerljivi, a kemija među glumcima očaravajuća. Rizične priče, trzavice među osobljem na televiziji, dim cigareta, dašak velikih političkih mijena i privatne afere ovu seriju čine uzbudljivim i zabavnim iskustvom.

BBC je, međutim, naglo prekinuo snimanje serije nakon druge sezone, što The Hour smješta među nikad prežaljene nedovršene serije. Serija je bila nominirana za sve prestižne televizijske nagrade (BAFTAs, Emmy i Golden Globe).

the hours
Foto: nothingsweeterthanben.tumblr.com
4. Taboo

Jamesa Delaneyja (Tom Hardy) smatrali su mrtvim, no on se nenadano pojavi na sprovodu svog oca, koji je u naslijeđe ostavio zemlju u SAD-u, Nootka Sound. Delaneyjeva polusestra Zilpha (Oona Chaplin) dogovorila je da će prodati tu zemlju dioničkom društvu East India Company. Delaney im pomrsi planove i kao da u London sa sobom donese crnilo, misterij i nevolju.

Iako je serija isprva dobila podijeljene ocjene, Taboo je do kraja prve sezone uspjela stvoriti napetu i zanimljivu priču te si osigurala još dvije sezone. Posebnu pohvalu dobio je Tom Hardy za svoj nastup kao James Delaney u ovom mračnom i brutalnom miljeu.

Foto: facebook.com/tabooFX
3. Penny dreadful

Što bi bilo kada bi se najpoznatiji likovi gotskih romana i najdraži nam mračnjaci našli na istom mjestu u isto vrijeme? Penny dreadful daje odgovor na to pitanje i smješta ih u viktorijanski London, stvarajući time svojevrstan fan fiction s Frankensteinom (Harry Treadaway), Dorianom Greyem (Reeve Carney) i Draculom među glavnim likovima. Međutim, lik Vanesse Ives (Eva Green) spaja sve u cjelinu, jer je ona osjetljiva na šaputanja nadnaravnih bića te oko sebe okupi družinu koja će joj pomoći u borbi protiv mračnih sila, uključujući naočitog Amerikanca Ethana Chandlera (Josh Hartnett) i Sir Malcolma Murraya (Timothy Dalton).

Penny dreadful se na originalan i zanimljiv način poigrava konvencijama i elementima viktorijanskog doba te gotskih romana strave. Ne samo što su uključeni neki kanonski likovi i smješteni izvan svojih kanonskih priča, već se savršeno uklapaju s originalnim likovima u mračnom viktorijanskom Londonu uz odličnu postavu glumaca.

penny dreadful
Foto: facebook.com/PennyDreadfulOnShowtime
2. The Crown

25-godišnja princeza Elizabeth (Claire Foy) upravo se udala za Philipa Mountbattena (Matt Smith). Tijekom njihove turneje po državama Commonwealtha umire joj otac, što znači da je Elizabeth sada postala kraljica. Ostatak serije prati početak vladavine još uvijek živuće engleske kraljice. Mora se nositi s prgavim i ostarjelim Winstonom Churchillom (John Litgow), svojom tvrdoglavom sestrom Margaret (Vanessa Kirby) te naučiti kako ne raditi ništa, što je „najteži od svih poslova“.

The Crown je okrunjena brojnim nominacijama i nagradama, uključujući Golden globe (za najbolju dramu i glavnu žensku ulogu) i BAFTA. Iako neki tvrde da je tempo serije previše usporen, vrhunska (i skupa) produkcija obogaćena odličnom glumom čini ovu seriju dovoljno intrigantnom da bi se mogla pogledati u jednom sjedenju.

The Crown
Foto: facebook.com/TheCrownNetflix
1. Peaky blinders

Prvi svjetski rat tek je završio, ali nasilje na ulicama Birminghama se nije povuklo. Gradom vlada gangsterska obitelj Shelby, pod vodstvom samozatajnog, ali sumornog i brutalnog Tommyja (Cillian Murphy), koji obitelj vodi svojim velikim ambicijama, tjerajući cijelu obitelj da ili prihvati promjene ili otpadne negdje putem. Tri sezone serije tvore pravu epsku priču o jednoj obitelji na početku dvadesetog stoljeća, a još će dvije obećane donijeti i veće i ambicioznije Tommyjeve spletke i planove.

Osim izvanredne produkcije i izvrsne glume (posebno bih izdvojila već spomenutog Cilliana Murphyja, Toma Hardyja i Helen McCrory), posebno je zanimljiva kombinacija moderne glazbe (Nick Cave, PJ Harvey, Arctic Monkeys i još neka zvučna imena sličnog kalibra čuju se u pozadini tijekom slow mo scena prijetećeg hoda gangstera) s miljeom dvadesetog stoljeća. Rezultat je fantastična priča u kojoj si čovjek ne može pomoći ne navijati za negativce.

Peaky blinders
Foto: facebook.com/PeakyBlinders

Od ljubavnih trokuta preko mračnih borbi s nadnaravnim i vladavine kraljica do elegantnih gangstera, evidentno je da se povijesne kostimirane serije ne libe raznolike tematike, osiguravajući tako svojim gledateljima mogućnost biranja i sigurnu zabavu.

Be social

Komentari