Glazba

“Gužva u Svemiru” (Doringo): Profinjen izraz kvalitetnih glazbenika i njihove stvaralačke moći

doringo
"Gužva u Svemiru" [naslovnica albuma]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Doringo čine Dinko Čvorić aka Doringo himself (gitara/produkcija), Mihovil Jurdana (bas) te Damir Mihaljević (bubanj). Nakon debitantskog izdanja “Infography” iz 2017. godine, ovo je drugo izdanje ovog instrumentalnog surf/prog rock projekta.

Izdanje donosi 8 skladbi i 30 minuta meditativnog muzičkog putovanja u pratnji širokog spektra instrumenata i zavodljivih ritmova koji crpe svoje inspiracije kako iz faze avant-funka Cana, tako i etno ostavštine ovih (i ne samo ovih) prostora.

Prozračna atmosfera

Naslovi skladbi će ponešto otkriti, iako suštinski predstavljaju samo zgodnu igru asocijacija, ostavljajući slušatelju na volju koliko će pokušati sagledati moguće poveznice naslova skladbe i samog sadržaja. Ono što je svakako puno bitnije jest činjenica da je riječ o atmosferi koja nije pretenciozna nego u maniri najboljih surf trenutaka djeluje prozračno, poticajno i nadahnjujuće. Sasvim nenapadno uključuje elemente jazza i klasičnih prog rock obrazaca, što na koncu rezultira skladbama poput Vrlika koja svakako spada u izdvojene trenutke generalno ujednačenog i dobro balansiranog izdanja.

Preslušavajući album, gotovo je šteta da se ove skladbe nisu u nekakvoj alternativnoj B verziji albuma miksale uz dodatak elektronike jer u rukama kvalitetnog DJ-a ovo bi mogla biti podloga fantastičnog elektro seta.

Autentičan i motivirajući uradak

Uz skladbu Vrlika vrijedi izdvojiti otvarajuću Mrežničko kolo koja je ponajviše zaslužna za surf predznak ovog izdanja te prog jazz komad Rimska salata koja zaključuje nositeljski trojac albuma.

S obzirom na početak godine kao vrijeme izlaska albuma, lako je moguće da će ovo izdanje u poplavi godišnjih lista tijekom prosinca ostati u zapećku i pomalo zaboravljeno. U drugim bi okolnostima sasvim legitimno stao uz bok Chuijevom “Iz kapetanovog dnevnika” i ABOP-ovoj “Delti”. Ne toliko nužno žanrovski istovjetan, koliko izražajno i instrumentalno bogat, autentičan i motivirajući glazbeni uradak.

Konačno, “Gužva u Svemiru” je još jedan dragulj domaće klupske scene. Autentičan i profinjen izraz kvalitetnih glazbenika i njihove stvaralačke moći i sposobnosti da glazbi udahnu univerzalnu vrijednost i smisao.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari