22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Hrvatska u očima Hollywooda: Kolijevka kvalitetnih glumaca ili zemlja u kojoj se mačke prodaju za 3 kune?

e-devlet-turkiye-ssk-sorgu.blogspot.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
facebook.com/RedWidowABC
facebook.com/RedWidowABC

Inspiriran premijerom nove američke kriminalističke serije, naziva Red Widow, u kojoj glavne uloge igraju dva najvažnija hrvatska glumačka izvoza u SAD-u, odlučio sam se pozabaviti temom Hrvata i slikom Hrvatske u Hollywoodu.

fotomontaža: Ziher.hr
fotomontaža: Ziher.hr

Rade Šerbedžija i Goran Višnjić kao glavni predstavnici

Pa počnimo s već spomenutom ABC-evom serijom, Red Widow ilitiga Crvena udovica. U novoj seriji scenaristice Twilight Sage (ali i izvršnom producenticom Dextera), temeljenoj na nizozemskoj seriji imena Penoza, australska glumica Radha Mitchell glumi ženu koja preuzima uzde u svojoj mafijaškoj obitelji nakon što joj muž biva ubijen. Naravno,  ta mafijaška obitelj vuče korijene iz majke Rusije što nas vodi Radi Šerbedžiji koji u Udovici tumači patrijarha te ruske obitelji Petrov. Zasigurno najpoznatiji i najdugovječniji hrvatski glumac u inozemstvu izgradio je svoju karijeru na likovima obdarenim onim nama najdražim američko-ruskim naglascima, jer to su očito jedini likovi koje glumci slavenskog podrijetla mogu glumiti. Ako sad pogledamo Šerbedžijine uloge, vjerojatno bismo ustanovili kako je legenda hrvatskog glumišta stvoren za likove čija prezimena završavaju na –ov ili neke bezimene ruske komunističke generale.

U seriji jednu od glavnih uloga igra i naš mlađi “Šerbedžija”, Goran Višnjić, kojeg na početku serije najavljuju s onim famoznim and… u “prozivu” glumaca (titulu koju je u 30 Rocku imao Alec Baldwin, ili pak Dakota Fanning u Twilight Sagi). No, za razliku od Šerbedžije, Višnjić još uvijek nije zapao u taj vrtlog beskonačnih uloga slavenskih negativaca pa je tako glumio i Spartaka, i Marka Millera, i Andyja i neke druge likove čija imena nisu nužno bila ona koja Amerikanci zamišljaju da mi ovdje “Bogu iza nogu” imamo.

e-devlet-turkiye-ssk-sorgu.blogspot.com
e-devlet-turkiye-ssk-sorgu.blogspot.com

S druge strane, postoji i jedna glumica imena Mira Furlan koja je glumeći u Hollywoodu u potpunosti izbjegla ulogu stereotipne ruske (jer cijeli istok Europe je jednostavno Rusija) prostitutke ili negativke koja stoji sa strane svom generalu i sl. Tako je Mira Furlan, pokazujući svima da se to može, odigrala kultnu geekovsku ulogu ambasadorice Delenn u Babylonu 5 te Danielle Rousseau u još jednoj kultnoj i uz to jednoj od najpopularnijih serija svih vremena, Lost.

facebook.com/AmbassadorDelenn
facebook.com/AmbassadorDelenn

Naši mediji često će se pohvaliti i glumcima hrvatskih korijena koji ni sami često  ne znaju ništa o Hrvatskoj, uključujući Johna Malkovicha, Jennu Elfman, Denise Richards s iznimkom Ivane Miličević koju čak i u američkim medijima nerijetko predstavljaju kao “Croatian American actress”.

I kada pomislimo da su Amerikanci možda nešto i naučili o nama, tj. naučili jednostavnu činjenicu da postojimo (čemu velikim djelom možemo zahvaliti Višnjiću na ulozi Hrvata u najgledanijoj seriji 90-ih ER), oni nas ponovno uspiju iznenaditi.

facebook.com/YouMayNotKissTheBride
facebook.com/YouMayNotKissTheBride

Naša kava ima okus po pišalini?

Tako je prošle godine izašao američki film naziva You May Not Kiss the Bride u kojem glavne uloge tumače Dave Annable (Brothers & Sisters) i Katharine McPhee (Smash) uz pojavljivanje Oscarovke Kathy Bates te Mene Suvari i Roba Schneidera. Film prati mladog fotografa kućnih ljubimaca koji je prisiljen oženiti Hrvaticu imena Masha kako bi ona dobila zelenu kartu, a on otplatio dug njenom ocu, koji je inače don hrvatske mafijaške obitelji u SAD-u (hrvatski kriminal je, naime, prešao Atlantik) i kojeg glumi Ken Davitian poznat nam po svojoj ulozi Boratovog sidekicka. Inače, obiteljsko prezime je jedno od najuobičajenijih hrvatskih prezimena, Nikitin (čime su dokazali da znaju da ime Nikita zvuči slavenski). Ali, nećemo ih previše napadati, ipak su se udostojili “guglati” Hrvatsku pa tako znaju da se u državi koriste kune i postoji grad Dubrovnik (u kojem se mačke kupuju po cijeni od 3 kune pa navali narode!). I da, naša kava ima okus po psećem urinu.

Ali kako bi nam dokazali da ih stvarno nije briga, u filmu ćete (ako ga se odlučite pogledati, a trebali bi bar iz čiste znatiželje) u jednom trenutku za vrijeme vjenčanja glavnih likova saznati za jednu tradiciju na hrvatskim vjenčanjima. Izgleda da se Hrvati deru “Gorko, gorko…!”  dok se mladenci ne poljube, jer tek onda vino postaje slatko. U potpunosti je nebitno što je to ruska tradicija i odnosi se na votku, ali stvarno, koga briga? Kako je film komedija, oprostit ćemo im budući da su koristili hrvatski jezik, a i mi smo očajni za svjetskom pažnjom.

Tako ako ste propustili, Lynette iz Kućanica u mladim je danima proputovala Hrvatsku, dok je reality show Amazing Race također prošao kroz RH (i to i Split i Dubrovnik). Sad kad to znate možete mirno spavati.

Na Risnjaku živi kanibal, u BiH ne postoje ceste

A sada se malo udaljimo od Hollywooda, i vratimo se u našu Europu gdje nadajmo se većina zna da Hrvatska postoji. Godine 2009. izašao je francuski film Vertige, koji je u hrvatskim medijima neiznenađujuće dočekan burno i to zato što se radnja vrti o francuskim tinejdžerima koji se odluče na planinarenje na Risnjaku gdje ih dočeka Hrvat-kanibal Anton koji naravno komunicira urlanjem. Statistika u epilogu naznačuje da je na Balkanu nestalo oko 3500 ljudi pa su očito producenti ovim hororom htjeli upozoriti moguće turiste (baš su dragi). Ma brojnih je sličnih primjera čak i u ozbiljnijim djelima kao u filmu The Social Network  (inače nominiranom za Oscara za najbolji film) u kojem lik izjavi kako u BiH uopće nema cesta.

puppylovingzombies.tumblr.com
puppylovingzombies.tumblr.com

Mnogi Hrvati bi se uvrijedili na ovakve filmove američke (i francuske) kinematografije, no moje jednostavno pitanje glasi zašto? Naš jedini odgovor trebao bi biti smijeh jer neznanje i tolerancija neznanja sigurno ne predstavlja sramotu onih o kojima se ne zna, već onih koji ne znaju.

Be social

Komentari