Intervju

Jaakko Eino Kalevi – U KSET-u vas čekaju eksplozije MIDI nota i ozbiljno kidanje!

Jaakko
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Napokon u Zagreb stiže Jaakko Eino Kalevi – jedinstveni glazbenik i multi instrumentalist koji će nastupiti u subotu, 2. ožujka zajedno sa Sofie Winterson u organizaciji KSET-a i Velvet festivala na kojem je ovaj Finac već nastupio. Napomenimo i da će prije zvijezde večeri nastupiti izvrsna dream-pop umjetnica iz Amsterdama.

Jaakko Eino Kalevi djeluje od 2007., od početka sam, ponekad i kao DJ, sada u izdanju s bendom. 2016. zauzeo je nagradu European Border Breakers (EBBA) za glazbene umjetnike u nastajanju. Sada su njegova karijera i izričaj evoluirali u mnogo više od onoga kako ga se karakterizira kao psych-pop izvođača.

U intervju pročitajte što ga inspirira u glazbi i vizualnom izričaju, kako je doživio prvi nastup u Hrvatskoj i kako najdosadniji poslovi mogu inspirirati. Svakodnevica može biti blijeda i uljuljati nas u dosadno ludilo jednoličnosti. Neka ova subota pokaže sve naše boje i nek nas prožmu synthevi u miksu s elektronikom i britkim gitarama.

Već sad mislim da bi nam se to što ćemo imati prilike u KSET-u čuti moglo toliko svidjeti da se zaletimo i do Ljubljane. Tamo će Jaakko s bendom i Sofie kao pre-actom nastupiti u Kino Šiški. Upoznajte ga pobliže u intervjuu, a najbliže njemu možete doći putem njegove glazbe, i to sutra u KSET-u!


Pozdravljamo te i zahvaljujemo ti se na odvojenom vremenu za naš mali intervju. Moram priznati da mi je izuzetno drago da mogu “porazgovarati” s tobom. Priznajem da izrazito cijenim tvoju glazbu, rado plešem uz nju i inspirira me. Ovo nije tvoj prvi put u Hrvatskoj, svirao si i na Velvet festivalu. Kako je prošlo? Je li ovo tvoj prvi put u Zagrebu? Je li pre rano da te pitamo o dojmovima hrvatske publike?

Prvo, hvala na lijepim riječima. Jako sam uzbuđen što ponovno dolazim u Hrvatsku. Zadnji put je bilo jako zabavno! Na kraju mog seta publika je plesala na pozornici. To je zbilja bio poseban trenutak. Samo druženje tamo bio je pravi užitak.

Kako napreduje turneja? Kakve su reakcije publike?

Bilo je jako dobro! Mnogi koncerti su bili rasprodani i imam osjećaj da publika u današnje vrijeme puno bolje razumije moju glazbu i zahvalan sam na tome. Također, uživam svirati s bendom s kojim sviram sada. Vizija postaje znatno jasnija.

Sigurna sam da si ovo pitanje često čuo u intervjuima, no reci nam nešto o svojoj pomalo poetičnoj životnoj priči. Naime pročitala sam da si radio kao vozač tramvaja. Kako je to utjecalo na tvoj kreativni proces stvaranja glazbe? Jesi li se našao u situaciji da osluškuješ grad, slušaš zvukove i promatraš ljude?

Pa zapravo, to je značilo da imam mnogo vremena da pustim svoje misli da se u vremenu razviju u ideje. Zasigurno sam stekao mnogo ideja u tom periodu. Također kada radite puno radno vrijeme postajete frustrirani i želite iskoristiti svoje vrijeme što efikasnije moguće.

Foto: Press

Jako nam se sviđaju tvoji videi i vizualni izričaj općenito. Radiš li ti svoje video klipove? Tko ili što te inspirira u tome?

S nekim videima imam više veze, s nekima manje. Teško je reći što me inspirira. Jednostavno stvari koje vidim i koje mi se sviđaju. Trenutačno me dosta inspirira srednjovjekovni dvorac iz 9. stoljeća kojeg sam jučer posjetio u blizini Bratislave.

Za koga bi rado svirao kao predgrupa (ili koga bi rado čuo uživo ali nisi imao prilike do sada)?

Rado bih uživo doživio sastav Molchat Doma (op.A post-punk, synthpop, new wave bend iz Bjelorusije).

Uživali smo u tvom Boiler room koncertu i nastupu. Koliko elektronika utječe na tvoj glazbeni izričaj.

Mislim da će moj nadolazeći EP će biti više elektronički. Međutim danas je sva glazba više manje elektronička. Teško je povući granicu između toga. Synthevi svuda. To je činjenica.

Što je po tvom mišljenju najteži dio za izraziti u pjesmi?

Mislim da je definitivno najteži dio pisati tekstove. Ili nije tako teško, samo je npr. jednostavnije dosjetiti se ritma bubnja ili bass dionice.

Mali izazov – opiši svoju glazbu u 3 riječi!

Mašta (fantazija), nebo, voda.

Naišla sam i na informaciju da sviraš mnogo instrumenata. Reci nam malo više o tome. Koji si prvo naučio i zašto si odabrao upravo taj instrument?

Kada sam počeo svirati, svirao sam gitaru u metal bendu. Mislim da je to bio jako uobičajen način ulaska u svijet glazbe u mojoj generaciji. Nakon toga poželio sam naučiti svirati bubnjeve, pa klavir i tako dalje i tako dalje. Zadnji instrument kao dodatak koji učim svirati je saksofon. Želim se poboljšati u sviranju saksofona.

Preporuči nam album (ili izvođača) koji si relativno nedavno otkrio ili nam preporuči neki bend uživo, koncert na kojem si bio i kojeg preporučuješ. Želimo otkriti malo nove glazbe!

Jako volim bend Walls & Birds. Izvrsni su uživo i zbilja se radujem čuti njihov novi materija. Nadam se da će uskoro nešto izbaciti.

U jednom intervjuu si izjavio da te intimni, manji koncerti čine nervoznijim od onih na festivalima. Nadamo se da ćeš ipak uživati u KSET-u u subotu, veselimo se tome. Što možemo očekivati?

Bit će eksplozija, MIDI nota i ozbiljnog “kidanja”! uništavanje. Naša basistica Jelena je iz Hrvatske tako da će ovo biti njen nastup na domaćem teritoriju. S veseljem iščekujemo koncert!

Be social

Komentari