Istaknuto
16.10.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Ove srijede Nova glazba donosi sedam glazbenih noviteta za koje možete glasati do one sljedeće i pet stranih prijedloga za slušanje.

14.10.2019.

Vrijeme čitanja: 11 minute Nismo se htjeli amaterski pozabaviti memom u rekreativne svrhe, nego analizirati memski potencijal sa stručnjakinjom za verbalnu i neverbalnu komunikaciju.

Glazba

“Iza naših zidova” (Šajzerbiterlemon): Ovo nije album koji želite propustiti

17.07.2019. Mihael PinterIza naših zidova [cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon što su prije nepune dvije godine privukli pažnju svojim self-titled EP-jem, beogradska garažna trojka Šajzerbiterlemon došla je do svog albuma prvijenca imena “Iza naših zidova”.

Jovan Sibinović (vokal/gitara), Mario Marković (bas/vokal) i Ana Đurović (bubnjevi) predstavljaju u svakom smislu i pogledu sve ono zbog čega je beogradska škola garažnog punka/rokenrola neprikosnovena na famoznim ‘ovim prostorima’. Nezahvalno je (ili možda ipak zahvalno) spominjati imena poput Električnog orgazma ili Partibrejkersa, ipak, kada bi imali podmladak to bi bili upravo Šajzeri.

Proživljavam nevjerojatnu količinu monotonije na gotovo svakodnevnoj bazi dok pokušavam preslušavati gomile bendova koji se trude biti strašno komplicirani u nadi da će upravo to biti formula otkrivenja tajne velike rokenrol moći. Sasvim je paradoksalno kako upravo oni koji se najmanje hvataju vlastitog repa uspijevaju sasvim jednostavno, pod punim gasom i u jednom dahu isporučiti pravu malu erupciju znoja, žestine, drčnosti. Upravo ta lakoća kojom Šajzeri iz svojih instrumenata izvlače zid brzine i buke je ono što ih profilira u odnosu na monolitnu bazu, kojoj barem kolokvijalno, pripadaju u žanrovskom smislu.

Kroz nešto ispod trideset minuta svog albuma prvijenca Šajzeri prolaze u stilu već dugo kultnog Nightridera iz Mad Maxa, ne pomišljajući na uzmak u suludom tempu i ritmu punka i garaže. Eklatantni primjer simboličnog izgaranja na lomači brzine i buke jest prvi singl s albuma O idolima.

Navedeni singl uz Zidovi i Sneg čini okosnicu albuma koji Šajzerima pruža priliku da kroz nastupe uživo izgrade potpunu sliku o sebi kao bendu bez kompromisa koji će kroz znoj natopljenih majica zaraditi svoj status na sceni koji im nesumnjivo pripada.

“Iza naših zidova” je bezuslovna pristupnica u A klasu nabujale srpske scene na kojoj već sada vlada ‘gužva’. Sve mi se čini da, iz nekog neobjašnjivog razloga, garaže i podrumi hrvatskih generacijskih srodnika (napose Zagrebačkih) potmulo miruju i stagniraju dok im istočne kolege proživljavaju pravi mali procvat na nikada kvalitetom preokupiranijoj sceni.

Uz Vizelj, Straight Mickey and the Boyz, Buč Kesidi, Artan Lili, Virvel, Repetitor i gomilu drugih ne nužno žanrovski povezanih bendova, ovo je zlatno doba. Zaista nije loše biti mlad i nadrkan danas. Djeco iskoristite priliku. Šajzerbiterlemon nije stvar koju želite propustiti.

(Visited 188 times, 2 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(9 votes, average: 4.556 out of 5)

Komentari