Glazba

Izvještaj: French Films – Dinamična večer uz finsku inačicu Joy Divisiona

Foto: ziher.hr/ Marta Lučić
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: ziher.hr/ Marta Lučić
Foto: ziher.hr/ Marta Lučić

Ove subote, 25.5. u art Kino Griču svoj premijerni nastup u Hrvatskoj održao je finski bend iz Helsinkija – French Films. U solidno popunjenom Kino Griču, gdje se okupilo oko 60-ak znatiželjnika, finski sastav predstavio je svoje najuspješnije hitove s debitantskog albuma Imaginary Future, kao i najbolje hitove iz novog albuma White Orchid, izdanog u svibnju ove godine. Koncert koji je zbog finala Lige prvaka bio pomaknut na kasniji termin, definitivno nije razočarao one posjetitelje, koji su odlučili provesti subotnju večer uz ritmove skandinavskog indie rocka.

Beskompromisan i dinamičan zvuk French Filmsa dominirao je tokom čitavog seta, koji je trajao otprilike 40 do 50 minuta. Pjesmama na tragu kombinacije Joya Divisona, The Curea, Ramonesa i Beach Boysa, finski sastav uspio je rasplesati većinu posjetitelja Kino Griča. Vidno raspoloženi Finci uspjeli su navesti publiku da prihvate njihov energičan stil glazbe i da prate njihove pjesme, koje bi se mogle najbolje usporediti kao vedrije verzije pjesama engleskog sastava Joy Divisona. Dominantni zvuk bass gitare uz odlične dopune gitara i vrlo kvalitetnih podloga bubnjeva i klavijatura, učinili su koncert French Filmsa u jedan vrlo ugodan audio-vizualni doživljaj. Stalno naguravanje na stageu između pjevača Leppanena i glavnog gitarista Kahkonena dodatno su upotpunili ovu indie rock večer.

Foto: ziher.hr/ Marta Lučić
Foto: ziher.hr/ Marta Lučić

Set-lista je bila ispunjena najpoznatijim pjesmama ovog finskog sastava, pa su tako posjetitelji mogli čuti pjesme kao što su Golden Sea, White Orchid, Special Shades, All The Time You Got ili Where We Come From. Posebno oduševljenje publike izmamila je vjerojatno najpoznatija pjesma, izrazito dinamična i zarazna Take You With Me, pa smo tako prvi put tokom koncerta vidjeli dio publike koja je zapjevala zajedno sa pjevačem Leppanenom. Brzi i energični set French Filmsa trajao je relativno kratko, pa je tako na iznenađenje publike nakon devete pjesme finski sastav najavio zadnju stvar.

Dobroćudni Finci, odlučili su saslušati želje publike te su se nakon kratke pauze vratili na pozornicu i odsvirali na bisu pjesmu You Don’t Know, koja bi se mogla najbolje opisati kao ”old-school” Ramones pjesma. Međutim, bis French Filmsa bio je vrhunac koncerta, gdje su obojica gitarista skakali po stageu, a poseban ”highlight” bio je skok pjevača Leppanena u publiku, gdje je između gledatelja svirao svoju solo dionicu. Osim toga počeo je plesati zajedno sa publikom i s njom se naguravati, što se publici posebno svidjelo. U žaru svirke tako je Leppanen u jednom momentu u naguravanju sa publikom završio na podu te je jednostavno nastavio svirati, što je publika pozdravila gromoglasnim pljeskom, kasnije se Leppanen pridigao i pridružio ostalim članovima na stageu da završe koncert.

Foto: ziher.hr/ Marta Lučić
Foto: ziher.hr/ Marta Lučić

Možemo zaključiti da su French Films napravili jedan odličan koncert, gdje je njihova energija vrlo brzo osvojila publiku. Dečki su pokazali koliko dobar i kvalitetan indie rock može biti. Vrlo zarazne pjesme i energičan nastup ostavili su sjajan dojam na posjetitelje Kina Griča i sa nestrpljenjem čekamo njihov novi nastup u Hrvatskoj.

Kako zvuče French Films, poslušajte u linku:

Be social

Komentari