boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Vizart

Izložba “Suvremena umjetnost” u Centru Cvjetni: Dinamična fuzija starije i mlađe generacije

Foto: Luka Kirin/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sinoć je otvorena vrlo zanimljiva izložba slika i skulptura naziva „Suvremena umjetnost“ u Centru CVJETNI. Riječ je o skupnoj izložbi koja je premijerno predstavljena u novom prostoru Centra na čak 500 m2 izložbenog prostora, a cilj joj je predstaviti raznovrsnost hrvatske likovne scene. Za ovu prigodu odabrano je 16 umjetnika: Boris Demur, Petar Dolić, Marija Dujmović Kondres, Eugen Feller, Nikolina Ivezić, Svjetlan Junaković, Petar Hranuelli, Alana Kajfež, Tisja Kljaković Braić, Julije Knifer, Milena Lah, Marina Stoponja, Josip Stošić, Nikola Vudrag, Jasenka Vukelić i Josip Zanki.

Bilo je vrlo ugodno i, pomalo iznenađujuće, vidjeti koliko je ljudi došlo podržati otvorenje ove izložbe. Pri samom ulasku u prostor, nemoguće je da vas ne obuzme uzbuđenje i znatiželja. Čisto bijele zidove zamijenili su tamnosivi s dekorativnim detaljima i stvorili posve novu atmosferu koja ne odmaže pri uživanju u postavu, a prostor čini toplijim i pristupačnijim. Likovni postav je zapravo dinamična fuzija starih i već afirmiranih umjetnika, poput Knifera ili Demura, s mladom i vrlo obećavajućom generacijom koju predstavljaju Dujmović Kondres, Kljaković Braić, Vudrag i Vukelić.

Izložbu su otvorili povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže i autor izložbe i likovnog postava, Petar Hranuelli. Albaneže je sve nazočne podsjetio na osnovne stvari o razumijevanju likovnog djela i uspostavljanju određenog odnosa prema istome. Upozorio je kako ne smijemo zaboraviti da je ljepota ponekad manje važna od napetosti ili čak rušilačke energije pojedinog djela, kao što je ponekad hladna čistoća važnija od emocije. Promatraču je bitno uspostaviti individualan odnos prema djelu koje finalno rezultira s užitkom u njemu, a cijelu priču o individualnosti je lijepo povezao sa suvremenom umjetnošću, istaknuvši kako je to jedini kriterij koji nam danas ostaje. Zaista je moguće na ovoj izložbi pronaći nešto za sebe i uživati u humoru, provokaciji, meditativnoj filozofičnosti ili naprosto u lijepoj tehničkoj izvedbi pojedinih djela. Izdvojila bih duhovite skulpture Marine Stoponje koja istražuje koliko različitih tema može biti obrađeno jednim baznim oblikom – jastukom. Približavajući se hiperrealizmu i popartizmu, Stoponja se poigrava rodnim stereotipima, istovremeno koketirajući s temom erotike.

Ova izložba dokazuje kako je hrvatska likovna scena itekako živa i izuzetno kreativna. Postavljanje ovakve skupne izložbe u kontekstu shopping centra CVJETNI slučajnim prolaznicima omogućuje da nakratko zalutaju u svijet likovne umjetnosti koja se trudi ostati u bliskom kontaktu s publikom. Šesnaestero autora prezentirano je na svjež način u novom prostoru u kojem možete dobiti lijep pregled dijela hrvatske likovne scene. Izložba traje do 30. prosinca ove godine, a ulaz je slobodan. Ako već idete u shopping, topla preporuka: počastite se i uživanjem u ovoj izložbi, a ne samo parom novih cipela.

 

(Visited 593 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari