Istaknuto
12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

11.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U novu školsku godinu ulazimo s novim singlovima, što stranim, što domaćim. Na vama je da ih poslušate i glasate za onu pjesmu koja to najviše zaslužuje.

Glazba

Izvještaj – Russian Circles: Rutinski, ali vrlo dobro

19.11.2016. Luka SinkovićFoto: Ella Valentić / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Tri su godine prošle od zadnjeg posjeta benda Zagrebu, izvještaj s tog koncerta mi je osobno jedan od dražih, a isti je slučaj i s koncertom. Jučerašnji je na neki način bio sličan, no možda nije opravdao visoka očekivanja. Russian Circles su se u Zagreb vratili s novim albumom „Guidance“ kojeg nisam uspio previše istražiti, no kvaliteta njegovog prethodnika dosta govori o očekivanjima ljudi i popunjenosti kluba u četvrtak.

Nisam uspio ući na vrijeme kako bih vidio violončelisticu Helen Money. Budući da sam je gledao prošle godine prije Jarboe, otprilike sam upoznat s njenim repertoarom. Ne bih rekao da je glazba dosadna jer to što ona radi je impresivno za jednu osobu na jednom instrumentu. No opet se radi o solo projektu, tako da joj je glazba ponekad prazna, fali joj punine. Kako je izgledala sada ne bih znao, no mislim da u godinu dana nije pretjerano promijenila filozofiju. Postojala je i nada da će Alison Chelsey možda nastupiti s Russian Circles budući da je na njihovom albumu iz 2009., „Geneva“.

Foto: Ella Valentić / Ziher.hr

Foto: Ella Valentić / Ziher.hr

Budući da je Helen Money počela malo kasnije od predviđenog, očekivao sam da će se i satnica tako pomicati, no bend je počeo u 22:30, kao što je i predviđeno. Početak koncerta obilježile su pjesme s novog albuma koje vrlo dobro koriste kombinaciju atmosfere i metal estetike. Posebice do izražaja u priči dolazi odlična tehnika bubnjara Davea Turncrantza, koji je jedan od najboljih u kompletnom post-rock/metal žanru.

Refleksno sam htio napisati da je zvuk bio odličan, budući da sam u prethodnoj rečenici stao na bubnju. Za taj instrument to je istina, međutim gitara je na nekim pjesmama slabije dolazila do izražaja, ne znam je li bila pretiha, ili se frekvencijski malo gušila s basom, no bubanj je u svakom slučaju uzeo show. Ova manjkavost s gitarom nije toliko dolazila do izražaja, tako da se stvarno može reći da je zvuk bio korektan.

Foto: Ella Valentić / Ziher.hr

Foto: Ella Valentić / Ziher.hr

Puni Vintage (i ljudima i maglom) zaista je dao dobar ugođaj ovom instrumentalnom bendu, no ostaje osjećaj da se bendu samome nije baš dalo, iako je vidno uživao u svojoj glazbi. Jedina dinamika na pozornici je prije spomenuti bubnjar, a koncert je prošao bez ijedne progovorene riječi. Tome svemu pritom ne pridajem nikakav osjećaj žaljenja, govorim čisto opservacijski. Koncert je trajao možda nepunih sat i pol s bisom, na kojem je izvedena odlična Younglood. Tijekom koncerta napravljen je presjek bitnih stvari njihovog opusa, ponajviše sam se razveselio čuti 1777 s odličnog predzadnjeg albuma „Memorial“, međutim neki favoriti su izostali te ostaje dojam da je bilo prostora barem za još dvije pjesme.

Ne znam jesu li mi unazad tri godine očekivanja previše porasla ili su u Močvari nastupili s daleko boljim albumom i setlistom ili se pak radi o tome da je koncert ostao malo nedorečen, no nije ni bitno. Ne bi trebalo sitničariti nad vrlo dobrim izvedbama – ova Russian Circlesa je to svakako bila.

Foto: Ella Valentić / Ziher.hr

Foto: Ella Valentić / Ziher.hr

(Visited 101 times, 2 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(No Ratings Yet)

Komentari