Istaknuto
23.09.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi devet novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Glazba

Izvještaj – Spectral Voice: Transcendentalnost smrti u Attacku

30.09.2018. Luka SinkovićFoto: Joža / Subsite.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jedan od najboljih albuma 2017. Eroded Corridors Of Unbeing” nekim se čudom dovukao do Medike. Osjećaj je pomalo nestvaran jer kvalitetni bendovi poput Spectral Voice koji žanrovski spadaju u jedan mali, specifični dio undergrounda, već neko vrijeme izostaju sa Zagrebačke scene, no izgleda da bi se to u budućnosti moglo promijeniti – pokazao je to interes publike u četvrtak navečer.

Morbid Creation nadmašili očekivanja

Nezahvalno je otvarati za takav bend, ali mladi Slovenci Morbid Creation već su svirali prije Spectral Voicea i Blood Incantationa u Kopru. Tada ih nisam gledao, no impresivno je vidjeti da imaju iskustvo sviranja prije suvremenih death metal bendova. Sada su zvučali puno bolje nego što sam očekivao da će zvučati mladi death metal bend iz Slovenije. Zvuk u klubu je bio odličan – čak i kod predgrupe. Za razliku od headlinera, Morbid Creation naginje prema onom veselijem kutku death metal žanra – sa zabavljanjem publike između pjesama, pokojom solažom, nešto veselijim ritmovima te ima nekih dodirnih točaka s gore tematikom. Vokal koji ima između 120 i 150 kila nastupa pod stage imenom Morbid Obesity, što je morate priznati prilično zabavno. Posebice kad je udovoljio poklicima iz publike da skine majicu.

Foto: Joža / Subsite.hr

Ne znam onoliko koliko bih želio o death metal sceni. Uvijek sam više naginjao mistici black metala, dok sam kod death metala bio vrlo izbirljiv priklanjajući se više nekakvim žanrovskim hibridima. Upravo iz tog razloga ne znam previše o fundamentima žanra, međutim ima nešto što se događa u spomenutom žanru unatrag nekoliko godina, a što me zbilja očaralo. U death metal vratila se atmosfera. Možda vratila i nije prava riječ, jer nisam siguran je li postojala ranije, no mislim da sam nešto slično čuo na “Left Hand Path” švedskog benda Entombed. Unazad par godina naslušao sam se odličnih albuma koje su izdali primjerice Venenum, Dead Congregation, Blood Incantation te bend kojeg smo čuli u četvrtak navečer.

Spectral Voice i nekoliko zapaljenih svijeća

Toliko je odlično ukomponirana sporost dooma u death metal rifovlje. Vokal je stavljen u drugi plan, a kada se pojavi zabljesne kao još jedan truli instrument. Ne događa mi se toliko često da album uživo zvuči duplo bolje. Zvuk je toliko težak, a njegova turobnost ne prolazi jer pjesma traje 14 minuta, već se pred kraj pojačava da bi se taj efekt replicirao iz pjesme u pjesmu. Atmosfera koja je stvorena pritom je nemoguća. Jedina svjetlost prisutna u klubu dolazila je od nekoliko zapaljenih svijeća dok se s pozornice iz mraka širi zvuk transcendentalnosti smrti.

Foto: Joža / Subsite.hr

Izuzev genijalnog koncerta bogatiji smo za Abyssal booking organizacijski kolektiv koji će se izgleda baviti dovođenjem imena iz undergrounda ekstremnog metala. Tako da sljedeći put nećete morati najbolji prošlogodišnji metal album ići gledati u Ljubljanu. Sljedeće što Abyssal booking najavljuje jest nastup benda Master u utorak 9. listopada u Attacku.

(Visited 203 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari