Glazba

Izvještaj: Venom Inc. i Vader odradili koncert po špranci

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Da, dogodilo se i to – u Zagreb je stigao veliki Venom, međutim ne kao kompletan bend, već kao Venom Inc., cover bend legendarnog prethodnika. „Cover bend“ možda zvuči preoštro, no zaista je tako. Nekadašnja gitara Venoma Jeffrey Dunn te bubanj Anthony Bray stvorili su s basistom i vokalom Tonyjem Dolanom bend koji će odrađivati onaj posao na koji je Conrad Rant, poznatiji kao Cronos, gurajući bend dalje stavio u drugi plan.

Večer je počela dosta rano, a satnica se mijenjala čak nekoliko puta, budući da je prva predgrupa, Zompok, naknadno dodana u satnicu večeri. Nakon njih je nastupao Divine Chaos, još jedan koncert kojeg nisam uspio vidjeti zbog privatnih obaveza, ali i iz razloga jer su navedeni koncerti počeli prerano.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Prvi bend koji sam gledao bio je poljski Vader, inače stari poznanik zagrebačke publike. Dokaz tomu je i način na koji se vokal Piotr obratio slušateljim – na vrlo dobrom hrvatskom, riječima „Dobra večer Zagreb“. Moram priznati da sam ih u dosta boljem izdanju gledao u Močvari jer ih je na samom početku koncerta kroz nekolicinu pjesama mučio zvuk gitare. Jednom kada je problem bio riješen, nastup se u globalu drastično popravio. Kroz nekih desetak pjesama proveli su nas kroz svoju fundamentalnu verziju death i thrash metala te odradili odličan uvod u ono što je slijedilo.

Ziher.hr
Foto: Luka Sinković / Ziher.hr

Venom Inc. odsvirao  je najbitnije stvari s početka karijere benda, međutim budući da nisam pretjerani fan benda, nije da sam bio pretjerano oduševljen. Došao sam dati počast kreaciji imena najboljeg metal žanra – Black metala. Cronosovu verziju Venoma gledao sam na prošlogodišnjem Brutal Assault festivalu, koja je u usporedbi s viđenim u srijedu djelovala dosta iskrenije – bend koji svira vlastite aktualne stvari upotpunjene s povijesnim skladbama koje su bile reprezentativne u NWOBHM žanru, poslužile u kreaciji speed metala, ali i inspirirale mlade norvežane koji su pod utjecajem tadašnjeg stanja u vlastitoj državi, zaluđenosti metalom, ali i vlastite ludosti iznjedrili black metal. Venom Inc. se zdušno posvetio reinkarnaciji tog duha, što je ok, ali samo to. Ne pričam o glazbi, nije kriva glazba, kriva je filozofija osnivanja benda u tu svrhu.

Ako govorimo o glazbi i atmosferi u samoj dvorani, koncert je bio i više nego dobar. Svaki je fan benda uživao, bilo stojeći i derući se „Lay down your soul to the gods Rock ‘n’ roll “ ili pak udarajući sve oko sebe i padajući na pod preko hrpe ljudi u ogromnom moshpitu.

Zaglibio sam u svojevrsno otvaranje „pandorine kutije“ kada sam na pjesmi Welcome To Hell čuo isti rif kojim se Iron Maiden okoristio u svojoj pjesmi 2 Minutes To Midnight. Google je rekao da postoje nebrojene pjesme s istim rifom, a omanju kolekciju istih možete vidjeti na videu ispod. Čak i Divlje Jagode imaju identičan rif na pjesmi Stakleni Hotel iz 81′ – iste godine iz koje je i Venomova verzija. Iron Maiden ovdje ispada kao generalni plagijator budući da je njihova verzija rifa osvanula tek na albumu „Powerslave“ iz 84′. Ne pokušavam nikog ovdje ocrniti, već samo ukazati na globalnu popularnost rifa. Tko je koga plagirao i je li uopće nije ni bitno, možda se radi o kolektivnoj svijesti.

Sve u svemu dobar i korektan nastup – mogli ste se zabaviti glazbom, mogli ste se zabaviti i analizom glazbenih filozofija i povijesti kao što sam ja, recimo, osobno učinio. Gledanje obje verzije Venoma, u mojem slučaju, svakako upotpunjuje globalnu sliku jednog od najvažnijih bendova u metal žanru. Rock and roll.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari