Film

KAPETANICA MARVEL: Vrlo dobar dodatak za najiščekivaniji film godine

kapetanica marvel
Foto: facebook.com/CaptainMarvelOfficial
Vrijeme čitanja: 3 minute

Sa sigurnošću možemo reći da je Captain Marvel, film nastao u studiju koji danas ponosno nosi ime jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih u svijetu, i prije izlaska dignuo ogromnu prašinu, nažalost većinom u negativnom kontekstu.

Još otkada je dolazak Carol Danvers najavljen po prvi put u post-credits sceni trećega nastavka Avengersa, u sceni gdje Nick Fury nekoliko sekundi prije nego li se pretvori u prašinu pozove Carol preko svoga dojavljivača, fanovi su se podijelili mišljenjem u dvije skupine.

Većinom su bili nezadovoljni i u komentarima su napadali Marvel opaskama da pokušavaju učiniti isto što je DC učinio sa svojom Wonder Woman te da će tretirati Captain Marvel kao nekoga tko će promovirati feminizam.

kapetanica marvel
Foto: facebook.com/CaptainMarvelOfficial

Neutemeljeni komentari prije filma

Dignula se prašina i oko činjenice da je nepravedno da se Danvers pojavi niotkuda i strahovalo se da će ona poslužiti kao ‘deus ex machina’ u nadolazećem četvrtom nastavku Avengersa i tako zasjeniti sve ostale likove koje poznajemo puno duže; odnosno, nagađalo se da će baš ona poraziti moćnog Thanosa. Mnogi obožavatelji bili su protiv glumice Brie Larson napadajući njenu glumu preko društvenih mreža i nazivajući ju ‘drvenom’, ‘bez emocija’, ‘netalentiranom’.

Naravno, nepotrebno je uopće govoriti da nakon pogledanog filma većina tih komentara nije nimalo na mjestu. Film počinje in medias res, stavljajući nas odmah na Halu, planet na kojemu je smješteno carstvo Kreeja. Od tamo pratimo glavnu junakinju koja zajedno s ratnicima nazvanima Kree odlazi na ratne misije koje uglavnom budu vođene protiv Skrullova, bića iz galaksije koji neprimjetno odlaze na ostale planete te ih zauzimaju, ubijajući svakoga tko nije dio njihove zajednice.

No, Kree ratnici upadaju u zasjedu i Skrullovi otmu Carol te ona završi na brodu gdje joj pokušavaju izvući sjećanja. Carol s vremenom pobjegne zajedno s nekoliko Skrullova, da bi spletom okolnosti zbog nesreće koja se dogodila, završili na Zemlji gdje pokušava pronaći preostale Skrullove.

kapetanica marvel
Foto: facebook.com/CaptainMarvelOfficial

Ponešto drugačiji od ostalih

Tu se prvi put susrećemo s likom mlađeg Nicka Furyja koji je osobnošću puno drugačiji od onoga kakvim ga pamtimo u prethodnim Marvelovim filmovima. Kroz drugu polovicu filma pratimo odiseju Danversinog putovanja u kojemu ona istražuje svoju prošlost saznajući tko je zapravo ona, otkud potječe i kako je došla do svojih moći s obzirom na to da ih nije oduvijek imala.

Sama radnja filma je originalna i zanimljiva, svakako drugačija od ostalih origin Marvelovih filmova, iako ne baš najbolje izvedena i prikazana. Svakako je nedostajalo nekoliko scena kako bi se upotpunila cijela priča. Kinematografija filma je pomalo šlampava, određeni rezovi kadrova su dosta zbunjujući i prebrzi.

Najveći problem ovog filma su određeni plot twistovi koji su u dovoljnoj mjeri nepotrebni i nisu pretjerano na mjestu, a itekako utječu na ostale filmove Marvelovog univerzuma. Likovi su dobro odglumljeni; tu posebno treba spomenuti Judea Lawea i Samuela L. Jacksona koji su utjelovili daleko najzanimljivije likove u filmu, ali i Brie Larson koja je odlično odigrala glavnu junakinju.

kapetanica marvel
Foto: facebook.com/CaptainMarvelOfficial

Ulazak na velika vrata

Captain Marvel je moćna, no jednako tako i ranjiva i emotivna – osjeća da je izgubljena i da još nije svjesna svojega potencijala te je taj dio njenog karaktera uvjerljivo prikazan. Važno je napomenuti da feminizam oko kojega se dignula tolika prašina, tijekom radnje uopće se nije nazirao niti je bio nametnut.

Specijalni efekti su lijepo strukturirani, likovi šaroliki, a gledateljima će biti zanimljivo vidjeti odgovore na preostala pitanja koja su ostala nakon izlaska prvoga Avengers filma. Carol Danvers kao Captain Marvel je dobrodošla pridošlica u zajednici već dobro nam znanih i dragih Marvelovih likova.

Neutemeljeni negativni komentari ne bi vas trebali udaljiti od odlaska u kino. Dakako, nemojte zaboraviti ostati i nakon završetka filma, jer vas očekuju dvije scene od koje će vas jedna još više pripremiti za, vrlo vjerojatno, najiščekivaniji film godine.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari