Izvedbene umjetnosti

Kazališta Gavella objavilo premijerne naslove za sezonu 2017./18.

Foto: www.facebook.com/pg/GavellaHR
Vrijeme čitanja: 2 minute

Gradsko dramsko kazalište Gavella iduće će sezone odigrati šest premijernih naslova, od čega pet na velikoj sceni i jedan na novopokrenutoj Sceni 121 u atriju kazališta. Sezonu će 22. rujna otvoriti “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja“, tekst suvremenog francuskog dramatičara Joëla Pommerata. “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” kroz niz scenskih minijatura provlači ogroman broj likova (prostitutka i svećenik, tajnica i njezin šef…) te u precizno ispisanim dijalozima progovara o nemogućnosti ljubavi.

Predstavu režira Paolo Magelli koji ovakve formom raspršene tekstove vješto zbija u melodramatičnu gorko-slatku glumačku igru. U predstavi će zaigrati Ksenija Pajić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nataša Janjić, Tena Nemet Brankov, Petra Svrtan, Janko Rakoš, Ranko Zidarić, Enes Vejzović i Igor Kovač. Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenograf Lorenzo Banci, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Ljupčo Konstantinov, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, a asistentica redatelja Tamara Damjanović.

Posljednji ovogodišnji naslov bit će “Rikard III.” Williama Shakespearea. Priča o ambiciji, vlastohleplju, moći i žudnji za dominacijom na Gavellinu scenu dolazi u novonaručenom prijevodi Andyja Jelčića i u viziji makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog. Naslovnog antijunaka zavodljive inteligencije, ali nemoralnih postupaka utjelovit će Ozren Grabarić. U predstavi će zaigrati Andrej Dojkić, Sven Šestak, Martina Čvek, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Živko Anočić, Bojana Gregorić Vejzović, Hrvoje Klobučar, Nela Kocsis i Nikola Baće. Dramaturg je Dubravko Mihanović, kostimografkinja Marita Ćopo, a autor glazbe Marjan Nećak. Premijera bi trebala biti 15. prosinca.

Foto: www.facebook.com/pg/GavellaHR

Godinu 2018. Gavella će otvoriti s dva suvremena hrvatska teksta. Mlada redateljica Tamara Damjanović i dramaturginja Nina Bajsić adaptirat će hvaljeni roman Damira Karakaša “Sjećanje šume“, priču o odrastanju u Lici s mrkim djedovima, brižnim bakama i slikovitom bestijariju životinjskog svijeta. U veljači će na Sceni 121 biti praizvedena drama “Stela, poplava” najizvođenijeg hrvatskog dramatičara mlađe generacije, Dine Pešuta. “Stela, poplava”, dramska elegija o kazalištu, usamljenosti i potrazi za identitetom, nagrađena je drugom nagradom “Marin Držić” za 2016. godinu. Pešut će režirati praizvedbu svoje drame.

U ožujku 2018. premijerno će zaigrati Kafkin “Proces” u režiji Renea Medvešeka, o birokratskom aparatu koji ljudskost i Josefu K., pojedincu stjeranom u kut. “Proces” danas zvuči i aktualnije nego u vrijeme nastanka. Sezonu će zatvoriti komedija “Slikari rudari” suvremenog britanskog dramatičara Leeja Halla, nastala po istinitim događajima vezanim uz Ashingtonsku grupu, skupinu slikara iz 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća čiji su članovi bili rudari koji su počeli slikati kao dio doškolovanja tadašnjeg radništva. “Slikari rudari” je duhovita drama koja postavlja pitanja o obrazovanju, umjetnosti i radničkoj klasi, a režirat će ga slovenski redatelj Samo M. Strelec.

Be social

Komentari