Izvedbene umjetnosti

HNK Zajc objavilo program sezone 2016./17. uz slogan “Međunarodno narodno kazalište”

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Na konferenciji za novinare 22. srpnja Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca objavilo je program za sezonu 2016./2017. Moto sezone je Međunarodno narodno kazalište jer djelovanje Zajca u narednoj sezoni obilježavaju aktivnosti u sklopu projekta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, jer riječku kulturu oblikuju i predstavnici drugih naroda u svim kazališnim ansamblima, jer se nastavlja suradnja s europskim kazalištima, gostovat će se na međunarodnim festivalima, snimaju se opere za vodeće međunarodne diskografske kuće, u Rijeci će biti vrhunski umjetnici iz kulturnog kruga čitavog svijeta, kako je to pojasnio v.d. intendanta i ravnatelj Opere Marin Blažević

V.d. ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić najavila je sezonu u kojoj će puno redatelja po prvi put raditi u Hrvatskoj. Prva dramska premijera bit će već 16. rujna kada će publika i glumci zajedno biti na sceni riječkog Kazališta, na premijernoj izvedbi fantastične tragi-komedije „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova, u režiji Selme Spahić i u adaptaciji nagrađivanog dramatičara Dine Pešuta. Autorski projekt Olivera Frljića „Naše nasilje i vaše nasilje“ premijerno je izveden u svibnju na uglednom festivalu Wiener Festwochenu u velikoj međunarodnoj koprodukciji, dok će riječka premijera, nakon brojnih gostovanja po Europi, biti u studenom.

Na „Jesenjoj sonati“ Ingmara Bergmana radit će nagrađivani Vuk Ršumović i Olga Dimitrijević kao dramaturzi, Ana Tomović kao redateljica, a u ulozi Charlotte bit će Mira Furlan. Komediju o komediji Jeana Baptista Poquelina Moliѐra Kritika škole za žene“ režirat će Igor Vuk Torbica koji je prošlu sezonu obilježio „Hinkemannom“ u ZKM-u. Za mlade će Matjaž Pograjc režirati „Put oko svijeta u 80 dana“ Julesa Vernea, a za djecu će dvojezično Giorgio Amodeo prema Braći Grimm režirati predstavu „Čuvaj se vuka ili Crvenkapica“ / „Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso“ u suradnji Hrvatske i Talijanske drame. Od repriza igrat će „Nad grobom glupe Europe“, „Kurva“, „Trilogija o hrvatskom fašizmu“ i „Dugonja, Trbonja, Vidonja/Spillo, Ciccio, Falco“, no publika više neće moći vidjeti ovosezonske naslove poput „Kasandra“, „Pred mirovinom“ ili mjuzikl „Sušak, Sušak“.

[Naše nasilje i vaše nasilje] Foto: www.hnk-zajc.hr
[Naše nasilje i vaše nasilje]
Foto: www.hnk-zajc.hr

V.d. ravnatelj Talijanske drame Giuseppe Nicodemo istaknuo je da je protekla sezona za Talijansku dramu bila sezona rekorda: „Odigrano je više od 60 predstava pred 10 tisuća gledatelja, ostvareno je 5 koprodukcija, 10 naslova, 3 države, 3 jezika, a samo 8 glumaca. Umorni smo, ali iznimno zadovoljni.” Ove godine Talijanska drama i Zajednica Talijana u Rijeci slave 70 godina osnutka, a obljetnicu će proslaviti s klasikom „La locandiera/Gostioničarka Mirandolina“ jednog od najvećih talijanskih dramatičara Carla Goldonija u režiji jednog od najvećih europskih redatelja, Paola Magellija. „Racconti di costa e di mare/Priče s obale i mora“ Josepha Conrada u režiji Franca Peroa igrat će u Zajednici Talijana, a nastat će u koprodukciji s Teatrom Rossetti – Friuli Venezia Giulia.

Za brojne pretplatnike i gledatelje iz tu je „Anche le pulci hanno la tosse/I buhe kašlju“ prema predlošku Fulvija Tomizze, u režiji Carla Rossija i u koprodukciji s tršćanskom La Contradom Na repertoaru će biti i glazbena komedija u režiji Gianpiera Borgie „Cabaret d’Annunzio“, te „Le donne di Tomizza/Tomizzine žene“ kao scensko čitanje teksta Martine Gamboz u režiji Marca Artusija. Reprizirat će čak pet predstava – „Omicidi in pausa pranzo/Umorstva u pauzi za ručak“, „Esodo Pentateuco #2/Izlazak-Petoknjižje #2“, „Le quinte della vita/Kuliste života“, već spomenuti „Spillo, Ciccio, Falco“ te „E se invece di Pinocchio…/A kada bi umjesto Pinocchia…“

Opera će sljedeće sezone u okviru premijernog repertoara izvesti „Werthera“ Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana, dok će se za dirigentskim pultom izmijenjivati Ville Matvejeff i Matija Fortuna, zatim Eru s onoga svijeta“ Jakova Gotovca kojeg će režirati Lary Zappija, a izvedbama u alternaciji dirigirati Ville Matvejeff, Matija Fortuna i Igor Vlajnić,  te „Otella“ Giuseppea Verdija u režiji Marina Blaževića, te pod ravnanjem Villea Matvejeffa u alternaciji s Matijom Fortunom.

[Dugonja, Trbonja, Vidonja] Foto: http://hnk-zajc.hr/
[Dugonja, Trbonja, Vidonja]
Foto: http://hnk-zajc.hr/

Uz ove velike operne naslove, bit će izveden i poseban program nazvan Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača, u komornoj izvedbi i vlastitoj adaptaciji i režiji. Koncertni program započet će simbolično Beethovenovom Eroicom, a potom će tijekom sezone biti izvedene i ostale najpoznatije Beethovenove simfonije: 5, 7, i 9. Koncertno će biti izveden Gounodov „Faust“ sa solistima Carlom Colombarom, Marjukkom Tepponen, Luciom Gallom, Dianom Haller, Walterijem Torikkom i Ivanom Srbljan. Praizvedbom djela  Klotho-thread of the tales uz dirigenta Berislava Šipuša Zajc će otvoriti Muzički biennale 2017. Koncertnu promociju imat će CD izdanja snimljena ovog ljeta za njemačku kuću CPO, s djelima Papandopula i Šostakoviča. Reprizirat će se „Rigoletto“, „Giulio Cesare in Egitto“ i „Carmen“.

V.d. ravnatelj Baleta Balázs Baranyai najavio je premijeru dvaju djela u istoj baletnoj večeri – moderni balet „Šah-mat“ temeljen na noveli Stefana Zweiga, u koreografiji Tunižanina iz Francuske Raze Hammada, te apstraktni neoklasični balet „Dogma“ u koreografiji Baranyaia. Vrhunac baletne sezone bit će premijera neoklasičnog baleta „Labuđe jezero“ Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji i režiji Lóránda Zachára, kroz istu poznatu priču, ali na drugačiji način. Reprizirat će se balet „San ivanjske noći“ koreografa Lea Mujića te blagdanski „Orašar gala“ Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Ronalda Savkovića s gostima, prvacima mađarskog baleta.

Na ovoj je konferenciji prisustvovao i v.d. ravnatelja Tehnike Alan Vukelić koji je proveo novinare kroz kazališnu zgradu i pokazao radove obnove partera zahvaljujući donatorima akcije „Obnovimo riječko kazalište“ i sanacije kapilarne vlage koje financira Grad Rijeka, a nada se da će do početka sezone radovi biti dovršeni te publiku dočekati obnovljena kazališna dvorana.

Be social

Komentari